Kot kaže je kanadski režiser Denis Villeneuve dokončno postal najbolj vroče meso v Hollywoodu, saj se njegovo ime povezuje z mnogimi prihajajočimi projekti in zadnji med njimi je ponovna adaptacija romana Peščeni planet oz. Dune pisatelja Franka Herberta. Slednjega so želeli prirediti mnogi režiserji, toda to je uspelo le Davidu Lynchu, čigar adaptacija je luč sveta uzrla leta 1984, toda slednja je doživela finančni in kritiški polom.

Studio Paramount je želel novo filmsko priredbo spraviti v pogon že dlje časa, toda po izgubi filmskih pravic, si slednje prizadevajo pri Legendaryju, kjer naj bi Villeneuva že kontaktirali in mu ponudili režijo nove potencialne franšize. Kanadčan je trenutno na delu z novim delom Iztrebljevalca (Blade Runner 2049), letos pa je požel mnoge pohvale s svojim prvim znanstvenofantastičnim filmom Prihod (Arrival).

Dune je sicer serija knjig, ki spremlja rodbino Atreides in njeno udejstvovanje na planetu Arrakis, kateri vsebuje ogromne količine začimbe, najdragocenejše snovi v vesolju, ki omogoča jasnovidnost in je ključen del pri medzvezdnih potovanjih. Prva knjiga velja za enega najboljših znanstvenofantastičnih romanov vseh časov in se ubada z mnogimi večjimi temami kot so politika, religija, človeška psiha in tehnologija. Kot rečeno je filmsko adaptacijo knjige uspelo posneti legendarnemu Davidu Lynchu, ki pa Dune vidi kot svoje edino razočaranje kariere, saj mu je med samo produkcijo ogromno ponagajal sam studio. Tako se je režiser kasneje odrekel vsem povezavam okoli filma in se pod film podpisal kot režiser Alan Smythee in scenarist Judas Booth. Se je pa pred tem knjige lotil tudi mehiški režiser Alejandro Jodorowski, ki je s svojimi koncepti v mnogih pogledih definiral žanr znanstvene fantastike (več je mogoče najti v dokumentarcu Jodorowsky’s Dune iz leta 2013).

Studio Legendary ima sicer v načrtih še mnoge televizijske projekte na to temo in mnogi oboževalci knjižnih predlog bi raje namesto filma videli visokoproračunsko serijo v slogu Igre prestolov. Zanimivo bo spremljati kako se bo zgodba razpletla, toda pridobitev Villeneuva bi bila za studio izjemna.

soyld04612876r_0

Villeneuve je letos že navdušil v žanru znanstvene fantastike in sicer s filmom Prihod.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x