Filmske dvojice. Začelo se je z Laurelom in Hardyjem (ali če hočete, s Stanom in Oliem), nadaljevalo pa z Butchom Cassidyjem in Sundance Kidom, Kirkom in Spockom, Jackom Lemmonom in Walterjem Matthaujem itd. Skozi leta smo gledali predvsem bromance v najrazličnejših akcijskih filmih, nekaj pa je tudi alternativ, ki vseeno postrežejo z izjemnimi pari protagonistov. Osredotočili smo se na tiste, ki imajo v filmih glavno vlogo, tako da Chewie, žal se ti, za razliko od tvojega prijatelja Hana, ni uspelo kvalificirati. Glede na našo lestvico boste verjetno najbližje terni, če si ogledate filme posnete med letoma 1987 in 1994, skok naprej ali nazaj pa tudi ne bo škodil. Dovolj pisarij, poglejmo torej, katerih deset filmskih parov po mnenju našega uredništva deluje najbolje.


 

10. Jones Jr./Jones Sr. (Indiana Jones in zadnji križarski pohod)

Za mnoge še boljši od originala, zasluga za to pa gre predvsem nepozabni dvojici Harrison Ford/Sean Connery, ki sta upodobila pustolovsko dvojico očeta in sina. V časih, ko je bila t.i. “buddy cop” formula v popolnem razmahu, je Spielbergu uspelo ustvariti posebno kemijo med igralcema, ki je ni zmogel replicirati v naslednjem Indiana Jonesu, ko je namesto očeta Fordu dodal sina. Da ne omenjamo kakšnih drugih franšiz … Vse do takrat je bil Harrison Ford največji “frajer” v galaksiji, toda Sean Connery ga je mnogokrat opomnil, da vse zmeraj ni bilo tako. Med drugim občinstvo zve, od kod Jonesu mlajšemu vzdevek Indiana.

Žanr: akcija, pustolovščina
Igrata:
Harrison Ford, Sean Connery
Režija:
Steven Spielberg

 


 

09. Lee/Carter (Ful gas)

Prvi Ful gas zagotovo ni eden izmed najboljših akcijskih filmov in niti eden izmed najboljših “buddy cop” filmov, vendar ga rešita glavna igralca, Chris Tucker in Jackie Chan. Kemija med njima je tako dobra, da lahko skoraj pozabimo na dejstvo, da zgodba ni nič posebnega. V filmu mora stoični hongkonški detektiv sodelovati s hitro govorečim ameriškim stanovskim kolegom Carterjem. Zgodba o gobezdavemu in tihemu policaju je bila kliše že v devetdesetih, vendar jo je redkokatera filmska dvojica izpeljala tako dobro, kot Chris Tucker in Jackie Chan. Na začetku se seveda ne marata, vendar tekom filma začneta razvijati prijateljstvo, ki se nadaljuje v obeh nadaljevanjih. Zelo zabavno je gledati, kako ne poznata kulture drug drugega in gre Chanov lik tako daleč, da reče, da so The Beach Boys ena izmed najboljših ameriških skupin. Trenutki, kot je njun pogovor o glasbi, filma res ne naredijo za nekaj posebnega, a je zagotovo vreden večkratnega ogleda.

Žanr: akcijska komedija
Igrata:
 Jackie Chan, Chris Tucker
Režija: Brett Ratner

 

 


 

08. Philippe/Driss (Prijatelja)

Leta 2011 nam je francoska kinematografija ponudila morda najboljši film leta in ekskluzivnega predstavnika svojega žanra, ki bo verjetno dobil tudi hollywoodski “remake”. O slednjem bi se dalo razpredati, a se zaenkrat posvetimo raje Françoisu Cluzetu in Omarju Syju, ki sta odigrali glavni vlogi v tej zelo zapomnljivi, na resničnih dogodkih temelječi komični drami o prijateljstvu med nešolanim otrokom afriških priseljencev iz sumljive četrti in od vratu navzdol paraliziranim bogatašem. Užitek je gledati, kako Driss s svojo norčavostjo v življenje vrne Philippa, ki se z njegovo pomočjo zbliža s hčerko in celo ponovno najde ljubezen. Vse skupaj podkrepijo še odlične glasbene sekvence, na čelu s hitoma September in Boogie Wonderland skupine Earth, Wind and Fire; a kemija med glavnima igralcema ostaja ključna sestavina te internacionalne uspešnice.

