Leta 2014 je konec s vsemi svojimi vzponi in padci. Spominjamo se ga lahko kot leto dobrih filmov, kljub nekaterim izjemam o katerih bomo govorili kdaj drugič. Pravzaprav je bilo v letu toliko dobrih filmov, da nam samo ena lestvica ni dovolj. S tem namenom bomo najprej predstavili naša presenečenja leta. Torej filme, ki so presegli naša pričakovanja, bodisi zaradi slabših predhodnikov, skromnega marketinga ali preprosto nepoznanih obrazov. Ko govorimo o pozitivnih presenečenjih so vredni omembe še naslednji filmi: Maze Runner, Blue Ruin, Frank, Housebound, Predestination ter Calvary, ki pa žal niso uspeli priti v 10 najboljših presenečenj.


 

Captain-America-Winter-Soldier-Poster10. Stotnik Amerika: Zimski Vojak

Prvi del Stotnika Amerike je bil soliden, vendar hitro pozabljiv in se kar skrije za ostalimi Marvelovimi filmi. Superjunak Stotnik Amerika tudi ne velja za zelo popularnega, ko ga primerjamo z velikim Hulkom, Iron Manom ali Thorom. Vendar je Zimski Vojak marsikomu spremenil te misli. Gre namreč za eno boljših nadaljevanj, ki opravi vse toliko bolje kot prvi del. Z zanimivim antagonistom in odličnimi akcijskimi prizori, velja film za enega najboljših Marvelovih izdelkov. Mi smo tako kot večina zelo presenečeni in imamo temu primerno visoka pričakovanja za tretji del.

Žanr: Akcija, Znanstvena fantastika, Superherojski film
Režiser: Anthony Russo, Joe Russo
Igrajo: Chris Evans, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson, Robert Redford

 

 


 

9115kKULJmL._SY606_09. John Wick

John Wick je eden boljših akcijskih filmov iz leta 2014. Keanu Reeves je v preteklosti že ustvaril John Wicku podobne like (Constantine ali Neo iz Matrice), in ta lik mu je prav tako pisan na kožo. Film nam da v svojih prvih minutah vedeti, kako nevaren in neustrašljiv je Wick. Tokrat se hudobneži bojijo glavnega lika in ne obratno, kar je za gledalce zelo zadovoljivo in zabavno. Reeves se je ponovno stoprocentno predal vlogi in kar sam opravljal vse akrobacije. Poleg dobre akcije pa film ustvari novi svet, kjer ima vse svoj razlog in zgodovino, kar je dobra podlaga za potencialna nadaljevanja.

Žanr: Akcija, Triler
Režiser: Chad Stahelski, David Leitch
Igrajo: Keanu Reeves, Michael Nyqvist, Alfie Allen, Willem Dafoe

 

 


 

Snowpiercer-Movie-Poster-Chris-Evans08. Ledeni Vlak

Južno korejski režiser Junho Bong je bil zaradi odličnih del kot so The Host ali Mother opažen tudi na zahodu. Tako je prejel možnost sodelovanja z velikimi hollywoodskimi imeni s katerimi je ustvaril film Snowpiercer. Film je bil zato za marsikaterega zahodnjaka prijetno presenečenje. Poleg veliko domišljije ima film tudi zanimiv sociološki pogled na sodobno družbo. Prav tako pa je zanimivo videti apokaliptični svet, katerega ni ustvaril hollywood.

Žanr: Akcija, Znanstvena fantastika, Triler
Režiser: Junho Bong
Igrajo: Chris Evans, Jamie Bell, Tilda Swinton

 

 


 

the-raid-2-poster07. Racija 2

Kdor ima rad borilne veščine, mafijske spletke ali enostavno dobro akcijo, bo oboževal Racijo 2. Angleški režiser Gareth Evans je imel projekt že dlje časa v glavi, vendar ga zaradi proračuna ni uspel realizirati. Tako je moral najprej posneti prvi del, ki je bil dobro sprejet, vendar po kvaliteti vseeno ni primerljiv z drugim delom. Drugi del ima do perfekcije koreografirano akcijo kot tudi zelo  kreativen način snemanja. Naj vas indonezijščina ne prestraši, saj je film več kot le vreden ogleda. Poleg vsega pa bodite pozorni na premikanje kamere med akcijo in njeno usklajenostjo z gibanjem.

Žanr: Akcija, Kriminal, Triler
Režiser: Gareth Evans
Igrajo: Iko Uwais, Yayan Ruhian, Arifin Putra

 

 


 

enemy-poster06. Sovražnik

Jake Gyllenhaal je z režiserjem Denisom Villeneuevejem posnel kar dva odlična filma zapored. Prvi je bil Prisoners (Ugrabljeni), drugi pa Enemy (Sovražnik). Sovražnik je triler, ki govori o moškemu, ki nekega dne najde svojega identičnega dvojnika. Ta ima veliko bolj urejeno življenje kot on sam. Film zopet vzpostavi zelo mračno, a zanimivo atmosfero in Jake Gyllenhaal je zopet briljanten v obeh vlogah tega filma. Zgodba ima veliko simbolizma in skritega pomena, ki naredi film še toliko bolj skrivnosten in zanimiv ter nagradi tistega, ki poskuša razvozlati zgodbo. Kdor pa je še bolj radoveden, si lahko razlago filma ogleda na internetu.

