Leto je naokoli in tu je tudi Liffe! Največji slovenski filmski festival bo tudi letos prinesel nekatere vrhunce leta in ponudbo za vse filmske okuse. Kot po navadi smo se tudi mi odločili, da izpostavimo nekaj naših favoritov, ne dvomimo pa, da bomo tekom festivala doživeli kako presenečenje.


Parazit (Gisaengchung)

Žanr: drama, komedija, triler
Režija: Bong Joon-ho
Igrajo: Song Kang-ho, Choi Woo-shik, Lee Sun-kyun, Park So-dam, Cho Yeo-jeong

Morda celo najbolj očitna izbira za priporočilo, toda korejski Parazit je nas že navdušil (preberete si lahko recenzijo) in ne vidimo razloga, da ne bi tudi vas! Odličen spoj žanrov izpod rok južnokorejskega mojstra Bong Joon-hoja (Ledeni vlak, Spomini na umor) se dotika mnogih družbeno relevantnih tem, toda ob tem ne pozabi na tisto, kar je najpomembneje: gledalca. Film vzame zelo preprosto idejo, toda s pomočjo mnogih preobratov in razkritij občinstvo pusti na robu sedeža in verjamemo, da bo šlo za enega največjih hitov letošnje edicije festivala. Sicer gre tudi za dobitnika letošnje zlate palme in mnogi so mnenja, da je po dolgih letih nagrada dejansko šla v prave roke.


Zajec Jojo (Jojo Rabbit)

Žanr: drama, komedija
Režija: Taika Waititi
Igrajo: Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Scarlett Johansson, Taika Waititi

Odštekani Novozelandec Taika Waititi je po “indie” hitih Kaj počnemo v mraku (What We Do in the Shadows, 2014) in Lov na divjaka (Hunt for the Wilderpeople, 2016) prodrl v Hollywood in postal eden redkih, ki je pustil avtorski pečat v Marvelovih filmih z izredno zabavnim Thor Ragnarok (2017). Kako  zatem nadaljevati kariero onkraj Atlantika? Posneti satiro o nacistih, povrhu vsega pa zaigrati v filmu še kot Adolf Hitler, seveda! Waititi ima sedaj poleg svojih nevsakdanjih idej na razpolago tudi izjemno zvezdniško igralsko zasedbo (Scarlett Johansson, Sam Rockwell …) in mnogi vidijo njegov novi film kot potencialnega kandidata za oskarja.

 


Svetilnik (The Lighthouse)

Žanr: drama, grozljivka
Režija: Robert Eggers
Igrajo: Robert Pattinson, Willem Dafoe

Žanr grozljivke je zadnja leta onkraj Atlantika v velikem vzponu. Ta renesansa je dala kopico mladih zanimivih avtorjev, kot so Jordan Peele, Ari Aster in tudi Robert Eggers. Slednji je navdušil s svojim prvencem Čarovnica (The VVitch, 2015). Poleg odličnega vzdušja in režije je njegov film zaznamovalo tudi to, da so igralci govorili arhaično angleščino, kar je dandanes precejšnja redkost, razen če gre za adaptacijo Shakespeara. Kot kaže, se s svojim drugim filmom loteva podobnih prijemov, tokrat pa je šel še korak dlje, saj je film posnel v črno-beli tehniki. Odzivi z ostalih festivalov poleg režiserja hvalijo predvsem glavna igralca, novega Batmana Roberta Pattinsona in vedno odličnega Willema Dafoeja.


Semiš jakna (Le daim)

Žanr: komedija
Režija: Quentin Dupieux
Igrajo: Jean Dujardin, Adele Heanel, Albert Delphy

Absurdna črna komedija z Juanom Dujardinom (Umetnik, Volk z Wall Streeta) v vlogi moškega, ki svoje premoženje zapravi za jakno iz jelenje kože, da bi z njo nenavadno zavladal celotnemu svetu. Francoskega oskarjevca bomo na letošnjem festivalu lahko videli kar dvakrat (tudi v drami Romana Polanskega Obtožujem!). Georges (Dujardin) je štiriinštiridesetletni moški, ki ga je pravkar zapustila žena. Da bi se spopadel s svojo nesrečo, se odpelje v oddaljeno vasico v francoskih Alpah in si za osem tisoč evrov kupi rabljeno jakno iz jelenje kože.

 


Jezero – 1. in 2. del

Žanr: triler, drama
Režija: Matevž Luzar, Klemen Dvornik
Igrajo: Sebastian Cavazza, Nika Rozman, Matej Puc

Svet televizije je po popularnosti že najmanj enakovreden filmu. To priznavajo tudi vodilni svetovni festivali in tako smo bili priča nekaterim premieram, kot je bila nova inačica Twin Peaksa (2017) v Cannesu. Tudi v Sloveniji se stvari premikajo na boljše in Jezero morda postane prelomna serija s tega vidika. Gre za adaptacijo slovenskega istoimenskega romana, ki malce spominja na skandinavske trilerje. In po vzoru nekaterih tujih festivalov je tudi Liffe dal priložnost televiziji, zato si lahko privoščite edinstveno priložnost, da si serijo ogledate na velikem platnu, kar je zaenkrat redkost tudi za fenomene, kot je Igra prestolov (2011-2019).

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x