Ogledano: Paterson (2016)
Metacritic.com8.9
Imdb.com7.7
Rottentomatoes.com9.5
Filmstart.si8
Pozitivno
  • Adam Driver
  • pes Marvin
  • dialogi in simbolika
Negativno
  • igranje nekaterih stranskih igralcev
8.5Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
7.6

 

paterson

Naslov: Paterson
Premiera: 9. 11. 2016 (LIFFe)
Žanr: drama
Država: ZDA
Igrajo: Adam Driver, Golshifteh Farahani
Režija: Jim Jarmusch


OPIS:

Paterson je voznik avtobusa v Patersonu, New Jersey in se obenem tudi ukvarja s poezijo, medtem ga pa doma čaka prelepo dekle Laura in nagajivi pes Marvin. Najnovejši film Jima Jarmuscha spremlja tiho vsakdanje življenje mladega protagonista in izzive s katerimi se spopada vsak dan.


FILMSTART. RECENZIJA:

V zadnjih tednih je glavni hit svetovnih kinematografov najnovejši film Vojne zvezd, franšize katere novi obraz je lani postal tudi ameriški igralec Adam Driver, ki si je s tem zagotovil vlogo, ki mu je prinesla široko prepoznavnost in tudi zagotovila življenjsko eksistenco za vsaj dobrih deset let. Popolno nasprotje pa je njegov letošnji projekt Paterson, film ameriške ikone neodvisnega filma Jima Jarmuscha, ki je se v svoji karieri le enkrat malce približal studijskemu sistemu Hollywooda in si v življenju sploh še ni ogledal nobenega filma Vojne zvezd.

In nasprotja ter njihovo sožitje so ena izmed tem tega poetičnega Jarmuschovega filma. Naslovni protagonist je izredno pasiven lik, ki na papirju sploh ne bi smel delovati, toda Driverjeva predstava ga povzdigne in mu da smisel. Patersona tako spremljamo vse dni v tednu, ki pa si med seboj sploh niso prav različni. Vsak dan se odpravi službo, kjer vozi mestni avtobus. V vmesnih prostih trenutkih ustvarja nove verze, nato ima malico, kaj kmalu pa se že odpravi domov, k svoji punci in pozno zvečer opravi še sprehod s svojim psom ter zavije v stalni bar, kjer si privošči pivo. Rutinsko življenje, ki mu pa totalno nasprotje predstavlja dekle Laura, ki jo upodobi izjemno simpatična Golshifteh Farahani.

paterson-paterson-film-paterson-movie-paterson-fil21

Ta celotne dneve preživi doma, kjer se ukvarja z umetnostjo in jo vpeljuje v svoj vsak dan. Tako so razna gospodinjska opravila združena z barvanjem, šivanjem, nekega dne pa si zaželi igranja kitare. Oba lika sta po svoje izredno sanjaška, toda Laura je tista, ki vsebuje otroško naivnost in domišljijo, medtem ko je moški del dvojice veliko bolj prizemljen pa čeprav gre za pesnika, ki ustvarja v 21. stoletju. Jarmusch preko lika Laure sporoča simboliko v obliki črno-belih vzorcev, ki so omenjeni ali pa se pojavljajo tekom filma. Črno-bela pa sta ravno Paterson in Laura. Pasivni tihi mladenič in razigrano ter izredno proaktivno dekle. Toda s pogleda življenjske eksistence se pa slika obrne, saj je moški lik tisti, ki hodi v službo in ima najverjetneje edini stalni dohodek, medtem ko njegova partnerica ostaja doma in opravlja hišna opravila ter kuhanje. V mnogih konvencionalnejših filmih bi bile te lastnosti zamenjane in bi ravno te privedle do konflikta, toda Jarmusch vnovič dokaže, da se z razlogom spretno izogiba uveljavljenim kalupom.

Pohvalili smo že oba glavna igralca, toda skorajda vsak prizor pa ukrade mali Nellie, žal že pokojni angleški buldog, ki bi si za svoj doprinos k filmu z lahkoto zaslužil oskarja za stransko vlogo.  Na drugi strani pa velja malce okrcati nekaj stranskih igralcev, predvsem tiste, ki se nam predstavijo na avtobusu, saj na trenutke delujejo malce leseno. Obenem film s svojim počasnejšim tempom in zasnovo tudi nima prav visokega faktorja za večkratni ogled, toda to je že lastnost, ki je veliko bolj subjektivne narave.

Paterson zagotovo ni film za vsakogar, saj se v njem ne zgodi prav ničesar dramatičnega in tudi tempo je bolj počasne narave. Toda v življenju vsakdana protagonista je skrito mnogo več in tako je režiser in scenarist Jim Jarmusch skoval nekakšno odo malemu nevidnemu človeku, v kateri blesti glavni igralec Adam Driver, ki ima pred seboj še izjemno kariero.

paterson_producers_interview_no_film_school_3

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x