Žanr: biografija, komedija, drama
Igrata: 
François Cluzet, Omar Sy
Režija:
Olivier Nakache, Eric Toledano

 

 


 

 07. Princ Akeem/Semmi (Princ odkriva Ameriko)

Eddie Murphy, verjetno največja zvezda komedije v osemdesetih, je imel za seboj že prva dva dela Policaja iz Beverly Hillsa, Arsenio Hall pa je bil tik pred tem, da dobi svoj – kot se je izkazalo – izjemno popularni in danes kultni The Arsenio Hall Show. Oba sta pod taktirko morda še bolj poznanega režiserja Johna Landisa posnela simpatično, a vseeno nekoliko klišejsko komedijo Princ odkriva Ameriko, v kateri so zaigrali predvsem temnopolti igralci, med njimi tudi James Earl Jones. Film je nekaj posebnega tudi zato, ker je v njem Murphy prvič na velikem platnu odigral več vlog, kar je kasneje postal eden njegovih zaščitnih znakov. Na način lepo prikaže Ameriko tistega časa, kar se za primer odraža skozi referenco na takrat popularno frizuro “Jheri curl”, in tako še vedno ostaja priljubljen med tistimi, ki obožujejo ero živih barv in trajnih pričesk.

Žanr: komedija, romanca
Igrata: 
Eddie Murphy, Arsenio Hall
Režija:
John Landis

 

 


 

06. Raymond/Charlie (Rain Man)

Prvi film iz leta 1988 na naši lestvici, v katerem sta zablestela takrat 26-letni Tom Cruise in 51-letni Dustin Hoffman, kateremu je vloga prinesla že drugega oskarja za najboljšo glavno moško vlogo. Ganljiva zgodba o pohlepnem mladem poslovnežu in o njegovem odtujenem avtističnem bratu, za katerega ni vedel vse do smrti njunega očeta, prikaže dokaj predvidljivo a vseeno čudovito potovanje od Charlijeve koristoljubnosti pa do brezpogojne ljubezni do prizadetega Raymonda. Manjšina, ki vas filma še ni videla, je zanj gotovo slišala preko raznih omemb študioznega prikaza avtistično prizadetega osebka, ki sam zase ne more skrbeti, po drugi strani pa “očara” z zmogljivostmi, kakršna je povedati natančno število po tleh raztresenih zobotrebcev. Klasika.

Žanr: drama
Igrata:
Dustin Hoffman, Tom Cruise
Režija:
Barry Levinson

 

 


 

05. Léon/Mathilda (Léon)

Zagotovo eden najbolj pristnih dvojcev, ki jih lahko najdete na naši lestvici, konec koncev pa tudi v filmski zgodovini. Jean Reno je Léon, hladnokrvni morilec, ki v srcu najde mehkobo in v zavetje vzame dvanajstletno Mathildo, ki jo je upodobila takrat še rosno mlada Natalie Portman. Film Luca Bessona nam prikaže nadvse zanimivo zgodbo prefinjenega morilca, ki pa je samotar in brez pravega stika z družbo, medtem ko je Mathilda presunljivo odrasel lik in mimogrede Léona marsikaj tudi nauči. Seveda so mnogi filmi že poskušali s podobno formulo, toda zdi se, da to nikomur ni uspelo tako dobro kot Léonu. K temu pa zagotovo pripomoreta tudi izjemni igralski predstavi dvojca, ki sta definirali nadaljevanje njunih filmskih karier.

Žanr: akcija, kriminalka, drama
Igrata:
Jean Reno, Natalie Portman
Režija:
Luc Besson

 

 


 

04. Clarice/Dr. Lecter (Ko jagenjčki obmolknejo)

Oskar za najboljšega glavnega igralca, oskar za najboljšo glavno igralko, oskar za najboljši film, oskar za najboljšega režiserja in oskar za najboljši prirejeni scenarij. Je sploh potrebno dodati še kaj, da obrazložimo, zakaj smo Jodie Foster in Anthonyja Hopkinsa uvrstili na našo lestvico? Film je Fosterjevi prinesel že drugega oskarja in jo tako distanciral od statusa otroške zvezde ter jo utrdil kot uveljavljeno igralko, Hopkins pa je omenjeno storil za lik dr. Hannibala Lecterja, ki ga je sicer že prej v Mannovem filmu Manhunter krstno upodobil Brian Cox. V zgodbi sicer Fosterjeva igra mlado predstavnico zakona Clarice Starling, ki je z namenom razrešitve primera primorana sodelovati s kanibalističnim serijskim morilcem in nekdanjim psihiatrom dr. Lecterjem. Čeprav tako različna, za višje dobro – vsaj tako misli Clarice – skupaj odkrivata identiteto skrivnostnega izprijenca “Buffalo Billa”. Potrebno je poudariti, da tako Lecter, čeprav predstavnik zla, ni glavni antagonist filma, do Clarice pa goji posebno čustvo, nekakšno na glavo postavljeno platonsko ljubezen.

