Ogledano: Nočne ptice (2016)
Metacritic.com6.9
Imdb.com8
Rottentomatoes.com7.3
Filmstart.si8.7
Pozitivno
  • spoj različnih žanrov
  • zanimiv pogled na teme
  • igralske predstave
Negativno
  • nekateri režijski prijemi
7.7Skupna ocena
Ocena bralcev: (7 Votes)
8.4

nocne-ptice-plakat

Naslov: Nočne ptice (Nocturnal Animals)
Premiera: 10. 11. 2016 (LIFFe)
Žanr: romantična drama, triler
Država: ZDA
Igrajo: Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon, Aaron Taylor-Johnson
Režija: Tom Ford


OPIS:

Lastnica umetniške galerije Susan Morrow (Amy Adams) nekega dne prejme roman, ki je delo njenega bivšega moža Edwarda (Jake Gyllenhaal). Gre za temačno pripoved, polno nasilja, v katerem Susan najde zrcalni podobi sebe in njenega bivšega partnerja. Gledalec tako spremlja dve zgodbi: eno, ki se odvija znotraj knjige, in drugo v resničnem svetu.


FILMSTART. RECENZIJA:

Nočne ptice (Nocturnal Animals, Tom Ford) so eden tistih letošnjih filmov, ki razdvajajo občinstvo in stroko. Film je na beneškem festivalu prejel veliko nagrado žirije, toda na drugi strani so ga mnogi označili za pretencioznega. Drugi film, sicer svetovno znanega modnega oblikovalca Toma Forda, je adaptacija romana “Tony and Susan” in se ponaša s kompleksnejšo naravo, saj se znotraj zgodbe odvija še ena.

Pri Tomu Fordu se že od daleč vidi, da gre za modnega oblikovalca, saj so Nočne ptice izredno lepo posnet in estetsko dovršen film. Kostumografija, make-up in scenografija v realnem svetu so čudoviti in lepo podprti s fotografijo Seamusa McGarveyja, prav nič pa ne zaostaja dobro izkoriščena teksaška pokrajina znotraj romana. Ne glede na to, da gre za dve žanrsko različni pripovedi, Fordu uspeva lepo menjavati okolje ter s tem še vedno ohranja smisel toka dogodkov. Tako režiser prehaja med dvema oz. tremi toki, ki pa so povezani odlično, tako da je v tej luči treba pohvaliti scenarij in predvsem montažo, ki je ena izmed boljših letošnjega leta.

DSC_8717.NEF

Znotraj romana sledimo zgodbi lika Tonyja Hastingsa, knjižni verziji Susaninega bivšega moža, in fascinantno je, da dogajanje izpade tako prepričljivo in na trenutke veliko bolj realno kot tisto zunaj njega. Ford v mnogih prizorih lepo gradi suspenz, zelo dobro pa se odrežejo tudi vsi igralci, med katerimi je kradljivec prizorov vedno odlični Michael Shannon, omeniti pa tudi velja mnogokrat dolgočasnega, toda tokrat več kot solidnega, Aarona Taylorja-Johnsona. Nočne ptice so tudi eden redkih filmov, ki popolnoma izkoristi neverjetno podobnost med določenimi hollywoodskimi zvezdniki in tako je odlično ter prebrisano uporabljena igralka Isla Fisher, ki v marsikaterem pogledu spominja na protagonistko v podobi Amy Adams, in je v film tudi umeščena z lepo mero simbolike, ki spremlja skoraj celoten film.

In ravno slednja je tista, ki je v ospredju pri novem Fordovem filmu. Sicer je ne boste našli toliko kot npr. v Refnovem Neonskem demonu (The Neon Demon, 2016) pa čeprav pojava igralcev Karla Glusmana in predvsem Jene Malone spomni na omenjen film, je ta veliko bolj v ospredju kot kaki pripovedni preobrati. Resda bi si Ford lahko upal še več in projekt zastavil še bolj enigmatično, toda kljub temu s prepričljivim koncem pusti močan vtis, ki kljub mnogim potencialnim razlagam, s tisto pravo, lepo zaokroži izdelek in mu da pomen. Okrcati bi veljalo le določen klišejski moment, ki ga ponavadi srečujemo pri poceni grozljivkah. Resda z njim opiše psihofizično stanje protagonistke, toda verjamemo, da bi se vse skupaj dalo izpeljati na bolj prefinjen način.

NOCTURNAL ANIMALS

Nočne ptice so tako zelo poseben film, ki povsem razumljivo razdvajajo, toda podajo unikaten pogled na trilerje z romantičnimi primesmi. Tom Ford se vseskozi sprehaja med linijo umetniškega in konvencionalnega filma, ki pa ob kombinaciji več žanrskih zvrsti izpade izredno prepričljivo. Ambiciozen projekt 55-letnega modnega oblikovalca se kljub kompleksnejši zgradbi odreže izredno dobro in tako pripravi veliko boljšo adaptacijo knjižne predloge kot je bilo temu primer pri nedavnemu filmu Dekle na vlaku (The Girl on the Train, Tate Taylor), saj vse pomanjkljivosti slednjega, spremeni v svoje adute.

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x