Končalo se je obdobje t. i. desetih 21. stoletja. Glede na to, da venomer govorimo o sedemdesetih, osemdesetih itd., smo se odločili tudi mi zapreti to poglavje in narediti jagodni izbor serij preteklega desetletja. Kaj je zaznamovalo zadnjih deset let?

V spominu mnogih bo ostalo kot doba, v katerem se je zgodila prava televizijska revolucija. Največja je nedvomno prihod in vzpon platform, ki ponujajo pretočne vsebine (Netflix, Hulu, HBO GO, Amazon Prime in ostale), ki so spremenile sam pojem televizijske serije in način, kako serije gledamo. Pred desetimi leti smo morali za ogled epizode na domačem TV-ju čakati na točno določen dan in uro, vsak teden pa smo lahko pogledali le eno epizodo. Dandanes pa lahko do vseh teh vsebin dostopamo kadarkoli in kjerkoli, marsikatera platforma pa ponuja kar vse epizode hkrati, kar je pripeljalo do t. i. verižnega gledanja (binge watching), novega fenomena, ki se je pojavil prav v tem desetletju. TV-serija tako ni več le serija za domači televizor.

Tudi zato je nastalo tako veliko število serij, da je prišlo do prenasičenosti trga, a prav ta je ustvarjalcem omogočila večjo svobodo pri ustvarjanju vsebin — še nikoli nismo imeli toliko izbire, kaj gledati. Na razpolago imamo vse od ogromnih fantazijskih produkcij, kot sta Igra prestolov ali Westworld, do manjših, skorajda eksperimentalnih serij, kot so Soba 104, Bolhača (Fleabag) ali Mladi papež (The Young Pope). Malo za šalo, malo zares bi lahko slavni Applov slogan »Za to obstaja aplikacija« brez težav parafrazirali v »O tem obstaja serija

Lestvico so sooblikovali pisci, ki so v zadnjih letih pomagali ustvarjati portal Filmstart. Naloga je bila gotovo težka, saj ima vsak različen okus in spremlja različne serije. Omeniti velja, da so v poštev prišle serije, ki so premiero doživele leta 2010 ali kasneje.

Pred dejansko lestvico pa naj naštejemo še častne omembe: Ubij Eve (Killing Eve), Years & Years, Deklina zgodba (The Handmaid’s Tale), Bolhača (Fleabag), Broadchurch, Mladi papež (The Young Pope), When They See Us, Stranger Things, The End of the F***ing World, Most (The Bridge), Sherlock, Adventure Time, Twin Peaks.


10. Mindhunter (2017—)

Poglobljeni pogovori z najbolj razvpitimi ameriškimi serijskimi morilci z namenom njihovega profiliranja in ugotavljanja njihovih morebitnih skupnih značilnosti – tako nekako bi lahko na kratko povzeli Netflixovo serijo iz leta 2017 in velika verjetnost je, da bi bil izdelek lahko nekaj povsem drugega, če se ga ne bi lotila kopica tako izjemnih ustvarjalskih imen. Serija sicer temelji na romanu FBI-jevega agenta Johna E. Douglasa in soavtorja Marka Olshakerja, producirala jo je Charlize Theron (Pošast, Sneguljčica in lovec, Pobesneli Max: Cesta besa), režije se je lotil David Fincher (Sedem, Zodiak, Ni je več), osrednjo igralsko zasedbo pa sestavljajo Jonathan Groff (Iskanje), Holt McCallany (Klub golih pesti) in Anna Torv (Na robu znanosti). Dinamika med triom je izvrstna, upodobitev serijskih morilcev srhljivo natančna, seciranje njihovih bolnih umov pa hkrati očarljivo in odbijajoče. Mindhunter se s svojim statičnim in počasnim odvijanjem veliko bolj osredotoči na samo tlenje pred eksplozijo, a ko do nje enkrat pride, je grozljivo veličastna.

