Medtem ko je zlati medved od tacal v Romunijo, je Atari med iskanjem svojega štirinožnega prijatelja naletel na srebrnega medveda!

S podelitvijo nagrad je 68. mednarodni filmski festival v Berlinu dosegel svoj vrhunec. Kljub mrazu nam je letošnja edicija festivala postregla z več kot odlično »letino«. Morda res nismo videli nobene mojstrovine, a če odmislimo 3-urno prepotentno nemško dramo Mein Bruder heißt Robert und ist ein Idiot (2018) in se sprijaznimo z dejstvom, da so nekateri filmi razočarali predvsem, ker so imeli potencial, da bi lahko bili veliko boljši ali celo odlični (Neprištevna (Unsane, 2018), 7 dni v Entebbeju (Entebbe, 2018) …), je bila letošnja ponudba vseh sekcij zanimiva, raznolika in zares dobra. Slednje bržkone potrjuje tudi zelo impresiven podatek o zanimanju za sam program 68. Berlinala; tako med strokovnimi obiskovalci, kot tudi med občinstvom. Akreditiranih je bilo namreč več kot 21.000 ljudi iz več kot 130 držav, prodanih pa je bilo kar okoli 330.000 vstopnic.

Malgorzate Szumowske - velika nagrada žirije za Mug Twarz

Malgorzata Szumowska

Pa preidimo kar k najzanimivejšim informacijam; nagrajencem festivala, ki jih je izbrala 6 članska žirija pod vodstvom nemškega režiserja, scenarista in komponista Toma Tykwerja. Zdi se, da je bilo letošnje leto v znamenju nagrajenk in mešanice kontroverznih ter vprašljivih, a vsekakor unikatnih, zmagovalcev širom sveta. Dobitnica zlatega medveda, najstarejše in najprestižnejše nagrade, Adina Pintilie (za film Ne dotikaj se me (Touch Me Not, 2018)) je definitivno presenetila vse. Pa ne toliko zato, ker si nagrade ne bi zaslužila, ampak ker ni bila nikoli v ožjem krogu favoritov in ker gre bolj kot za film za eksperimentalno in umetniško instalacijo. Veliko nagrado žirije je prejel poljski film Mug (Twarz, 2018) režiserke Malgorzate Szumowske, srebrni medved za režijo pa je romal v roke Wesa Andersona za njegov stop-motion animirani otvoritveni film Otok psov (The Isle of Dogs, 2018) (op. a. nagrado je v njegovem imenu prevzel Bill Murray). Prvič v zgodovini katerega izmed velikih treh filmskih festivalov na svetu je bil tako za najboljšega režiserja, povsem zasluženo, nagrajen režiser animiranega filma.

Bill Murray (za Wesa Andersona)

Bill Murray

V kategoriji za najboljšo igralko je slavila 68-letna paragvajska igralka Ana Brun iz prvega paragvajskega filma, uvrščenega v tekmovani program The Heiresses, režiserja Marcela Martinessija, za najboljšega igralca pa komaj 23-letni francoz Anthony Bajon iz francoske drame Cedrica Kahna, Molitev (La prière, 2018). Najboljši scenarij sta spisala Mehičana Alonso Ruizpalacios in Manuel Alcalá za mehiško kriminalno dramo Muzej (Museo, 2018), največji umetniški prispevek pa je žirija opazila v delu Elene Okopnayjeve za kostumografijo in produkcijski dizajn v biografskem filmu o pisatelju Sergeju Dovlatovu, Dovlatov (2018). Omenjen izdelek Alekseija Alekseivicha Germana, ki je do konca veljal za največjega favorita za srebrnega in zlatega medveda, si je sicer prislužil največ nagrad, a iz manj odmevnih kategorij. Za konec pa vsekakor ne smemo pozabiti na najbolj pozitivno presenečenje festivala; na v celoti na računalniški zaslon posnet triler režiserja Timurja Bekmambetova, Profil (Profile, 2018), ki je ob novinarjih očitno navdušil tudi obiskovalce, saj je dobil nagrado publike za najboljši film.

Adina Pintilie

Adina Pintilie

S tem prispevkom se zaključuje moja berlinska dogodivščina. Upam, da sem vam v preteklih 10 dneh vsaj malenkost približal vzdušje in atmosfero letošnjega filmskega dogajanja v nemški prestolnici. Morda se še ob kakšni priložnosti beremo na vašem priljubljenem spletnem portalu, če ne pa vam želim kopico kvalitetnih in ogleda vrednih filmov! Bodite veličastni in prijazni; do sebe, drugih in sveta! Hvala Filmstart(ovci), za še eno nepozabno izkušnjo! Preden se dokončno poslovim in odhitim proti letališču ter tako zaželeni postelji pa sem za vas pripravil še seznam vseh videnih filmov s pripadajočimi ocenami (naslovi so angleški/mednarodni).

Erik Poppe U: JULY 22 4+/5*

Wes Anderson ISLE OF DOGS 4+/5*

Timur Bekmambetov PROFILE 4/5*

Gus Van Sant DON’T WORRY HE WON’T GET FAR ON FOOT 4/5*

David & Nathan Zellner DAMSEL 4-/5*

Murray Cummings SONGWRITER 4- /5*

Alex Gibney et al. THE LOOMING TOWER 3+/5*

Julien Faraut IN THE REALM OF PERFECTION 3/5*

Christian Petzold TRANSIT 3/5*

Steven Soderbergh UNSANE 3-/5*

Jose Padilha 7 DAYS IN ENTEBBE 3-/5*

Ruth Beckermann THE WALDHEIM WALTZ 3-/5*

Raman Hui MONSTER HUNT 2 3-/5*

Philip Gröning MY BROTHER’S NAME IS ROBERT AND HE IS AN IDIOT 2-/5*

O avtorju

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x