V čast nadaljevanju filma Dan neodvisnosti, ki tokrat nosi podnaslov Nova grožnja, smo se odločili sestaviti lestvico najboljših vesoljskih invazij na planet Zemlja, ki smo jih imeli možnosti videti na velikih platnih. Spekter filmov je širok, saj so se v izboru znašli tako holywoodski visokoproračunski spektakli, kot tudi veliko manj epske grozljivke. Kriteriji, ki so jim filmi morali zadostiti, so: napadajo nas bitja iz širnega vesolja in ne iz drugih dimenzij (žal, Pacific Rim), dogajanje poteka na Zemlji (adijo, Osmi potnik), nezemljani prihajajo z zlimi in nasilnimi nameni (E.T., preveč si simpatičen). Opozoriti še velja, da je vključitev marsikaterega od filmov kvarilnik, zato se našega seznama lotite previdno!


 

under-the-skin-poster10. Pod kožo (2013)

Scarlett Johansson v vlogi zapeljive vesoljke, ki je prišla na zemljo uloviti čimveč moških, jih pripeljati v svoj brlog in jih tam pokončati. Medtem se uči, kaj pomeni biti človek, nas začne oponašati in kmalu tudi razumeti. Kar je za povprečne obiskovalce kina morda dolgočasen in pretežko razumljiv film, je za mnoge prava mojstrovina z odlično predstavo Johanssonove, sijajno fotografijo in glasbeno spremljavo, ki zleze pod kožo. Konec koncev gre tudi za odlično raziskavo človeške zunanje in notranje lepote ter naš odnos do nje.

Žanr: znanstvenofantastični triler, drama
Igrajo: Scarlett Johansson
Režija: Jonathan Glazer

 


 

avengers_poster09. Maščevalci (2012)

“To je film o superjunakih in ne o vesoljski invaziji!” je najverjetneje vaša prva reakcija. Že res, toda zaključek, ki je predvsem podlaga za akcijske scene, na tak način ni bil uporabljen ne prvič, ne zadnjič, toda zagotovo najbolje. Film generični zaplet, ko svet napadejo bitja iz tretjega sveta, izkoristi za odlične akcijske prizore in mnoge komične interakcije med liki, ki smo jih skupaj na velikem platnu videli prvič. Hulk končno postane “kul” in mnogi Marvelovi filmi niso uspeli reciklirati energije, ki je bila prisotna ob prvem zboru Maščevalcev, tako da se, tudi če ste že naveličani stripovskih adaptacij, velja spomniti navdušenja, ki je bilo leta 2012 prisotno ob ogledu filma.

Žanr: znanstvenofantastični, akcijski
Igrajo: Robert Downey Jr., Chris Evans, Scarlett Johansson, Chris Hemsworth
Režija: Joss Whedon

 

 


 

signs_ver208. Znamenja (2002)

Nekoč je režiser M. Night Shyamalan veljal za enega najboljših našega časa. Kljub temu, da je ta trditev danes malo smešna, si njegov odlični triler Znamenja vsekakor zasluži mesto na naši lestvici. Tokrat ne spremljamo vojakov, superherojev ali drugih pogumnih protagonistov, ki nas bodo rešili pred nezemljani, temveč preprosto in skromno družino, ki živi na podeželju in s katero se lahko identificira vsak. Film poskusi uprizoriti napad nezemljanov kar se le da realistično, zaradi česar je vsaka uporaba besede nezemljan še toliko bolj pretresljiva in poskrbi za nastanek kurje polti. Kako bi se počutili, če bi v vsakodnevnih večernih novicah na televiziji slišali, da se v vaši okolici dogajajo nepojasnjene zadeve, ki namigujejo na nekaj nezemeljskega, medtem pa vam hčerka omeni, da pred njenim oknom stoji senca?

