Kot nekateri že veste smo letos doživeli veliko čast in bomo že v našem tretjem letu zastopani na prestižnem filmskem festivalu v Cannesu. Tam nas bo predstavljal Matej Patljak, ki bo skrbel za vsakodnevna poročila s festivala in priskrbel tudi za kako morebitno presenečenje. Pa poglejmo kako se je odvil prvi dan.


Prvi dan »sva si bila z obrazem v obraz in naredila kontakt« z Willom Smithom, med vsemi navzočimi novinarji pa me je »uspešno našla« tudi Jessica Chastain. Pa pustimo filma Možje v črnem in 00:30 – Tajna operacija. Za nami je otvoritveni film festivala Ismaelovi duhovi (Les fantômes d’Ismaël) in novinarska konferenca z letošnjo žirijo festivala; v sestavi: španskega filmskega režiserja Pedra Almodóvarja, že prej omenjenih ameriških igralcev Jessice Chastain in Willa Smitha, kitajske igralke Fan Bingbing, italijanskega režiserja Paola Sorrentina, nemške režiserke Maren Ade, francoske igralke in režiserke Agnès Jaoui, južnokorejskega režiserja Parka Chan-wooka in francosko-libanonskega skladatelja Gabriela Yareda,.

Vrnimo se na otvoritveni film, ki nas (op. p. celotno občinstvo v dvorani) ni preveč navdušil. Na nek način gre v bistvo za, kot je povedal režiser, kar 5 filmov združenih v skupno celoto. Tu so med drugim npr. portreta Ivana, diplomata in Ismaela, filmskega režiserja, ki vsak po svoje potujeta skozi svet ne, da bi ga pravzaprav razumela. Nekje med slednjima se skriva še zgodba o ženski, ki se vrne od mrtvih in celo vohunski film. Obetaven začetek sicer napove zelo dobro misteriozno komično dramo, a slednja z dodajanjem zgodb in zapletov, kar hitro zvodeni. V pomoč ji prav tako nista niti na trenutke pretirano emocionalna in preveč teatralna igra glavnih protagonistov. 3/5*

Le nekaj ur po ogledu otvoritvenega celovečerca Arnauda Desplechina je sledila tudi že omenjena novinarska konferenca strokovne komisije. Za katero je Will v šali sicer že v naprej napovedal, da cilja na kak škandal. Slednjega seveda ni bilo, je pa prišlo do manjšega nestrinjanja Smitha in predsednika žirije Pedra glede Netflixa ipd. platform. Medtem ko se ameriškemu zvezdniku zdijo koristne pri odkrivanju malih, neodvisnih in evropskih filmov, izkušenejši španec pravi, da si ne mora predstavljati nagrajenega filma v Cannesu, ki ga v distribuciji ne bi predvajali na velikem platnu.

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x