Ogledano: Ne puščaj sledi (2018)
Metacritic.com8.8
Imdb.com7.2
Rottentomatoes.com10
Filmstart.si8.1
Pozitivno
  • uporaba vremena za prikaz stanja
  • liki niso črno/beli
8.5Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
7.4

Naslov: Ne puščaj sledi (Leave No Trace)
Premiera: 9. november 2018
Žanr: drama
Država: ZDA
Igrajo: Thomasin McKenzie, Ben Foster, Jeffery Rifflard
Režija: Debra Granik


OPIS:

Oče in hči živita mirno življenje v objemu oregonskih gozdov, dokler ju ne odkrije lokalna oblast ter ju poskusi prisilno integrirati nazaj v družbo. Navkljub naporu se proces ne izteče preveč uspešno in kaj kmalu sta Will in Tom ponovno na poti v iskanju svojega novega domovanja.


FILMSTART. RECENZIJA:

Le kaj gre lahko narobe, če drobno plašno dekletce živi v gozdnem bivaku skupaj s svojim skrbnim očetom, ki si je preživetvene veščine pridobil tekom službovanja v vojski? Od mirnega šelestenja listov in žuborenja potokov občasno skočita v hrupa polno civilizacijo, kjer si z očetovo vojaško pokojnino priskrbita le najnujnejše, česar ne moreta nabrati in pripraviti v gozdu. Drugače pa se urita v kamuflaži, učinkoviti uporabi hrane in izrabi ostalih stvari, iskanju in pripravi užitnih rastlin, postavljanju zasilnih zatočišč z uporabo vozlov in vezav, bereta knjige, igrata šah in nasploh živita življenje, kakršnega bi si želeli mnogi “razsvetljeni” posamezniki današnje družbe, ki nasploh zavračajo kakršne koli tehnološke prednosti, ki jih je prinesel razvoj v zadnjih nekaj desetletjih. Vendar kaj kmalu za uvodnimi prizori ugotovimo, v katero smer pihajo deževni vetrovi v Portlandu.

Leave No Trace Ne puščaj sledov Liffe 29 Ljubljana Ljubljanski mednarodni filmski festival

Ko zdravila, prejeta v lekarni kot del paketa pomoči, Will proda samooklicanemu skrbniku lokalnih brezdomcev ali se na bližnji prelet helikopterja odzove s strahom, precej nad pričakovanim, se začne gledalcem počasi razkrivati resnično očetovo mentalno stanje. V njegovo kožo je stopil Ben Foster, ki je v letu 2016 v Za vsako ceno (Hell of High Water) že kraljeval na vrhu naše lestvice Top 10 in gotovo se bo z Ne puščaj sledi (Leave No Trace, 2018) potegoval za mesto tudi na letošnji lestvici Top 10 filmov leta 2018. Vloga očeta s post-travmatsko stresno motnjo mu gre izvrstno od rok in skupaj v duetu s Thomasin McKenzie, ki igra njegovo hči Tom in si lahko od letošnjega celovečernega izdelka nedvomno obeta precej ponudb za nove nastope na velikih platnih, uspeta v zgodbo spraviti izjemna človeška lika, brez kakršnih koli olepševanj in prikrivanj.

Film glavna lika predstavi v zelo nevtralni luči, kar jima tekom razvoja zgodbe pripiše zelo zanimivo mešanico dobrih in slabih osebnostnih značilnosti. S tem mu uspe poskrbeti tudi za dobro poistovetenje gledalcev z njima. Tudi pri večini stranskih likov je ustvarjalcem uspela podobna uvrstitev na spektru med dobrimi in slabimi osebnostnimi lastnostmi, vendar pa so nekateri manj pomembni liki vseeno primorani v bolj skrajne lege, da lažje potiskajo zgodbo naprej.

Ne puščaj sledov sledi Ben Foster and Thomasin McKenzie LIFFE Ljubljana's international film festival

Se pa nevtralen vidik dobro prileže tudi v prikazu številnih perečih aktualnih tem, ki jih film na povsem neobremenjen način pokaže, vendar presojanje o njihovi teži, vplivu in drugih razsežnostih prepusti predvsem v domeni gledalcev. Tu gre na primer predstaviti problem vzgoje. Kdo bolje ve, kaj je najboljše za odraščajočega mladostnika? So to njegovi starši, ki naj bi ga poznali najbolje od vseh ali je to mogoče država preko socialnih delavcev, ki so morali za izvajanje svojega dela dokazati svoje znanje o psihologoji, socialnih problemih, družbenih pričakovanjih in nebroju drugih strokovnih znanj, ki na kakršen koli pomemben način tangirajo mladino.

Režiserka Debra Granik se na precej neobremenjujoč način, brez izdatnega izpostavljanja slabosti ali prednosti, dotakne tudi že uvodoma omenjenega problema  (prekomerne) uporabe najrazličnejših elektronskih naprav(ic). Te nas dandanes vsakodnevno spremljajo na vseh poteh in dogodivščinah, Will in Tom pa v filmu večino časa preživita brez njihove uporabe ter ob tem večkrat izpadeta tudi bolj srečna kot s(m)o njihovi redni uporabniki. S tem postavi tudi lep zgled, ob katerem gotovo želi, da gledalci premislimo o pomembnosti in namenu našega tapkanja po raznoraznih zaslonih, ki si je v zadnjem času precej uspešno priborilo dobršen del našega časa. A za kakšno ceno?

Leave No Trace Ne puščaj sledov Liffe 29 Ljubljana Ljubljanski mednarodni filmski festival Ben Foster Thomasin McKenzie

Vse omenjeno in še mnogo drugega so le posamezni delci bolj ali manj stranskega dogajanja, ki se učinkovito vpleta v osnovno zgodbo o osebnostni rasti, napredovanju, padcih, nazadovanju in spremembah v njunem odnosu, s katerimi sta Will in Tom soočena na svoji poti. Dobesedni in tudi tisti v prenesenem pomenu. Zanimiv kazalec te je tudi vreme, ki ga Granikova še posebej priročno izrabi za ponazarjanje notranjega stanja glavne junakinje.

Starši v življenju včasih bolj potrebujejo pomoč otrok kot obratno.

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x