Deseta obletnica studia Marvel in prihod njihovega največjega spektakla doslej Maščevalci: Brezmejna vojna (Avengers: Infinity War) sta dobršna povoda za nastanek lestvice desetih najboljših filmov Marvelovega filmskega sveta. Opozarjamo, da gre le za filme, ki so nastali pod okriljem prej omenjenega studia in spadajo v njegov univerzum (MCU), tako da žal tudi odlični filmi, kot je Logan (2017), odpadejo iz lestvice, saj so le adaptacije Marvelovih stripov, ne pa tudi del že prej omenjenega filmskega sveta. Pa poglejmo, kdo se je prebil na lestvico izmed devetnajstih filmov, ki so nastali do tega trenutka. Za podrobnejše analize filmov pa si lahko preberete tudi naše recenzije.


10. Thor

Deseto mesto naše lestvice je zasedel prvi film o Thoru, ki nam je predstavil svet Asgarda in njegove junake. Hamletovska zgodba je nastajala pod budnim očesom režiserja Kennetha Branagha in je bila prvi Marvelov izlet onkraj zemeljskih razsežnosti. Gotovo je največja odlika filma predstavitev zlobnega Lokija, ki je svoj vtis še nadgradil v Maščevalcih (The Avengers, 2012) in še danes velja za svetlo točko sicer bledih Marvelovih zlikovcev. Na drugi strani je Chris Hemsworth nakazal svoj prihod pod zvezdniške žaromete in malce tudi že razkril svoje humorne sposobnosti, ki jih je dodobra razvil v prihodnjih Marvelovih filmih, lepa popestritev filma pa je zagotovo tudi Anthony Hopkins, če sta že Idris Elba in Jeremy Renner kritično zapostavljena.

Leto: 2011
Igrajo: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Natalie Portman, Anthony Hopkins
Režija: Kenneth Branagh


09. Varuhi galaksije 2

Težko pričakovano nadaljevanje presenetljivega hita iz leta 2014 se je spopadalo z visoko letvico, ki jo resnici na ljubo ni doseglo. Toda kljub temu je film povsem zadovoljivo nadaljevanje, ki podobno kot predhodnik stavi na interakcijo med liki in ne toliko na samo zgodbo. Resda je film mestoma neenakomeren in nekatere podzgodbe niso tako efektivne kot druge, toda mali momenti med liki, kot je tisti med Star-Lordom in Yondujem, prevesijo tehtnico na pozitivno stran. Preseneti predvsem Kurt Russell, ki uživa v vlogi Ega, skrivnostne kozmične figure in enega boljših zlikovcev Marvelove serije filmov. Za češnjo na vrhu smetane pa poskrbi glasbena podlaga, ki ne zaostaja prav dosti za tisto iz predhodnika.

Leto: 2017
Igrajo: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Kurt Russell
Režija: James Gunn


08. Maščevalci: Ultronova doba

Še en Marvelov film, ki ni dosegel visokih pričakovanj javnosti in predhodnika, toda kljub temu je Ultronova doba več kot spodobno nadaljevanje. Prenatrpanost z liki in prevelika obremenjenost z grajenjem zgodb za prihodnje filme sta gotovo največja minusa filma, toda pet minut slave za Hawkeyja in interakcija med liki so tisti aduti, ki prepričajo gledalca. Film najbolj zaživi, ko so v ospredje namesto akcije postavljeni dialogi, za spremembo od ostalih izdelkov franšize pa smo priča tudi smrtnim žrtvam, saj Maščevalci utrpijo izgube, a tudi veliko pridobitev v obliki Visiona.

Leto: 2015
Igrajo: Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo
Režija: Joss Whedon


07. Črni panter

Najbolj svež in kritiško hvaljen predstavnik Marvelovega opusa. Črni panter se nam je kot lik predstavil že v Stotnik Amerika: Državljanska vojna (Captain America: Civil War, 2016), kjer je prejel dobre odzive oboževalcev in tako je bil samostojni film neizogiben. Toda tu blestijo tudi mnogi drugi elementi. Wakanda je prava osvežitev za Marvelov filmski svet, podporna igralska zasedba blesti v svojih trenutkih, šov pa ukrade Michael B. Jordan, ki z likom Killmongerja dokaže, da lahko tudi Marvelovi filmi predstavijo dobre zlikovce. Žal razočarajo predvsem akcijski prizori, toda kljub temu je Črni panter več kot soliden, a tudi tipičen Marvelov samostojni film o superjunaku.

Leto: 2018
Igrajo: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong’o, Danai Gurira
Režija: Ryan Coogler


06. Iron Man

Film, ki je spremenil vse. Prvi samostojni Marvelov studijski film in prvi delček v mozaiku njihovega imperija. Takrat že malce odcveteli Robert Downey Jr. prikaže eno največjih vrnitev v zgodovini Hollywooda in pokaže, kako kratka je pot od bivšega odvisnika pa do ene največjih filmskih zvezd zadnjih desetih let. Iron Man postreže z zelo dobro zgodbo o izvoru in s protagonistom, ki je za razliko od vseh dotedanjih superjunakov neverjetno sproščen, ni mu mar za svojo skrivno identiteto in je tudi odkrito narcisoiden. Downey Jr. pokaže, da je bil rojen za to vlogo in da ga utegne zaznamovati še celotno življenje.

