Včeraj se je z zadnjimi projekcijami zaključila že 27. izvedba najpomembnejšega slovenskega filmskega festivala, ki sliši na kratico LIFFe. Eden največjih kulturnih dogodkov v Sloveniji je od 9. do 20. novembra navduševal z izbiro izredno raznolikih filmov, ki so bili plod izbire programskega direktorja Simona Popka.

Vodomec, glavna festivalska nagrada, je šel v roke igralki in po novem tudi režiserki Mirjani Karanović, za njen prvenec Dobra žena (2016), ki govori o ženski, ki nepričakovano odkrije temačno preteklost svojega moža. Žirija je nagrado obrazložila z besedami, da se je avtorica učinkovito lotila občutljive in boleče povojne tematike v srbski družbi. Film odlikujejo realističnih likih, čvrsta pripovedna zgradba, odlična igra ter presenetljivem in etičen razplet dogodkov. Nagrada občinstva je pripadla filmu Med morjem in zemljo (La ciénaga entre el mar y la tierra, 2016), ki se loti upodobitve hudo bolnega moškega na obrobju kolumbijske družbe. Delo režiserja Carlosa del Castilla je prejelo povprečno oceno občinstva 4,68 in tako za sabo pustilo Učiteljico (Jan Hrebejk, 2016), ki je prejela oceno 4,56. Bo pa možno oba zmagovalna filma ujeti še danes v Cankarjevem domu, in sicer bo Med morjem in zemljo na sporedu ob 18.00, medtem ko bo Dobro ženo mogoče videti ob 21.00

film-mirjane-karanovic-dobra-zena-na-sundance-film-festivalu-2016

Celovečerec Dobra žena je letošnji zmagovalec festivala.

Nagrado Fipresci, ki jo podeljuje mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev, je prejel animiran celovečerec Rdeča želva (La Tortue Rouge, Michael Dudok de Wit, 2016) z obrazložitvijo: Nagrado žirije Fipresci prejme Rdeča želva v režiji Michaela Dudoka de Wita, epska parabola o človekovem preživetju in odnosu do narave, družine, bivanja in upa. Pripoved, podana v mehkih, toplih tonih animacije in s harmonično glasbeno spremljavo, brez besed preigrava cel spekter človeških občutij: v enem najbolj nepozabnih animiranih filmov zadnjih let se prepletajo drama, vznemirjenje, akcija in humor.

Sicer pa so za 299 projekcij izdali kar 44.000 vstopnic, od tega je bilo 23 projekcij razprodanih. Gledalci so lahko izbirali med 103 celovečerci in 19 kratkimi filmi. Organizatorji so še hudomušno zapisali, da so obiskovalci pojedli kar tono jabolk. Med njimi se zagotovo najdemo člani ekipe Filmstart, ki bomo o festivalu podrobneje spregovorili v enem izmed prihodnjih podcastov, medtem ko vas že nekaj časa oskrbujemo z mnogimi recenzijami filmov, ki so se predvajali tekom festivala. Upamo, da ste v zadnjih dneh predvsem filmsko uživali, medtem pa se že veselimo prihodnjega leta!

Mnogi gledalci so lahko uživali med kar 299 projekcijami.

Mnogi gledalci so lahko uživali med kar 299 projekcijami.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x