Izvirni naslov: Mindhunter
Žanr: drama, kriminalka
Igrajo: Jonathan Groff, Holt McCallany, Anna Torv
Ustvarjalec: Joe Penhall


09. Pravi detektiv (2014—)

V tem desetletju se je pojavila tudi nova oblika antoloških serij: vsaka sezona nam predstavi ločeno zgodbo. V določenih primerih, kot na primer v Ameriški grozljivki (American Horror Story) se igralci sicer ponavljajo, a večinoma igrajo drugačne like. V drugih serijah pa se z vsako sezono zamenjajo tudi igralci. Primer take serije je Pravi detektiv (True Detective) ustvarjalca Nica Pizzolatta. V glavnih vlogah se je zvrstilo kar nekaj zvečenih igralskih imen: v prvi sezoni Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Michelle Monaghan, Michael Potts, v drugi Colin Farrell, Rachel McAdams, Taylor Kitsch, Kelly Reilly in Vince Vaughn, v tretji pa Mahershala Ali, Carmen Ejogo, Stephen Dorff, Scoot McNairy, and Ray Fisher. Največ hvale iz strani kritikov je prejela prva sezona, ki nam predstavi kar sedemnajst let dolg lov na serijskega morilca. Z žanrskega vidika je serija klasičen »krimič«, v katerem liki iščejo različne zločince. A v primeru Pravega detektiva ne gre samo za »krimič« z odlično kinematografijo in režijo; njegova svetla točka so predvsem dialogi, ki kljub svoji vsakdanjosti nikoli niso banalni.

Izvirni naslov: True Detective
Žanr: drama, kriminalka
Igrajo: Matthew McCounaghey, Woody Harrelson, Mahershala Ali
Ustvarjalec: Nic Pizzolatto


08. Varuhi (2019—)

Jasno je, da so superheroji v zadnjih desetih letih dokončno postali del v t. i. mainstream popularne kulture. Zahvala za to gre predvsem Marvel franšizam, ki so s svojimi filmi (in delno, a zaenkrat precej neuspešno, s serijami) definirale preteklo desetletje. A seveda so se zelo uspešni filmi superherojev pojavljali tudi prej, med vsemi gre omeniti Nolanovo trilogijo o Batmanu in film Varuhi (Watchmen, 2009), ki ima za osnovo istoimenski strip Alana Moora iz osemdesetih let. Letošnja nova različica zgodbe se enako kot originalna dogaja v alternativnih ZDA, le da 34 let kasneje, ko so oblasti superjunake izobčile zaradi njihovih nasilnih metod. Če sta strip in film preučevala obdobje hladne vojne, se serija loteva druge kočljive tematike ameriške zgodovine: rasne vojna in dogodkov iz leta 1921 v Tulsi, Oklahoma. Temu pa doda aktualno temo ekstremno desničarskega belega suprematizma. Vse te teme so ustvarjalci združili v osebno zgodbo iskanja korenin in spoznavanja zgodbe prednikov Angele Abar (Regina King). A šele vrhunec v zadnji epizodi, ko se v presenetljivem obratu razkrijejo do takrat nepričakovane informacije in povezave, pokaže pravo zgodbo.

Izvirni naslov: Watchmen
Žanr: drama, akcija
Igrajo:  Regina King, Tim Blake Nelson, Jeremy Irons
Ustvarjalec: Damon Lindelof


07. Evforija (2018—)

V lanski HBO-jevi hit uspešnici, ki jo je za svojo vzela predvsem mlajša generacija, spremljamo sedemnajstletno odvisnico Rue (Zendaya), ki najde razlog za prekinitev svojega samouničujočega vedenja v svežem prijateljstvu z nenavadnim, a srčnim transdekletom Jules (Hunter Schafer). Ob likih in zgodbi uspe Evforiji izdelati pretresljiv odtis generacije, ki zadovoljstvo enači s številom všečkov na družbenih omrežjih, največjo ekstazo pa ji predstavlja nov odmerek mamila. Serija, ki so jo globusi in emmyji nesramno spregledali, je Mi, otroci s postaje ZOO (Christiane F., 1981), Mularija (Kids, 1995), Rekvijem za sanje (Requiem for a Dream, 2000) in Spomladanske žurerke (Spring Breakers, 2012) v enem. Njena največja odlika je, da čas najstništva in trenutek vstopa v odraslost secira brez vsakršnih zadržkov.

