Ogledano: Divje življenje (2018)
Metaciritic.com8.2
Imdb.com6.8
Rottentomatoes.com10
Filmstart.si7
Pozitivno
  • igralske predstave
  • fotografija
Negativno
  • skrajne spremembe likov
8Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

Naslov: Divje življenje (Wildlife)
Premiera: 20. januar 2018 (Sundance)
Žanr: drama
Država: ZDA
Igrajo: Carey Mulligan, Ed Oxenbould, Jake Gyllenhaal
Režija: Paul Dano


OPIS:

Družina je postavljena pred preizkušnjo, ko oče (Jake Gyllenhaal) nepričakovano izgubi službo. Da bi se spet našel in preživel družino, se odpravi na slabo plačano gašenje nevarnega požara, a njegova žena (Carey Mulligan) slabo prenese to novico, kar prinese nepopravljive posledice za njun odnos.


FILMSTART. RECENZIJA:

Ameriški igralec Paul Dano ima pri svojih 34. letih že zavidljivo filmografijo. Morda se ga spomnite iz filmov Tekla bo kri (There Will Be Blood, 2007), Naša mala mis (Little Miss Sunshine, 2005) ali pa Ugrabljeni (Prisoners, 2013). Ne glede na kvaliteto filma je Dano vedno svetla točka in s svojimi zelo raznovrstnimi vlogami pusti pečat v njem. Sledil je logičen naslednji korak, saj se je preizkusil tudi za kamerami, in tako je na letošnjem festivalu Sundance predstavil svoj režijski prvenec Wildlife, družinsko dramo postavljeno v petdeseta leta prejšnjega stoletja.

Gre za obdobje hladne vojne, a tudi ameriškega povojnega razcveta. Idilične družine, kjer moški služijo kruh, žene pa striktno doma skrbijo za družino. Televizija postane tako dostopna, da je že stacionirana v vsakem domu. Najverjetneje imate vsi predstavo o kakšnem obdobju ameriške zgodovine govorimo. Dandanes se slednje zdi neverjetno pocukrano in zaigrano, na kar opozori tudi Danov prvenec, ki prikaže, kako so lahko takratne družbene norme hitro zamajane. Glavna tema Wildlifa je zagotovo čas nedolžnosti, ki ga pooseblja lik pubertetnika Joeja. Odličnjak v šoli, ki ima neizmerno zaupanje v svoja starša, a ko se začne zakon staršev krhati, se mu življenje obrne na glavo in ga postavi na do takrat še neznane prostore. Dano s svojim prvencem zagotovo ni oral ledine, saj je čas nedolžnosti zelo dobro prikazan v Malickovem Drevesu življenja (The Tree of Life, 2011) ali pa v knjižnih delih, kot je Catcher in the Rye. A kljub temu debitantu uspe zelo dobra kritika ameriškega kapitalizma in predpostavljenih družbenih norm, ki od moških in žensk zahtevajo točno določene vloge glede na njhov spol.

K temu primorejo izredno dobre igralske predstave, kjer prednači Carey Mulligan (Drive, Mudbound, Shame), ki se ji najverjetneje nasmiha tudi oskarjevska nominacija in tudi sami moramo priznati, da gre najverjetneje za njeno najboljšo vlogo dosedaj in velik napredek od tistih nedolžnih punčk, ki premorejo le en izraz skozi celoten film. Ogromno breme nosi tudi Ed Oxenbould, ki je zablestel s komično vlogo v Shyamalanovem Obisku (The Visit, 2015). Tukaj zelo dobro ujame malce naivnega, a dobronamernega mladeniča, ki se kljub svoji mladosti zelo zrelo spopade s spremembami v svojem življenju. Jake Gyllenhaal je standardno dober, toda težko se je znebiti občutka, da je za svojo vlogo morda malce premlad. Pohvaliti velja tudi Danovo režijo, saj skupaj z direktorjem fotografije Diegom Garcio dodobra ustvari občutek sanjaštva, a obenem tudi osamljenosti.

Največja negativna kritika pa zagotovo leti na scenarij in tempo filma. Slednji je precej razvlečen in gotovo bi filmu lahko vzeli namanj deset minut igralnega časa. Večjo težavo pa vseeno predstavlja scenarij, saj se lika očeta in mame vse preveč pomikata iz ene skrajnosti v drugo. V neki točki film enostavno preveč opravičuje dejanja očeta, s tem, ko prikaže mamo v izredno negativni luči. Dano s tem hote ali nehote odpusti očetu zgodnje nezanimanje za družino in dogajanje prikaže preveč črnobelo, namesto da bi se prepustil sivini.

Toda, ko potegnemo črto, je Wildlife zanimiva študija ameriške idile in njenih disfunkcionalnih družin. Dano nakaže, da bi bil lahko zanimiv režiser v prihodnosti, podobno kot njegove predhodnike, ki so prešli na drugo stran kamere, pa tudi njega odlikuje sposobnost, da iz svojih igralcev izvleče dobre igralske predstave.

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
2 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
filmoljub
2 leta nazaj

Paul Dano je res zanimiv, samo upam, da bo ohranil ta ustvarjalni in igralski nivo. Odličen je bil tudi v Ruby Sparks (2012), Being Flynn (2012) in seveda v bizarnem Swiss Army Man (2016), toplo priporočam vse tri. 🙂

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x