Žanr: Triler
Režiser: Denis Villeneuve
Igrajo: Jake Gyllenhaal, Melanie Laurent, Sarah Gadon

 

 


 

18b149286ca6f2920e017bd5d2ffcbf505. Varuhi Galaksije

To je drugi Marvelov film na tej lestvici in za razliko od Stotnika Amerike, Varuhov Galaksije skoraj nihče ni poznal. Napovednik je sicer že vse navdušil in smo zato pričakovali zabaven akcijski film, vendar je filmu vseeno uspelo preseči vsa pričakovanja. Varuhi Galaksije se lahko najde na skoraj vsaki lestvici najboljših filmov leta. Nekateri so celo mnenja, da je to nova Vojna zvezd. Zgodba sledi petim zelo simpatičnim likom s Chrisom Prattom na čelu, ki odlično upodobi Star Lorda. Svet oziroma v tem primeru galaksija v kateri se odvija zgodba je ogromna in ima veliko potenciala za dobra nadaljevanja, ki se že snemajo. Akcija, vizualni efekti, komedija in sama pustolovščina po galaksiji so razlogi za obvezen ogled filma. Za nadaljevanje pa si želimo isti recept, le mogoče malo bolj zanimivega in globokega antagonista.

Žanr: Akcija, Znanstvena fantastika, Pustolovščina
Režiser: James Gunn
Igrajo: Chris Pratt, Vin Diesel, Bradley Cooper, Zoe Saldana

 

 


 

locke_movie_poster04. Locke

Tom Hardy je eden izmed najpopularnejših igralcev v tem desetletju, vendar si je vzel čas tudi za manjši projekt, ki je bil posnet v osmih dneh s tremi kamerami. Kulisa se v filmu ne spreminja in tako Lockeja spremljamo ves čas v njegovem avtomobilu. Film nas je presenetil, saj nismo pričakovali kako čustvena in globoka lahko postane zgodba, v kateri se skoraj nič ne zgodi. Tom Hardy je v vlogi Lockeja odličen. Zgodba govori o človeku, ki slovi kot odličen delavec, mož in oče, vendar se v samo eni vožnji marsikaj zgodi.

Žanr: Drama
Režiser: Steven Knight
Igrajo: Tom Hardy

 


 

the-babadook-festival-poster

03. Babaduk

Na tretjem mestu imamo po našem mnenju najboljšo grozljivko leta, ki prihaja iz Avstralije in uživa visoke ocene pri kritikih. Še nikoli ni knjiga za lahko noč tako prestrašila otrok, kot je to storila knjiga The Babadook (Babaduk). Je pa marsikateri odrasli osebi naredila za noč čarovnic bolj srhljiv večer. Babaduk je veliko več kot le grozljivka, je vizualno lep film, z odličnim igranjem in presenetljivo globoko zgodbo. Vidi se, da film ni narejen samo zaradi želje po zaslužku, kot je večina grozljivk dandanes. Režiserka je uporabljala kreativna in originalna orodja, ki ustvarijo napetost pri gledalcu. Nekateri pravijo temu stara šola, mi pa rečemo končno spet dobra grozljivka. Celotni vtis si lahko preberete TUKAJ.

Žanr: Drama, Triler, Grozljivka
Režiser: Jennifer Kent
Igrajo: Essie Davis, Noah Wiseman, Daniel Henshall

 

 


 

the-guest-poster-exclusive02. Gost

Film The Guest (Gost) še ni in najverjetneje tudi ne bo prišel v slovenske kinematografe, vendar če imate možnost si poglejte ta simpatični triler. Zgodba se vrti okoli skrivnostnega Davida, ki obišče družino Peterson in se predstavi kot dobri prijatelj pokojnega vojaka Caleb Petersona. Družina mu verjame in ga prijazno sprejme v svoj dom. David jim kot dobri prijatelj pomaga pri vsakdanjih opravilih in tako postanejo vedno bolj povezani, vse dokler se ne pojavijo umori v okolici. Davida igra še ne tako poznani igralec Dan Stevens, ki je odlično odigral vlogo in jo naredil zelo zanimivo. Poleg tega filma ga lahko najdete v novem delu Noči v muzeju, ki se že predvaja v slovenskih kinematografih.

Žanr: Akcija, Triler
Režiser: Adam Wingard
Igrajo: Dan Stevens, Maika Monroe, Brendan Meyer, Lance Reddick

 

 


 

edge_of_tomorrow_ver5_xlg01. Na robu jutrišnjega dne

Tom Cruise nam je v letu 2013 predstavil svoj znanstveno fantastičen film Oblivion, ki se je zelo slabo odrezal pri kritikih in gledalcih. V letu 2014 pa je izdal film s podobno tematiko, ki pa je bil z razliko od Obliviona zabaven, poln dobre akcije in zanimivih likov. Žal se je film slabo odrezal v zaslužku. Premagala sta ga namreč filma Krive so zvezde in Godzilla. Kljub slabemu št. ogledov, je film eden boljših akcij leta z odličnim komičnim pridihom. Kljub porazu je Edge of tomorrow za nas kot številne filmofile zmagovalec. Tom Cruise je bil v vlogi odličen in jo je lepo nadgrajeval, ko smo spremljali kako strahopetec postane junak. Prav tako odlična je bila Emily Blunt, ki nam je dostavila eno najboljših ženskih karakterjev leta. Ko vidimo kako so Transformerji in Ninja želve blestele v zaslužku, nam je toliko bolj žal za Tom Cruisea in ekipo, ki so imeli boljši film v vseh pogledih. Za nas je Na robu jutrišnjega dne vsekakor presenečenje leta, ki ga toplo priporočamo.

Žanr: Akcija, Znanstvena fantastika
Režiser: Doug Liman
Igrajo: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton

 

Subscribe
Obvesti me
guest
2 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Top 10 presenečenj leta 2014 […]

trackback

[…] Top 10 presenečenj leta 2014 […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x