Izvirni naslov: Euphoria
Žanr: drama
Igrajo: Zendaya, Maude Apatow, Angus Cloud
Režija: Sam Levinson


06. Rick in Morty (2013–)

Rick in Morty je edina risanka iz tega desetletja, ki se je povzpela na našo lestvico desetih najboljših. V zgodbi sledimo odštekanim dogodivščinam norega znanstvenika Ricka in njegovega naivnega vnuka Mortyja skozi različne resničnosti, svetove in dimenzije. Razlike med njima omogočajo obilo možnosti za nepopustljive in krute, a humorne trenutke, ki so včasih celo tako absurdni, da jim je na trenutke že težko slediti. To pa ne pomeni, da ne gre za enega izmed televizijskih vrhuncev desetletja, saj je prav ta brutalni humor v kombinaciji s preprosto, a barvano in halucinacijsko tehniko svež veter na naših ekranih.

 

Izvirni naslov: Rick and Morty
Žanr: animacija
Igrajo: Justin Rolland, Chris Parnell
Režija: Dan Harmon, Justin Rolland


05. Černobil (2019)

Miniserija je dramatizacija o jedrski nesreči leta 1986 in o dogodkih, ki so ji sledili. Ustvarjalci so si sicer vzeli nekaj svobode in resničnost prilagodili zavoljo atraktivnosti; ustvarili so lik Ulane Homjuk, znanstvenice z Beloruskega inštituta za jedrsko energijo, ki v resnici ni obstajala. Njen lik je hkrati kolaž in poklon vsem znanstvenicam in znanstvenikom, ki so sodelovali v dneh po nesreči. Redke vrzeli, ki se lahko očitajo ustvarjalcem, so senzacionalizem, s katero je predstavljena nevarnost jedrske energije, in nekaj zgodovinskih oziroma znanstvenih netočnosti. A če odmislimo to, je serija med nedvomnimi vrhunci desetletja. Med drugim uspe tam, kjer marsikatera zgodovinska drama ne: dogodke, o katerih govori, poveže s sedanjostjo in s trenutnim svetovnim dogajanjem, saj pokaže, kakšno ceno plačuje družba, ki pusti proste roke nepoštenim voditeljem, ki prikrajajo resnico in ustvarjajo lažne novice.

 

Izvirni naslov: Chernobyl
Žanr: drama
Igrajo: Jared Harris, Stellan Skarsgard, Emily Watson
Ustvarjalec: Craig Mazin


04. Dark (2017—)

Eno izmed največjih presenečenj tega desetletja je serija Dark, prva Netflixova serija, v kateri govorijo nemško (kar je iztirilo ameriško publiko, za katero so takoj uredili sinhronizacijo), in je bila kmalu oklicana za nemško verzijo Stranger Things. Znanstvenofantastični triler, ki se na pretanjen način ukvarja s predestinacijo, potovanjem skozi čas in družinskimi vezmi, je še posebej navdušujoč zaradi kompleksne zgodbe in večplastnih likov. Sploh pa izstopa zato, ker so ustvarjalci že v štartu naredili plan za vse tri sezone (trenutno sta na voljo dve), kar se pozna v gradnji zgodbe in v njenem postopnem poglabljanju. Čeprav gre za serijo, ki bo navdušila predvsem zahtevnejše gledalce, bo prepričala tudi vse, ki uživajo v temačnem, napetem vzdušju in skrivnostih, ki jih rodbine tako ali drugače vedno prinašajo s seboj. Zaradi svoje edinstvenosti in izdelanosti si zato brez dvoma zasluži mesto na naši lestvici.

