Ogledano: Rekviem za gospo J. (2017)
IMDB.COM7.4
FILMSTART.SI6.1
Pozitivno
  • zanimiva uporaba parkirane Zastave 101
Negativno
  • pozabljivo dogajanje
6.8Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

Rekviem za gospo J Rekviem za gospođo J Requiem for Mrs. JNaslov: Rekviem za gospo J. (Rekvijem za gospodju J.)
Premiera: 13. 11. 2017 (Liffe)
Žanr: drama
Država: Srbija, Bolgarija , Makedonija, Francija, Rusija
Igrajo: Mirjana Karanovic, Jovana Gavrilovic, Danica Nedeljkovic, Vucic Perovic, Mira Banjac, Boris Isakovic , Srdan Todorovic
Režija: Bojan Vuletić


OPIS:

Ob bližajoči se prvi obletnici smrti moža si gospa J. še vedno ni opomogla od izgube. Ravno nasprotno, odločila se je, da so muke prevelike in skrbno načrtuje samomor. Kupi pištolo, poskrbi za zavarovanje, izkleše svoje ime in datum na nagrobni kamen… In niti obupano vedenje hčerk ji ne spremeni namer.


FILMSTART. RECENZIJA:

Kako malo je včasih potrebno za spremembo človekovega duha. Včasih je dovolj že samo misel in vse je drugače. Po drugi strani pa si lahko predstavljamo tudi kako veliko. Pa najsi bo to v eno ali drugo smer.

Srbski režiser Bojan Vuletić nas v Rekvijemu za gospo J postavi v okolje družine Stojković, ki je pred slabim letom utrpela izgubo moža in očeta od katere si mati, za razliko od hčerk, še vedno ni opomogla. Nikakor se ne more privaditi novemu vdovskemu slogu življenja, poleg tega pa je ne dolgo pred tem ostala še brez redne zaposlitve. Posledice čutita obe hčeri, še posebej starejša, ki je primorana prevzeti skrb za celotno gospodinjstvo, in tudi moževa mati, ki živi pri njih.

Z večinoma statičnimi kadri, ki prikazane prostore redoma zelo zanimivo delijo na način, ki z nesimetrično simetrijo ustvarja iluzijo fizične delitve prikazanih prostorov, film gledalca lepo popelje v navidezno uokvirjenost situacije, v kateri se je znašla Gospa J. Niti neprestano pritoževanje hčera, ki očitno prestajata zelo težavno obdobje, niti obtožujoči pogledi tašče ji ne morejo pomagati in neprestano tone proti odrešujočemu samomoru.

Mirjana Karanovic Rekvijm za gospodju J Rekviem za gospo J Requiem for mrs J

Vuletiču uspe gledalca najbolj šokirati, ko se Gospa J odpravi h kamnoseku in ga poprosi, da naj do prihajajočega petka na nagrobni kamen pod možev napis doda še njeno ime in tudi aktualno leto. Tu je Gospa J prvič izpostavljena razkritju njenih namer in poskusov preprečitve dejanja. Ker je v načrt, kako bo zadevo speljala do kraja, vključila precej opravil, se ji v večih korakih zalomi in večkrat se znajde iz oči v oči z ljudmi, ki ji poskušajo dopovedati, da naj ne stori samomora. Verjetno je tudi v resnici tako in to le še nazorneje pokaže v kako velikih stiskah so se morali znajti vsi, ki so kdaj poskusili predčasno končati svoje življenje.

Takšne namere morajo kovati ljudje v zelo posebnem stanju duha, kajti niti očitne in večkratne prošnje hčere, naj že končno stori karkoli za družino, ki ji je še preostala, če že zase ne zmore, naletijo na popolnoma gluha ušesa. Gledalci ob ogledu Rekviema lahko vsaj v analogiji s samotnim avtomobilom pred blokom Gospe J malce špekulirajo, kakšen bo končni razplet prikazane zgodbe.

Ustvarjalci so se dobro potrudili s prikazom sveta in dogajanja v njem, ki s svojo neživljenjskostjo (sivinski odtenki barv, dolgočasna birokracija…) spodbuja samomorilska nagnjenja, vendar pa na koncu ne ponudijo nekakšne jasne rešitve za primer, kaj storiti, če se s takšnim posameznikom srečamo v svojem življenju. Čeprav je lahko po drugi strani že nazoren prikaz pogojev, ki privedejo do samomorilskih načrtov, lahko odlična pomoč za lažje odkrivanje tistih, ki bi morebiti lahko prišli do takšnih misli.

Rekvijm za gospodju J Rekviem za gospo J Requiem for mrs J

Poleg samomorilnosti se film dotakne tudi drugih težav sodobne družbe, s katerimi se vse premnogokrat ne želimo ukvarjati. Neuspešna nosečnost, ki se pripeti starejši sestri konkretno sesuje njen lik, poleg tega pa se globoko dotakne tudi mlajše sestre, matere in še posebej tudi skorajšnjega očeta. Vendar teme film ne razvije tako poglobljeno kot recimo samomorov. Na kratko oplazi tudi skrb za ostarele in uporabo družbenih omrežij in mobilnih telefonov vsepovprek, ki pa sta bolj kot ne prisotna le za razširitev spektra dogajanja, kot pa za kakšno tehtnejšo vlogo.

Od likov si, navkljub osredotočenosti zgodbe na protagonistko, nekako največ pozornosti pridobi starejša hči. Zanjo se na prvi pogled zdi, da je le navadno malce preveč razvajeno dekle, ki v svojih mladostniških letih preveč rado vzkipljivo odreagira na vse kar storijo in rečejo njeni bližnji. Kmalu pa se izkaže, da je dejansko ona tista, ki v času krize predstavlja gonilno silo za celotno družino in Jovana Gavrilović se v njeni vlogi dobro odreže. Ostali člani igralske zasedbe svoje delo prav tako solidno opravijo, vendar niti njihovi liki niso zastavljeni tako, da bi jim omogočili izjemne igralske dosežke.To niti ni namen filma, ki želi luč vreči predvsem na težave ob prebolevanju težkih izgub bližnjih in mu konec koncev tudi uspe.

Danica Nedeljkovic Rekvijm za gospodju J Rekviem za gospo J Requiem for mrs J

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x