Ogledano: Rdeča želva (2016)
METACRITIC.COM9.3
rottentomatoes.com9.2
Imdb.com7.7
Filmstart.si7.4
Pozitivno
  • odsotnost dialoga
  • preprosta vizualna podoba
8.4Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
9.9

Naslov: Rdeča želva (La tortue rouge)
Premiera: 10. 11. 2016 (LIFFe)
Žanr: animirana pustolovščina
Država: Japonska, Belgija, Francija
Režija: Michaël Dudok De Wit


OPIS:

Brodolomca naplavi na neposeljen otok, ki ima na sebi obilico bambusa, tolmun pitne vode in druščino prikupnih rakovic. Vsakič, ko se poskuša na splavu iz bambusovih palic vrniti v civilizacijo, mu pot prekriža ogromna rdeča želva. Ko jo naš nesrečnik poskusi ubiti, iz nje pokuka čudovita dama, ki mu pozneje postane prav prijetna družica.


FILMSTART. RECENZIJA:

Danes bi najbrž že zagotovo lahko nekje na svetu našli posameznika, čigar obilnost izkušenj z naravo bi se lahko primerjala s številom resničnih interakcij človeške vrste z vesoljci. Ali pa Yetiji. Torej bolj ali manj nič. A vendarle je v vsakem izmed nas nekje pod površjem skrita vez, ki nas povezuje z naravo. Da jo občudujemo, spoštujemo, raziskujemo in pojasnjujemo. Eni malce bolj, drugi malce manj. Zagotovo pa prav posebno razmerje z njo ustvarijo ljudje, ki so zaradi takšnih in drugačnih razlogov primorani, da v njej in izključno na podlagi svoje iznajdljivosti ter možnoi, ki so mu v bližnji naravi na voljo, poskrbijo za svoje preživetje. Takšen tip ljudi so na primer brodolomci in eden takšnih je tudi protagonist v animirani pustolovščini Rdeča želva.

Delo je plod mednarodnega sodelovanja med ustvarjalci japonskega, nizozemskega, francoskega, in belgijskega rodu. V ko-produkcijo sta stopila studia Ghilbi in in Wild Bunch, ki sta za režijo prepustila nizozemskemu animatorju Michaëlu Dudoku de Witu, za katerega je to prvi celovečerni film v karieri. Z oskarjem nagrajeni animator je v svetu gibajočih se sličic prisoten že vse od leta 1978, vendar se je do sedaj očitno raje ukvarjal z reklamami, televizijskimi serijami in oddajami pa tudi ilustracijo literarnih del.

Rdeča želva Red Turtle Ghilbi

V njegovi tokratni zgodbi spremljamo brodolomca, za katerega košček sreče poskrbi, da ga naplavi na ravno pravšnji otoček, na katerem se nahaja tolmun pitne vode, drevesa, na katerih rasejo užitni plodovi in ogromno bambusa, ki je lahko uporaben v najrazličnejše gradbene namene. To izkoristi tudi naš preživetvenik, ki večkrat poskusi na splavu iz bambusovih palic zapustiti otok, vendar mu ogromna rdeča želva venomer prepreči odhod. Neke noči pa očitno tudi želva potrebuje košček trdnih tal pod nogami in tedaj se ji naš nesrečnik odloči maščevati. Navkljub obžalovanju te odločitve, se kaj kmalu izkaže, da je morebiti ravnal prav, saj mu želvin konec, po nekakšnem čudnem naključju, v osamljeno življenje prinese najlepšo možno popestritev.

Izdelek pa zagotovo ne bi pritegnil pozornosti komisije enega najbolj znanih filmskih festivalov, festivala v Cannesu, če ne bi izstopal vsaj po kakšni posebnosti. In najverjetneje je Rdeča želva uspela prepričati na več kot le enem področju, saj v kategoriji “Un Certain Regard” dobila posebno nagrado po izboru komisije. Med glavne atribute bi ji zagotovo lahko šteli odsotnost dialoga, ki pusti gledalcu veliko več prostora za lastne dopolnitve in razlage dogajanja na platnu, melodična glasbena podlaga, skrbeča za dramatične poraste in umirjene spuste napetosti, enostavna staro-šolsko risana vizualna podoba in večplastnost na kateri lahko gledalci dojemajo razvoj zgodbe ter odvijajoče se prizore.

Rdeča želva Red Turtle

Ravno zadnja omenjena lastnost je najverjetneje glavna odlika filma, ki zna, za razliko od večine Hollywoodskih filmov pri katerih z daljšanjem razmisleka po ogledu na plano prihaja vse več pomanjkljivosti in lukenj v zgodbi, ob bolj poglobljenem premlevanju razkriti precej več možnih prispodob, kot jih je opaziti pri prvem ogledu. Čeprav zna po drugi strani z razvojem zgodbe tudi ovreči nekatere, ki si jih gledalec lahko ustvari že tekom ogleda. Največ nestrinjanja med gledalci pa bo po vsej verjetnosti deležna akcijskost dogajanja. Nekaterim se zdi, da se neprestano dogaja nekaj novega, zanimivega in vznemirljivega, drugim pa se bo celotna izvedba zdela precej dolgočasna, prežvečena in nezanimiva.

O avtorju

Nik Rus
Copy Writer

Človek tisočerih zanimanj in interesnih dejavnosti, ki si v svojem življenju z veseljem ogleda tudi kakšen film. Zaslug za veselje do pisanja pa ne pripisujem svoji srednješolski profesorici slovenščine.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x