Žanr: kriminalka, drama, triler
Igrajo:
Jodie Foster, Anthony Hopkins
Režija:
Jonathan Demme

 

 


 

03. Andy/Red (Kaznilnica odrešitve)

Zihuatanejo! Ni naključje, da je Kaznilnica odrešitve na samem vrhu najbolje ocenjenih filmov na filmskem portalu IMDB, glavni razlog za uspeh med kritiki in gledalci pa sta igralca Tim Robbins in Morgan Freeman. Film ne pripoveduje le zgodbe o moškem, ki je po krivem obsojen na zapor in od tam skuša pobegniti. Temelj tvori je prijateljstvo med Andyem in Reddom, kemija med igralcema pa je stvar perfekcije. Od prvega dialoga, ko Andy bojazljivo nagovori svojega sojetnika, vemo, da bomo spremljali razcvet čudovitega prijateljstva.

Žanr: drama
Igrata:  
Tim Robbins, Morgan Freeman
Režija: 
Frank Darabont

 

 


 

02. Vincent/Jules (Šund)

Samo režiser kot je Quentin Tarantino lahko naredi pogovor o hamburgerjih zanimiv in zabaven. John Travolta in Samuel L. Jackson nista zasedla večine minutaže, vendar sta zagotova najbolj zapomnljiva lika v filmu. Dialogi teh dveh likov so se do zdaj zagotovo uvrstili v anale filmske zgodovine in to z dobrim razlogom. Seveda pomaga, da imata Jackson in Travolta izjemno medsebojno kemijo. Med filmom drug drugemu ne naklonita veliko lepih besed, tako da bi težko rekli, da sta dobra prijatelja, vendar vseeno premoreta neko medsebojno spoštovanje. Ravno to partnerstvo je tisto, kar naredi film tako zapomnljiv. Njuna tendenca k filozofskim diskusijam pred umorom tarč ponudi obilo smeha, saj po navadi takšnih pogovorov med profesionalnimi morilci ne pričakujemo.

Žanr: kriminalka 
Igrata:
 John Travolta, Samuel L. Jackson
Režija: Quentin Tarantiono

 

 


 

01. Riggs/Murtaugh (Smrtonosno orožje)

Ste presenečeni? Glede na to, da je bil režiser in scenarist Shane Black s svojim najnovejšim filmom povod za snovanje te lestvice, je tudi vrh le-te pripadel njegovi prvi stvaritvi, Riggsu in Murtaughu. Mel Gibson in Danny Glover sta se udejstvovala kar v štirih filmih Smrtonosnega orožja in sta svojo kemijo svežo obdržala vse do zadnje minute ter obenem sprožila masovni vznik “buddy cop” akcijskih filmov, ki so se tega lotili tudi v mnogih uveljavljenih franšizah. Mladi in kar malce nori Riggs ter policaj pred pokojem Murtuagh sta nam skozi leta pripravila mnoge zabavne, vznemirljive in konec koncev tudi čustvene momente. Le kdo se ne spomni enega znamenitejših prizorov opravljanja “velike potrebe” v filmski zgodovini. Ne glede na to, kdo vse se je ob njima pojavil, je bil dvojec vedno središče pozornosti občinstva in ne bi se čudili, če bi se Hollywood dvojec spravil združiti v katerem od potencialnih nadaljevanj.

Žanr: akcijska komedija
Igrata: 
Mel Gibson, Danny Glover
Režija: 
Richard Donner

 

O avtorju

Copy Editor & Copy Writer

Obožujem dobre filme. O njih zelo rad debatiram, zato se me je v bolj "laičnih" krogih prijel sloves filmskega poznavalca in filmofila. Prijatelji me radi vprašajo, kateri film jim priporočam. Zaradi omenjenega in zaradi dejstva, da pisanje spodbuja razmišljanje, sem se pridružil ekipi Filmstart. Ko ne gledam filmov, sem sicer sveže pečeni zdravnik, ker pa ta poklic za razliko od filma domišljiji ne pušča ravno odprte poti, je projekt Filmstart zame toliko bolj dobrodošel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x