Ogledano: Jastog (2015)
Metacritic.com8
Imdb.com7.3
Rottentomatoes.com9.2
Filmstart.si8.2
Pozitivno
  • Zelo dobro izvedena originalna ideja
  • (Netipični) humor
Negativno
  • Tonska nestanovitnost
  • Upočasnjena druga polovica filma
8.2Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

colin-farrell-in-the-lobster

Naslov: Jastog (The Lobster)
Premiera:
31.12.2015 (Kinodvor); 18.11.2015 (LIFFe)
Žanr:
komedija, romanca, drama
Država:
Irska, Združeno kraljestvo, Grčija, Francija, Nizozemska, ZDA
Igrajo:
Colin Farrell, Rachell Weisz, John C. Reilly, Ben Whishaw, Léa Seydoux
Režija: Jorgos Lanthimos


OPIS:

V distopični prihodnosti je v veljavi zakon, ki pravi, da te v primeru samskega stana aretirajo in naselijo v hotel, kjer moraš v 45 dneh najti partnerja. V ta proces je vržen tudi sveže ločeni David (Colin Farrell), ki pa ima nato kar precej težav pri iskanju svojega bodočega partnerja.


FILMSTART. RECENZIJA:

Kot naslednjega iz letošnje izvedbe Liffa predstavljamo Jastoga, prvi angleško govoreči film grškega režiserja Jorgosa Lanthimosa (Dogtooth). Ta ima nadvse poseben stil in v Jastogu je želel na zelo absurdnen način prikazati današnja razmerja in svoje poglede na njih.

Režiserju je to uspelo neverjetno dobro. Povsem nekonvencionalen humor, ki v mnogih trenutkih meji na absurd, in izredno dobre metafore zelo dobro opisujejo človeška razmerja. Film se sprašuje, kaj je sploh potrebno za dva človeka, da razvijeta intimno razmerje in se čustveno povežeta. So to skupne lastnosti ali morda nasprotja? Ali je res tako hudo, da si samski in niti ne želiš imeti partnerja? To so le ena izmed vprašanj, ki si jih lahko postavimo med samim ogledom. Lanthimos se dotakne tudi situacij, ki so posledica vsakega razmerja, kot so npr. ljubosumje, družbena sprejemljivost ipd.

2222

Tudi sam svet Jastoga je ustvarjen neverjetno prepričljivo in tako niti za sekundo ne pomislimo, da gre za izmišljen svet. Ogromno zakonitosti hotela, ki so v film integrirane res fantastično, tako ponuja širok svet podrobnosti, ki jih lahko gledalec opazi med filmom. Zelo dobro je tudi uporabljen element distopičnega/postapokaliptičnega filma, ki je mnogokrat klišejski v filmih podobnega tipa. V filmu se pojavita dve frakciji, ki se usmerjata vsaka po svojih pravilih, toda film se ne osredotoča na kakšne revolucije in upore, ampak enostavno le na glavno temo filma – človeška razmerja.

Glede na to, da gre za prvi angleško-govoreči film režiserja, je temu primerna tudi izredno pisana igralska zasedba. V filmu vidimo tako zvezde zadnjega Bonda (Léa Seydoux in Ben Whishaw) kot tudi že dolgoletne hollywoodske igralce kot sta Rachel Weisz (Mumija) in John C. Reilly (Nora brata). V glavni vlogi pa blesti največji zvezdnik med njimi, Colin Farrell. Irec opravi eno izmed boljših del v karieri in izredno dobro odigra nerodni sramežjivi in socialno zavrti lik Davida. Tudi preostala zasedba se odreže izredno dobro, tu velja predvsem omeniti Seydouxevo, ki je zopet dokazala, da je izredno raznovrstna igralka.

still-of-john-c.-reilly,-colin-farrell-and-ben-whishaw-in-the-lobster-(2015)-large-picture

Toda zelo drzni stil filma s seboj prinese tudi posledice. Med samim igralnim časom je enostavno preveč tonskih preskokov, ki gledalca na trenutke lahko neprijetno šokirajo. Tako se lahko v isti minuti sprehodimo skozi šale o (analnem) seksu pa vse do desetsekundnega kadra mrtvega psa. Tu je režiser enostavno pretiraval s svojim slogom in na trenutke se kar malo baha. Poleg tega ima druga polovica filma težave s tempiranjem in ni na nivoju prve. Ton postane veliko bolj mračen in kar malce depresiven, kar tudi pripelje do zaključka filma, ki ni povsem zadovoljiv. Sicer je pomen ob nekoliko globjem razmišljanju razumljiv, toda vseeno ne ponudi pravega zadovoljstva. K temu pripomore tudi čustvena otopelost filma, saj kljub vsemu smehu tekom igralnega časa in odličnem predstavljanju zmote marsiketerih naših razmerij izdelek žal ne premore čustvene globine ob kateri bi se gledalec veliko bolj navezal na katerega izmed glavnih likov.

Jastog je zelo aktualen film in ponuja ogromno materiala za razmislek. Gledalca lahko obenem navduši ali povsem odbije že med samim ogledom. Zagotovo je pred začetkom pametno za kakšen nivo zvišati toleranco humorja in se povsem prepustiti svetu, ki ga režiser ponuja. Marsikdo bo po ogledu še bolj pazljivo spremljal prihodnost grškega režiserja oz. v nasprotnem primeru ga tudi navdušil za ogled prejšnjih filmov. Dejstvo je, da ravnodušni po filmu zagotovo ne boste ostali.

the_lobster_3

Subscribe
Obvesti me
guest
5 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
trackback

[…] Ogledano: Jastog (2015) […]

trackback

[…] leti nazaj je grški režiser Yorgos Lanthimos mnoge navdušil s filmom Jastog (The Lobster, 2015). Grški bog bizarnosti, kot smo 44-letnika poimenovali na Filmstartu, se letos […]

trackback

[…] leti nazaj je grški režiser Yorgos Lanthimos mnoge navdušil s filmom Jastog (The Lobster, 2015). Grški bog bizarnosti, kot smo 44-letnika poimenovali na Filmstartu, se letos […]

trackback

[…] 2009), gledalce pa je razdelil tudi s svojim prvim angleško govorečim filmom Jastog (The Lobster, 2015), ki je režiserja približal še zahodnemu delu filmskega občinstva. Tudi […]

trackback

[…] Lanthimos, grški režiser, ki nam je pred dvema letoma postregel s pregrešno dobrim Jastogom (The Lobster, 2015), je sicer stari znanec festivala Liffe, saj je leta 2010 njegov Podočnik […]

5
0
()
x