Žanr: znanstvenofantastični triler, drama
Igrajo: Mel Gibson, Joaquin Phoenix, Rory Culkin
Režija: M. Night Shyamalan

 

 


 

10-Cloverfield-Lane-Poster07. Cloverfieldska 10 (2016)

Zagotovo najbolj svež film na naši lestvici. Malce smo nesramni, saj njegova uvrstitev razkrije končni preobrat, toda strinjali smo se, da si vseeno več kot zasluži mesto v tej družbi. Spremljamo mlado Michelle, ki se zbudi v kleti čudaka Walterja, večina filma pa se potem odvija v tem prostoru, toda suspenz, pametno napisani liki in predvsem oba glavna igralca, Mary Elizabeth Winstead in John Goodman, dvignejo film na zavidljivo visoko raven. Konec namiguje na nadaljevanje, ki se bo osredotočalo bolj na nezemeljsko grožnjo, toda naše mnenje je, da je povsem nepotrebno, saj konec sam čisto zadovoljivo deluje v obliki končnega šoka za gledalca.

Žanr: znanstvenofantastični triler
Igrajo: Mary Elizabeth Winstead, John Goodman, John Gallagher jr.

Režija: Dan Trachtenberg

 

 


 

independence_day_ver306. Dan neodvisnosti (1996)

Zagotovo prvi film, na katerega pomislite ob omembi invazije vesoljcev. Film, ki je med zvezde dokončno izstrelil takrat še Princa iz Bel Aira Willa Smitha in režiserju Ronaldu Emmerichu kupil pravico do priprave hollywoodskih visokoproračunskih spektaklov prihodnjih let. Masovno uničenje, domiselne enovrstičnice, simpatični liki in najbolj “frajerski” ameriški predsednik na velikem platnu, ki poda tudi svoj legendarni govor. Kljub mnogim klišejem, neumnim trenutkom in prekomerni ameriški patetiki je Dan neodvisnosti, ko potegnemo črto, zelo gledljiv film, ki je zagotovo vplival na popularno kulturo in postal definicija čistega “popcorn” filma.

Žanr: znanstvenofantastični, akcijski  
Igrajo: Will Smith, Bill Pullman, Jeff Goldblum
Režija: Roland Emmerich

 

 


 

Edge-of-Tomorrow-Poster05. Na robu jutrišnjega dne (2014)

Če sparite Neskončen dan s poljubnim filmom o invaziji nezemljanov, dobite Na robu jutrišnjega dne. Film je bil leta 2014 veliko presenečenje, saj nismo pričakovali, da bo tako dober, kot se je izkazalo da je. Tom Cruise presenetljivo ne igra Toma Cruisa, ampak vojaško neizkušenega in malce strahopetnega majorja Cagea, ki je za kazen poslan v bitko proti nezemljanom. Tik pred smrtjo pride v stik z nezemeljsko snovjo, ki mu omogoči, da ponovno doživi dan pred smrtjo. S pomočjo razvpite vojakinje Rite mora Cage izkoristiti svojo na novo pridobljeno moč, da najde način, kako končno premagati invazijo vesoljcev. Na robu jutrišnjega dne je zelo zabaven film, ki navduši z na trenutke tudi zelo smešno zasnovo in pokaže malo drugačno predstavo Toma Cruisa. Žal ga ni videlo veliko ljudi, zato ni upanja na nadaljevanje.

Žanr: znanstvenofantastični, akcijski
Igrajo: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton
Režija: Doug Liman

 

 


 

they_live_xlg04. Oni živijo (1988)

Kultna klasika režiserja Johna Carpenterja, ki sodi med eno najboljših satir v osemdesetih in bi jo v tem elementu postavili ob bok Robocopu. Nekdanji rokoborec Roddy Piper je brezposelnež, ki se potika po svetu, ki ga muči gospodarska kriza in socialna stiska. Nekega dne najde skrivnostna očala, preko katerih ugotovi, da so pomembne položaje na svetu zavzeli nezemljani, ki človeška življenja krojijo po svojem okusu. Film za lase privlečen zaplet izkoristi za kritiko kapitalizma in, čeprav je bil izdan leta 1988, mnoge vzporednice lahko povlečemo tudi danes.

