Ogledano: Bojevnica (2018)
Metacritic.com8.1
Imbd.com7.5
Rottentomatoes.com9
Filmstart.si9
Pozitivno
  • odlična glavna igralka
  • pretanjen in nenavaden humor
Negativno
  • film se razvleče nekje v sredini
8.4Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

Naslov: Bojevnica (Woman at War)
Premiera: 17. januar 2018
Žanr: triler, komedija
Država: Islandija, Francija, Ukrajina
Igrajo: Halldóra Geirharðsdóttir, Jóhann Sigurðarson
Režija: Benedikt Erlingsson


OPIS:

Ekološka »teroristika« si prizadeva rešiti svet pred globalnim segrevanjem.


FILMSTART. RECENZIJA:

»Gre za ekstremizem, ki poraja nov ekstremizem« ‒ pravi Ása, sestra glavne junakinje Halle, ki ji nato odvrne: »Hribi se rušijo nad nami«. Halla prikriva pred svojo enojajčno dvojčico svoje drzne in ekološko-anarhistične podvige, kako uničiti težko industrijo na Islandiji, saj meni, da le-ta ruši hribe nad nami ter da smo že zdaj z eno nogo v grobnici našega obstoja na tem planetu. Asa je stranski junak, ki jo tako kot Hallo, igra Halldóra Geirharðsdóttir; ona je ogledalo, s katerim se zazremo v območje ekstremnega kontrasta med (sestrskima?) filozofijo umikanja pred svetom v smeri osebne nirvane in nevarnimi, aktivističnimi dejanji, ki v filmu tvegajo življenjski standard na Islandiji, vendar si prizadevajo spremeniti svet na bolje. 

Rezultat iskanja slik za woman at war

Geirharðsdóttir predstavi Hallo kot priljubljeno zborovodkinjo, kot ugledno meščanko, kot dobro prijateljico, a se niti za pikico ne odmika od njene bojevitosti in zagretosti za ekološke probleme. Hallo krasi oster pogled, ki globoko zareže v srž sleherne ovire ‒ od dronov, ki letijo nad pustimi islandskimi sivo-zelenimi polji, ki jih besna junakinja razbije s kamni in puščicami, do mrtvega ovna, katerega truplo Halla dicapriovsko ogrne in se tako umakne helikopterjem. Zdi se, da je višja sila na njeni strani, saj jo velikokrat prešine takšna rešitev, da je gledalec vseskozi na robu pričakovanja njenega naslednjega koraka. To traja manj kot sekundo, a je ravno v takšnih momentih Geirharðsdóttir na vrhuncu svoje igre, saj hitropotezno portretira Hallo kot bojevnico za cilje, ki presegajo omejene možgane islandskih politikov (sami moški v oblekah), ki se kakor sodobni Vikingi še vedno borijo proti duhovom, katerih vlogo igra ravno Halla. 

Rezultat iskanja slik za woman at war

Ampak zgodbe še ni konec ‒ po štirih letih čakanja Halla nenadoma izve, da bo lahko posvojila deklico, katere življenje je uničila (nerazglašena) vojna v Ukrajini. Scenarij tukaj prepušča vse karte igralki, ki pokaže globoko žalost, melanholijo do propadajočega sveta, ki se ji ne more upreti, ker je njena vizija boljšega sveta nad potrebo po osebni sreči. Geirharðsdóttir pokaže na svojem obrazu nežnost bližajoče se materinskosti in spričo eksplicitne igre hitro ugotovimo, da je ona Mati Zemlja: čista, dobra in požrešna po lastni potešitvi. Njena antiteza je prijatelj Baldvin, čigar vloga nervoznega belega moškega, ki se je lastnovoljno prepustil kafkijanskim hodnikom islandskega ministrstva (ampak vseeno pomaga Halli), je bistvena za ravnovesje scenarija, ki implicitno obdolži moške vloge v filmu strahopetnosti in nevrotičnosti. Njegova vloga je tradicionalno ženska; spominja na ženo kakšnega bojevnika, ki odvrača svojega moža pred odhodom v vojno. 

Rezultat iskanja slik za woman at war

Benedikt Erlingsson je daleč od obsesivnega režiserskega lutkarja in povsem popušča vsem vzgibom igralcev, kar poda filmu določeno drznost in lahkotnost, ki sta najvidnejši pri trenutkih pretanjene duhovitost, ki jo film gradi počasi, gradacijsko in z digresijami. Erlingsson je v sodelovanju z islandskim skladateljem Davíð Þór Jónssonom ustvaril naravnost čudovito (če že ne prijetno čudaško) vzdušje določene melodičnosti filma; kar konkreten ritem, ki mu je dejansko podredil zgodbo. V ozadju številnih scen je majhen orkester ali pevke oblečene v tradicionalno islandsko nošo ‒ glasba je namreč snemana v živo na licu mesta in jasno je, da gre za mitologizacijo mogoče zadnjega velikega epa človeškega rodu: globalnega segrevanja. 

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x