Leto: 2008
Igrajo: Robert Downwy Jr., Terrence Howard, Gwyneth Paltrow, Jeff Bridges
Režija: Jon Favreau


05. Stotnik Amerika: Državljanska vojna

Najverjetneje najambicioznejši Marvelov projekt do Brezmejne vojne. Kot podlaga za tretji film o Stotniku Ameriki je služila serija stripov Državljanska vojna, kjer pride do razkola med Maščevalci zaradi različnih političnih prepričanj. Tako se Državljanska vojna loti posledic, ki jih povzroča razdejanje superjunakov, in obenem sproža nekaj zanimivih vprašanj. Srčika zgodbe je zagotovo spor med velikima prijateljema Stotnikom Ameriko in Iron Manom, ki pusti posledice pri obeh likih. Vrhunca sta zagotovo tudi predstavitvi novih Marvelovih junakov Spider-Mana in Črnega panterja, ki zagotovo popestrita film. Okrcati velja le neenakomernost v tonu, ki skače od humornega do zelo resnega, in dejstvo, da v mnogih spopadih ni nikomur nič hudega. Glede na to, da je bil strip izredno brutalen, bi lahko tudi v filmu koga “pospravili”.

Leto: 2016
Igrajo: Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Chadwick Boseman
Režija: Anthony Russo, Joe Russo


04. Thor: Ragnarok

Moment, ko je studio Marvel malce tvegal in prepustil filmarju, da uveljavi svoj slog. Novozelandec Taika Waititi je ovrgel večino pravil in Thora spremenil v pravcato komedijo ter tako dodobra prevetril mit o enemu pomembnejših likov franšize. Mnogi improvizirani dialogi, samoreferenčnost in karizma Chrisa Hemswortha povzdignejo šablonsko zgodbo in nakažejo, kam bi lahko filmsko vesolje krenilo v prihodnje. Dodatek Jeffa Goldbluma, Cate Blanchett in samega režiserja (Korg!) dodobra popestri dogajanje, obenem pa ne gre zanemariti, da kljub humornemu tonu, film nosi posledice, saj Thor izgubi oko, ukroti moč groma in za vedno zapusti svoj dom Asgard.

Leto: 2017
Igrajo: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Tessa Thompson, Mark Ruffalo
Režija: Taika Waititi


03. Maščevalci

Leto 2012 se je zdelo kot končna postaja, toda kaj kmalu je postalo jasno, da je to bil pravzaprav šele začetek. Prvi Maščevalci so kronali idejo t. i. filmskega sveta, ki povezuje različne filmske like iz različnih filmov v eno samo celoto. Koncept, ki so ga nato (neuspešno) želeli prekopirati tudi konkurenti. Toda Maščevalci so lep dokaz, da je možno sestaviti celovečerec s kopico superjunaških likov, in ogromno zaslug si za to lasti scenarist in režiser Joss Whedon. Pred tem so mnogi filmi pogrnili (Spider-Man 3, Batman in Robin) zaradi prenatrpanosti likov, toda Maščevalcem je uspelo.

Leto: 2012
Igrajo: Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo
Režija: Joss Whedon


02. Varuhi galaksije

Eno največjih presenečenj Marvelovega opusa so zagotovo bili prvi Varuhi galaksije. Obskurni stripovski junaki so dobili kar svoj celovečerec in po zaslugi scenarista ter režiserja Jamesa Gunna je film postal velika uspešnica. Čudaška skupina odpadnikov, ki jo zajemajo Zemljan, govoreči rakun, drevo, zelenopolta bojevnica in orjak, ki vse razume le dobesedno, je spomnila na občutek Vojne zvezd in pričarala eno boljših vesoljskih pustolovščin zadnjih let. Retro glasbena podlaga je prispevala veliko, nezanemarljivo pa je tudi dejstvo, da se film ni obremenjeval z Marvelovim filmskim vesoljem in odlično deluje kot samostojna zgodba. Ironično smo ravno v Varuhih galaksije dobili razlago o brezmejnih kamnih in večji minutaži Thanosa, glavnega zlikovca prihajajočega filma.

Leto: 2014
Igrajo: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Bradley Cooper, Vin Diesel
Režija: James Gunn


01. Stotnik Amerika: Zimski vojak

Na vrh naše lestvice pa se je uvrstilo še eno presenečenje iz leta 2014, in sicer Stotnik Amerika: Zimski vojak! Režiserja Anthony in Joe Russo sta precej dolgočasen lik transformirala v enega bolj zanimivih likov Marvelovega opusa ter njegovo pustolovščino predstavila v adrenalinskem slogu Bournove franšize. Odlični akcijski prizori, visok tempo, preobrati in moralna vprašanja film dvignejo preko meja žanra ter s svojim lokom zgodbe močno spreobrnejo dogajanje v Marvelovem filmskem svetu. Kljub temu da smo tudi kasneje spremljali kar nekaj dobrih Marvelovih filmov, pa zaenkrat še čakamo tistega, ki bo presegel Zimskega vojaka, ki prav gotovo seže v najboljšo peterico stripovskih filmov vseh časov.

Leto: 2014
Igrajo: Chris Evans, Scarlett Johansson, Anthony Mackie, Robert Redford
Režija: Anthony Russo, Joe Russo

O avtorju

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x