Žanr: znanstvenofantastični
Igrajo: Roddy Piper, Keith David, Meg Foster
Režija: John Carpenter

 

 


 

invasion-of-the-body-snatchers-movie-poster-1978-102019417903. Invazija tretjih bitij (1978)

Prvi v vrsti “remakeov” na naši lestvici, ki je kasneje dobil tudi svoj “remake”. Zgodba govori o zdravniku, ki ugotovi, da so ljudje le kopije nezemeljanov. Izvirnik je alegorija na komunizem, medtem ko je film iz leta 1978 posodobljen in velja za enega najboljših “remakeov” vseh časov ter služi kot lep primer, da so slednji lahko dejansko dobri. Glavna vloga je pripadla Donaldu Sutherlandu, generalko za Dan neodvisnosti je delal Jeff Goldblum, med igralci pa lahko zasledimo tudi samega Spocka, Leonarda Nimoya. V prejšnjem desetletju smo dobili njegovo najnovejšo reinkarnacijo v obliki filma Invazija, ki pa žal ni dorasel predhodniku.

Žanr: znanstvenofantastična grozljivka
Igrajo: Donald Sutherland, Brooke Adams, Jeff Goldblum
Režija: Philip Kaufman

 

 


 

predator_xlg02. Predator (1987)

Filme osemdesetih je definiral en superčlovek, ta pa sliši na ime Arnold Schwarzenegger. V istem desetletju je avstrijski igralec nastopil v kar štirih kultnih filmih, eden izmed teh pa je bil tudi Predator. Schwarzenegger v njem igra Dutcha, ki s skupino ameriških komandosov nekje v Srednji Ameriki poskuša uničiti mamilarski kartel. Njihovo misijo zmoti nenaden pojav nezemeljskega bitja, ki drugega za drugim prične ubijati ameriške vojake. Predator je izjemno zastrašujoče bitje, saj je njegov primarni cilj lov, dosego tega pa mu omogoča napredna vesoljska tehnologija, kot sta kamuflaža in samodejna laserska pištola. Poleg tega, da gre za enega najboljših filmov o vesoljcih, je Predator tudi eden izmed najboljših Schwarzeneggerjevih filmov, saj je v njegovem repertoarju eden redkih (če ne celo edini), kjer je slovitega Arnieja nasprotnika strah.

Žanr: znanstvenofantastični, akcijski
Igrajo: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Kevin Peter Hall

Režija: John McTiernan

 

 


 

the-thing-poster-198201. Stvor (1982)

Na prvem mestu naše lestvice imamo še eno kultno klasiko režiserja Johna Carpenterja, Stvor. V ameriško raziskovalno bazo na Antarktiki vdre vesoljsko bitje, ki se lahko asimilira v vse, česar se dotakne. Člani raziskovalne ekipe tako ne vedo, kdo izmed kolegov je ubijalski vesoljec in kdo človek. Stvor je Carpenterjeva mojstrovina in čudovita zmes znanstvene fantastike, grozljivke in tudi trilerja, saj gledalci ves čas ugibamo, kdo je človek in koga je okužil nezemeljski organizem. Glede na to, da se vse dogaja daleč stran od civilizacije, imamo že od prvega kadra dalje občutek izoliranosti. Kurt Russell kot glavni junak opravi odlično delo in gledalci zanj navijamo skozi celoten film. Poleg zelo dobrih (zdaj tudi ikoničnih) praktičnih efektov in odlične fotografije Deana Cundeya lahko v filmu slišimo tudi glasbo maestra Ennia Morriconeja.

Žanr: znanstvenofantastična grozljivka
Igrajo: Kurt Russell, Wilord Brimley, Keith David
Režija: John Carpenter

 

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x