Poletni čas se je kar pošteno pričel in tako so v teku tudi mnogi filmski dogodki. Že ta teden nas v Ljutomeru čaka 12. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, gotovo najbolj poseben filmski festival v naši deželi, ki se bo odvijal med 12. in 16. julijem. Za vse neposvečene: Grossman je praznovanje grozljivk, srhljivk, masakrov in vseh ostalih filmov b-produkcije. Tako so v preteklih letih na festivalu kot gostje prisostvovala eminentna imena, kot so Christoffer Lee, Franco Nero, Roger Corman in mnogi drugi.

Festival tudi letos ni razočaral z izbiro častnega gosta, saj bo to Jan Harlan, nemški producent velikega Stanleya Kubricka, s katerim je med drugim sodeloval tudi pri Peklenski pomaranči in pri Izžarevanju, filmih, ki se bosta v sklopu programa odvrtela tudi na letošnjem festivalu. Poleg tega bo 79-letnik predstavil svoj film Stanley Kubrick: Življenje v slikah.

grossmannov festival

Letošnji tekmovalni program za najboljši celovečerni film je prav tako zelo pester. 12. julija ga bo odprl Scherzo Diabolico, mehiška mešanica komedije, grozljivke in trilerja o zdolgočasenem računovodji, ki se odloči ugrabiti šolarko, vendar se ne zaveda, da bo s tem sprožil usoden tok dogodkov s strahotnimi posledicami. 13. julija si boste lahko ogledali Intervencijo, turško fantazijsko grozljivko o policistih, nasedlih v zapuščenem kraju, znanem po starodavnih svetiščih. 14. julija sledita projekciji Čarovnice, ene najbolj opevanih grozljivk letošnjega leta, in skandinavske Sensorije, v kateri spremljamo žensko, ki po selitvi v novem stanovanju zasluti nadnaravno prisotnost. 15. junija prihaja na spored še zadnji nominiranec, Napad irhastih zombijev, komična grozljivka naših severnih sosedov, ki sledi trem mladim ljudem, ki se po neuspešnem znanstvenem eksperimentu na smučarskem letovišču za življenje borijo z epidemijo zombijev. Poudariti velja, da se bodo omenjeni filmi na festivalu odvrteli več kot enkrat, zgoraj tako omenjamo zgolj datum, ko se bo to zgodilo premierno.

Prvi film, ki se bo predvajal na festivalu, je mehiški Scherzo Diabolico.

Prvi tekmovalni film, ki se bo predvajal na festivalu, je mehiški Scherzo Diabolico.

Od ostalih filmov, ki si jih bo moč ogledati tekom festivala, izpostavljamo še Pse brezčasja, prvi slovenski film noir, Nevidnega fanta o čisto običajnem 13-letniku, ki lepega dne ugotovi, da je neviden, in Pesem morja.

Drugi dan festivala bo na sporedu okrogla miza na temo dostopnosti žanrskega filma v Sloveniji. Vodil jo bo filmski kritik Igor Harb, ki ste ga imeli možnost slišati tudi v našem zadnjem podcastu Kinostop #15. Dan pozneje sledi težko pričakovani pogovor z letošnjim osrednjim gostom. Za zadnji dan programa ustvarjalci pripravljajo še filmski kviz, na katerem lahko svoje filmsko znanje preizkusite tudi vi.

Več o samem festivalu si lahko preberete na spletni strani grossmann.si. Se vidimo!

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x