Nekateri jih obožujejo, drugi so jih že naveličani, medtem ko jih tretji skorajda prezirajo. Filmo o superjunakih, ki so skorajda obsedli Hollywood, kraljujejo na lestvicah zaslužkov zadnjih nekaj let in zdi se, da se v bližnji prihodnosti to ne utegne spremeniti. Različni filmski studiji imajo v naslednjih 5 letih načrtovanih kar 25 filmov na temo superjunakov s katerimi želijo zgraditi svoje t.i. filmske svetove.

Nedavno se je na to temo oglasil legendarni režiser in oče modernega visokoproračunskega filma Steven Spielberg, ki meni da bodo superherojski filmi šli po poteh vesternov. Če izvzamemo akcijske filme osemdesetih, še nikoli nismo imeli toliko napovedanih filmov s podobno tematiko kot so bili vesterni v preteklosti. Resda so bili le-ti še mnogo bolj pogosti, toda vidne so vzporednice obeh sicer malce različnih žanrov.

Spielberg je pojasnil, da stripovski filmi ne bodo izumrli, tako kot vestern ni izumrl, toda definitivno bo prišla prelomnica, ko bo povpraševanje po tem žanru strmo upadlo. Dodal je tudi, da se v Hollywoodu določeni cikli morajo končati in tako naj bi se zgodilo tudi s filmi o superherojih. Kot zanimivost lahko navedemo, da je letos daleč največ zaslužka ustvaril studio Universal, ki je pobiral denarce s filmi kot so Jurski svet (Jurassic World), Petdeset odtenkov sive (Fifty Shades of Grey) ter Hitri in drzni 7 (Furious 7) v zadnjem mesecu so pa kraljevali z animiranimi Minioni (Minions) ter biografsko Zgodbo o N.W.A. (Straight Outta Compton). Toda tudi stripovski filmi še vedno mastno služijo, dokaz so zadnji Maščevalci (Avengers: Age of Ultron) ter Ant-Man, ki sta na drugem oz. desetem mestu letošnjega leta po zaslužku do sedaj, lani pa so v celotnem letu največ zaslužili Varuhi galaksije (Guardians of the Galaxy).

avengers_age_of_ultron_2015_movie-wide

Se pa glede prenasičenosti superjunakov strinjajo tudi nekateri ostali zelo znani režiserji kot je v prvi vrsti oskarjevec Alejandro González Iñárritu, ki ga sicer taki filmi ne motijo, toda ga moti ko nam želi tak film postrežti s kako globoko vsebino. Podobnega mnenja je tudi Peter Jackson, ki je bojda zavrnil režijo enega od Marvelovih filmov ker ga ne zanima režiranje množičnih blockbusterjev, toda ironično je ravno on dosegel svojo slavo z režijo trilogije Gospodarja prstanov (Lord of the Rings) ter nato še trilogije Hobit, ki pa je bila precej slabše sprejeta med kritiki in gledalci ravno zaradi prekomerne komercializacije izvirnega materiala.

Kar se tiče zaslužka stripovskih filmov utegne biti naslednje leto rekordno, saj bomo videli najbolj ambiciozen Marvelov film dosedaj, Captain America: Civil War, ki bo razklal Maščevalce napol in jih postavil nasproti en drugega. Tu je še eden najbolj pričakovanih filmov vseh časov Batman v. Superman, ko bomo lahko prvič skupaj na velikem platnu videli najbolj ikonična stripovska junaka. Nekakšna prelomnica bo tudi Foxov Deadpool, ki bo prvi film posnet po Marvelovih stripih, ki bo nosil cenzorsko oznako R, ki stoji za izdelki z malo bolj sočnim govorjenjem ter več eksplicitnega nasilja.

Čas bo pokazal ali bo imel velikan filma Spielberg prav, do takrat pa lahko oboževalci podobnih filmov še vedno uživamo v teh izdelkih in obenem tudi pričakujemo kakšne drugačne filme, kot bo npr. režiserjev Most vohunov (Bridge of Spies), ki ga bomo lahko videli letos jeseni.

Spielberg je posnel ogromno uspešnic; od Jurskega parka do Indiane Jonesa.

Spielberg je posnel ogromno uspešnic; od Jurskega parka do Indiane Jonesa.

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x