Še ena nenavdihujoča epizoda Dekline zgodbe, ki jo bomo hitro pozabili. Tokrat sicer brez neskončnega vrtnarjenja in najstniškega grdega gledanja, čeprav se je našel čas za papirologijo in za nesmiseln zaplet glede Nickovega pravega šefa, ki je umrl v prejšnji epizodi. Nov šef namreč sumi, da je še nekdo vpleten v Junin pobeg na začetku druge sezone. Kako je mogoče, da so se tega spomnili šele zdaj? In od kdaj ima Waterford večjo avtoriteto kot šef očes?

Kaj se je zgodilo z Deklino zgodbo, serijo, ki je lansko leto največ obljubljala, celo več kot Igra prestolov in Westworld?

Rezultat iskanja slik za the handmaid's tale season 2 episode 7

Ena izmed temeljitih težav sodobnega feminizma, in s tem se v glavnem nanašam na ameriško gibanje #jaztudi, je ločevanje med različnimi oblikami agresije nad ženskami. Kljub temu da ustanoviteljici gibanja tega ne pravita, je to, da še vedno ne znamo dovolj jasno ločevati med posilstvom in verbalnim nadlegovanjem, implicitno v učinku gibanja. Deklina zgodba je imela edinstveno priložnost, da odgovori na to vprašanje. Krivice, ki jih trpijo dekle, marthe, žene in tete v Deklini zgodbi, so različne in razvozlati bistvo tega je resničen izziv, ne pa ponavljati, da se te krivice dogajajo. Toliko že vemo.

Najbolj čudovita lastnost romana, in prve sezone, je čudaškost distopije. Vse, kar se pojavlja v knjigi, se je že zgodilo ali se še vedno dogaja v svetu, bralcem pa se je knjiga še vedno zdela eksotična. Vzemimo za primer vzdevke Offred, Ofglen itn. Ali ni res, da Slovani ženske nagovarjamo z vzdevki, ki so skovanke iz priimka njihovega očeta ali moža? Celo Margaret Atwood kličeme Atwoodova! Kam so izginile te prefinjene malenkosti romana in zakaj so jih zamenjale senzacionalistične floskule?

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
Vida
Vida
2 leta nazaj

Neskončnega vrtnarjenja tudi sama nisem pogrešala, čeprav s tem verjetno želijo prikazati, kako izjemno nezanimivo je življenje žena, sploh pa v hiši brez knjig, TV-ja in konec koncev službe. Sama sem se bolj začela spraševati, zakaj vselej pričakujem, da se bo zgodil nek upor dekel (no, saj se tudi je), ko pa imajo več kot legitimne razloge tudi ostali (malokdo tu ni žrtev sistema: vozniki, marte, tete – no, tiste v kolonijah verjetno niti nimajo prave energije za to). Sistem že tako škriplje, potem pa ga še serija nejasno prikaže (ja, zakaj je Fred nad vodjo očes?), kakorkoli pa si ne morem kaj, da ne bi vsak nov del pričakala z največjo napetostjo.

1
0
()
x