Izvirni naslov: Dark
Žanr: drama, misterij
Igrajo:  Karoline Eichhorn, Louis Hofmann, Jördis Triebel
Ustvarjalca: Baran bo Odar, Jantje Friese


03. Igra prestolov (2011—2019)

Igra prestolov ne rabi predstavitve, saj gre za serijo, ki je najbolj od vseh zaznamovala desetletje, saj je porušila marsikateri rekord gledanosti in nominacij za različne nagrade ter postavila nove standarde televizijskih produkcij. V prvih sezonah je bil fokus na političnih mahinacijah v igrah za prestol, sčasoma in predvsem z oddaljevanjem od knjižne osnove pa je postajala vedno manj usmerjena v like in vedno bolj bombastična. To je bila po eni strani njena največja vrlina, saj nam je zapustila nekaj vrhunskih prizorov in epizod (med vsemi zaključek šeste sezone, epizodi Bitka pankrtov in Vetrovi zime), a hkrati tudi njena šibka točka, kar se je izkazalo v klavrnem in prehitrem zaključku, ki je za marsikoga razlog, zakaj je zdrsnila s piedestala najboljše serije desetletja. Ne glede na vse je Igra prestolov za sabo pustila ogromno dediščino in se zasidrala kot najbolj popularen televizijski produkt doslej.

Izvirni naslov: Game of Thrones
Žanr: drama, fantazija
Igrajo: Emilia Clarke, Peter Dinklage, Kit Harington
Ustvarjalca: David Benioff, D.B. Weiss


02. Black Mirror (2011–)

Distopična antološka serija Black Mirror je odgovor na desetletje, ko je tehnologija dokončno postala del našega vsakdana, saj se sprašuje o njenem pomenu za družbo in o njenih stranskih učinkih. Do katerih ekstremov se bomo spustili v odnosu s tehnologijo? Kje so meje? V svetovih, ki ji predstavi Black Mirror, je mogoče marsikaj: blokiranje nekoga v resničnem življenju samo z enim gumbom, ustvarjanje robotske kopije umrlega, čip, ki ti dovoli, da si pred očmi zavrtiš dogodke iz preteklosti, majhni droni, ki so prevzeli mesto izumrlih čebel. Kaj pa, ko vse to se obrne proti človeku? Serija je zaslovela predvsem zaradi nepričakovanih in presenetljivih preobratov v zgodbah, ki so gledalca preprosto šokirali. Antološka forma (v kateri vsaka epizoda stoji zase) daje ustvarjalcem neskončne možnosti ustvarjanja zelo različnih zgodb. Kot se s serijami prepogosto dogaja, je kvaliteta skozi sezone žal začela padati — razlika med prvimi sezonami, ki jih je ustvarila britanska televizija Channel 4, in zadnjimi, ko je franšiza prešla v roke Netflixa, je očitna. Vsekakor so pa tudi zadnje sezone pustile pečat in ustvarile nekaj zanimivih epizod, med vsemi gre seveda omeniti San Junipero. Večji proračun pri Netflixu pa je znatno povečal možnosti eksperimentiranja, tako na ravni vsebine kot tudi s samo formo, rezultat česar je interaktivni film Bandersnatch.

Izvirni naslov: Black Mirror
Žanr: znanstvena fantastika, drama, triler
Igrajo: Leonardo Di Caprio, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Ellen Page
Ustvarjalec: Charlie Brooker


01. Sense8 (2015–2018)

Najboljša serija desetletja? Mi smo mnenja, da je to Sense8, »butična« mojstrovina sester Wachowski in Michaela Straczynskija. Na prvi pogled gre za klasično znanstvenofantastično zgodbo, v kateri je med seboj psihično in čustveno povezanih osem oseb, za petami pa jim je tajna organizacija. Čeprav serija ni prispevala nič revolucionarnega k žanru, saj se mojstrsko drži večine žanrskih konvencij, ji je z vpeljevanjem problematik, ki zaznamujejo sodobno družbo (politična, kulturna, rasna, spolna, verska, identitetna ipd.), v kratkem času le dveh sezon uspelo začrtati pot, kako televizijske serije narediti bolj inkluzivne. Če pustimo žanrske značilnosti ob strani, pa je serija tudi estetsko dovršen izdelek, ki si da duška v številnih bahavih montažah umskega povezovanja likov in ekskluzivnih lokacijah po celem svetu, ki jih ne gre zlahka pozabiti.

Izvirni naslov: Sense8
Žanr: drama, znanstvena fantastika
Igrajo: Doona Bae, Jamie Clayton, Tina Desai
Ustvarjalci: J. Michael Straczynski, Lana Wachowski, Lilly Wachowski

O avtorju

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x