Jutro 2. festivalskega dne se je pričelo z novinarsko projekcijo težko pričakovane romantične grozljivke The Shape of Water, mehiškega režiserja Guillerma del Tora. Medtem, ko je pravljica za odrasle postavljena v obdobje časa hladne vojne v ZDA beneško občinstvo navdušila, moram reči, da sem bil sam žal nekoliko razočaran. Precej šablonska najnovejša stvaritev enega (naj)večjih mojstrov vizualnega pripovedovanja v sodobnem svetu filma je tako kvalitativno npr. bližje Škrlatnemu vrhu, kot denimo Favnovemu labirintu. Kljub temu namreč, da je film na ogled (in tudi poslušanje) kot pričakovano prava poslastica, mu zmanjka drznost, da bi zgodbo, vsaj za trenutek, popeljal v »tiste še neodkrite predele voda«. Filmu prav tako ne koristi že kar banalno poenostavljen pogled na zlo (človeštva) in Michael Shannonova vnovična prekomerna upodobitev glavnega zlikovca (op. p. česar smo že bili deležni tako v Jeklenem možu, kot npr. tudi v akcijskem trilerju Brez zavor). Vtise pa bom vendarle zaključil s tremi pozitivnimi aduti. To so vsekakor, partiture Alexandra Desplata, čudovita in čarobna poetičnost ter lik amfibijskega bitja, ki za prav vsakogar od protagonistov predstavlja nekaj povsem drugega – od ljubečega čudeža, preko umazane pošasti, pa vse do boga. 3+/5*

Po jutranji novinarski projekciji je čas za novinarske konference. Tokrat so si, ena za drugo, sledile tri resnično izjemne. Najprej za dokumentarec o izganjanju hudiča The Devil and Father Amorth, katerega je kakopak posnel sam avtor kultne grozljivke Izganjalec hudiča, William Friedkin, nadaljevali so Paul Schrader in ekipa s predstavitvijo drame First Reformed, dopoldan kvalitetnih konferenc pa je zaokrožila ekipa zjutraj ogledanega filma The Shape of Water. Pa se razčlenitve lotimo kronološko. Friedkin je povsem brez zvezdniških imen zavzel dvorano in novinarje so nas bila sama ušesa. Zgovoren režiser nam je namreč med drugim zaupal kako je do njegovega sila zanimivega projekta sploh prišlo (1.), kaj je po njegovem mnenju tisto najhujše zlo dandanes (2.) in o počutju ob snemanju pravega eksorcizma (3.).

Paul Schrader (1.), Ethan Hawke (2.) in Amanda Seyfried (3.) so se dotaknili stvari, ki so navdihnile film, prelevitve v duhovnika in svojega osebnega duhovnega vodnika.

Guillermo del Toro pa je povedal kaj je bilo njegovo emocionalno vodilu pri ustvarjanju filma (1.) in skupaj s Sally Hawkins opisal nastajanje in razvijanje likov (2.).

Zvečer sem si ogledal še dokumentarni film o begunski krizi, kitajskega umetnika Aja Vejveja, Human Flow. Lani je bila polovica filmov nominiranih za oskaraja za najboljši kratkometražni dokumentarec filmov o begunski problematiki. Filmi na to temo pa so hit tudi preostalih, tako večjih, kot tudi manjših filmskih festivalov širom sveta. Zaradi te prenasičenosti je seveda izjemno težko povedati kaj še neslišanega ali pokazati še kaj ne videnega (o. p. še posebej nam Slovencem, ki smo v stvar aktivno vpleteni). Kdor me pozna ali spremlja pozna tudi moje načelo, da te pri dokumentarnih filmih ne sme ganiti pomembnost teme subjekta (o. p. na svetu je malo morje problemov, ki si zaslužijo veliko več pozornosti, kot jo imajo), temveč film sam in predvsem izvedba le-tega. Tako je recimo 20 Feet from Stardom po mojem skromnem mnenju povsem zasluženo oskarja v letu 2014 odnesel med drugim na papirju veliko pomembnejšima Teatru ubijanja in Blackfishu. Veliko težje se je človeka dotakniti in ga v svojo zgodbo ujeti z neznanimi backvokalisti, kot pa z genocidom, zlorabljanjem živali ali v primeru Human Flowa begom ljudi za svoje življenje. Bo pa film težavo, ki je resna – tu ni dvoma – po zaslugi Amazona ponesel tudi v kraje v katerih jo do sedaj poznajo zgolj iz nekaj sekundnih šokantnih slik iz ponavadi precej enostranskega poročanja večernih poročil. 3-/5*

Z Guillermom del Torom smo Filmstartovci letos družili že v Cannesu, v Benetkah pa smo si ogledali njegov najnovejši filmski projekt.

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x