Ogledano: Moški ne jočejo (2017)
IMDB.COM8.1
FILMSTART.SI8
Pozitivno
  • nepristranski pristop k obravnavani temi
  • uporaba gledaliških metod za pomoč udeležencem
Negativno
  • nepotrebni kadri
8.1Skupna ocena
Ocena bralcev: (2 Votes)
5.2

Moški ne jočejo Muškarci ne plači Muskarci ne placu Men Don't Cry

Naslov: Moški ne jočejo (Muškarci ne plaču)
Premiera: 13. 11. 2017 (Liffe)
Žanr: vojna drama
Država: Bosna in Hercegovina, Slovenija, Hrvaška, Nemčija
Igrajo: Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Sebastian Cavazza, Boris Ker, Ermin Bravo, Ivo Gregurević
Režija: Alen Drljević


OPIS:

V odročnem hotelu se na terapiji za soočenje z vojnimi travmami sreča pisana druščina odraslih moških. Hitro ugotovijo, da prihajajo iz različnih strani frontnih linij. Vodja delavnice poskuša z zanimivimi psihiatrično-gledališkimi metodami spodbuditi pri udeležincih ponovno doživetje kritičnih situacij in mirnodobno opredelitev do svojih tedanjih odločitev.


FILMSTART. RECENZIJA:

Združena Jugoslovanska produkcija pod poveljstvom (generala) režiserja Alena Drljevića je napovedala bitko travmam skupinice v obračunih, ki jih je sprožil razpad bivše države, udeleženih vojnih veteranov. Zbrani na delavnici v odročnem hribovskem hotelu izven turistične sezone, se preko psiho-analitičnih metod, katere jim ustrezno odmerjeno dozira vodja delavnice (Sebastian Cavazza), vračajo v trenutke svojih najhujših stisk v življenju.

V filmu je izvrstno ujeta dinamika skupine nepoznanih ljudi na svojem prvem skupinskem srečanju, ko so še vsi izgubljeni. Nihanja v njihovem razpoloženju in skupni morali, majhnih provokacijah, neprestanih ugibanjih kako resno so ostali mislili izrečeno in tipanje njihovih meja je v filmu prikazano zelo pristno. Odlično so ujete tudi podrobnosti raznoraznih delavnic, taborov ali usposabljanj kar omogoči zares enostavno vlečenje vzporednic z resničnim dogajanjem v sorodnih okoliščinah. Pa naj si gre za otroke na popoldanskih aktivnostih, mladostnike na poletnem taboru ali kot je v filmu prikazano na platnu – odrasle moške na terapevtski delavnici za pomoč pri prebolevanju vojnih travm.

V ostalih izmed naštetih okolij po navadi v ospredju ni toliko domoljubja, vendar kaj drugega za dotično skupino tudi ne bi mogli pričakovati. Vredno je tudi omeniti, da se najverjetneje gledalcev, ki nimajo preveč dobre podlage v poznavanju razmer na našem koncu sveta, prikazana situacija ne bi dotaknila na toliko ravneh, kot se v bližini stanujočega prebivalstva, ki ima tekom svojega življenja precej večjo verjetnost, da sliši in vidi kaj več o vseh (ne)mogočih sporih med udeleženimi narodnostmi. Vendar film izvrstno krmari med trenutki domoljubja, ki v začetku predstavljajo večinski povod za določen odziv posameznika na situacijo in razumevanjem ter empatijo, ki tekom filma počasi prevzemata vodilno vlogo za prikazani odziv na situacije, ki so jim liki izpostavljeni..

Moški ne jočejoBoris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Sebastian Cavazza, Boris Ker, Ermin Bravo, Ivo Gregurević, Alen Drljević

Izpostaviti gre tudi zanimivo uporabo gledaliških vložkov kot metod za soočanje s stiskami posameznikov. Jasno je videti, da se udeleženi povsem vživijo v postavljene vloge in čustva, ki v tistih trenutkih privrejo na plano povsem prevzamejo like in jih v njihovih glavah dejansko prestavijo na čas in kraj dogodka. Na tem mestu gre pohvaliti tudi vsakega igralca, čigar lik je tekom razvoja zgodbe prejel več pozornosti, kajti očitno je, da so se na vloge strokovno pripravili in tudi izvedba jim je dobro uspela.

Res je, da bi morala biti vsaka posameznikova travmatična zgodba iz vojne deležna enake pozornosti in razumevanja in zato se bo morebiti sledeča trditev zdela malce privlečena za lase, vendar bi scenaristi s kančkom dodatnega dela gotovo še izboljšali zgodbo. Za boljši učinek filma bi zgodbam likov lahko dodali še dodaten medsebojen zaplet kajti vse prikazane situacije v filmu, so namreč pristavljene precej enostransko. Čeprav zgodba v določenem trenutku začne rahlo namigovati, da bomo morebiti priča obojestranskemu pogledu na dogodek in s tem soočenju žrtve in povzročitelja, se ta pričakovanja na koncu ne uresničijo.

Moški ne jočejo Men Don't Cry Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Sebastian Cavazza, Boris Ker, Ermin Bravo, Ivo Gregurević, Alen Drljević

Poleg tega je v filmu tudi nekaj odvečnih scen, ki s svojo prisotnostjo ne pridodajo ničesar pomembnega k sami zgodbi in razvoju likov, le film naredijo daljši povsem po nepotrebnem. Lep primer je scena, ki pokaže, kako dva izmed likov, v očitno opitem stanju, povsem po nepotrebnem na stranišču v za šalo prestrašita upravnika hotela. Film ima na drugih delih povsem ustrezne in učinkovite komične vložke, ki uspešno poskrbijo za razbremenitev v splošnem precej občutljive teme, ki jo film obdeluje.

Čeprav obstaja že obilica filmov, ki črpajo navdih za svoje zgodbe in like iz polpretekle vojne zgodovine na Balkanu, bo potrebno še veliko takšnih, ki nepristransko predstavijo zgodbe vseh strani, te se na koncu vedno izkažejo za tako ali drugače pogubne, da se bo  širša javnost začela zavedati nesmiselnosti podobnega početja. Ustvarjalci za in pred kamerami so v tokratnem izdelku svoje delo opravili povsem na nivoju in poleg takšnih in podobnih naporov bo potrebno še veliko dela tudi na drugih področjih, da se bo povsem uresničila namera ustvarjalcev delavnice iz filma. Da bodo odstranjene vse zamere in neupravičeni predsodki iz starih dni, ki znajo tudi v današnjem času še vedno vplivati na obnašanje in odločitve preštevilnih ljudi, ki izgubljeni v obilici nezaupanja širijo svoje zmote.

Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafizbegović, Sebastian Cavazza, Boris Ker, Ermin Bravo, Ivo Gregurević, Alen Drljević

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x