Ob vstopu v mesec november po navadi vsem po glavi letijo misli o čarovnicah in o obisku pokopališča, ki jim sledi obvezno prižiganje vsaj tone in pol raznovrstno obarvanih plastičnih sveč. Obstaja pa tudi druga vrsta ljudi, povečini moškega spola, ki se z začetkom novembra odloči za enomesečno poslanstvo ozaveščanja o zdravstvenih težavah moških, ki jih premnogokrat za leta življenja prikrajšajo rak na prostati, rak na testisih in samomor. Tega ne počnejo s pripenjanjem trakcev na oblačila, polivanjem z ledeno mrzlo vodo ali na kakršen koli drug kratkotrajen način. Ta skupina ljudi je za svoj razpoznavni znak vzela najbolj “moško” stvar. To so zagotovo brki in skrb za njih tekom celotnega novembra. Mesec začnejo tako, da popolnoma odstranijo vse svoje obrazne dlake ter nato pridno in natančno, vseh trideset dni, skrbijo za svoje novo rastoče podnosne ščetine. Tudi ime predvsem osveščevalno usmerjenega projekta je skovanka angleške besede za brke in imena meseca: “movember”. Ker smo tudi pri Filmstartu v ekipi večinoma fantje in iz sveta filmskih igralcev poznamo precej takšnih, ki so se v svoji skrbi za podnosne izdelke izjemno izkazali, smo se odločili, da jih počastimo z lestvico desetih naj brkačev iz filmskega sveta.


10. Eddie Murphy

Prvi, ki ga predstavljamo na tokratni lestvici, je temnopolti igralec, znan predvsem po vlogah v najrazličnejših komedijah, kjer mu ni tuje nošenje večih hlač (pa tudi kikel) naenkrat. Še manj pa mu je tuje urejanje svojih brkov, ki se jim občasno pridruži tudi kakšen dodaten košček bradice pod spodnjo ustnico, vendar načeloma nikoli ne zaide kaj dosti bolj levo ali desno od ust. Seveda je govora o Eddiju Murphyju, popularnemu in uspešnemu komedijantu ter igralcu. V letošnjem letu je nastopil tudi v drami Mr. Church, za katero pa zaenkrat na žalost nič ne kaže, da bi jo imeli moč videti tudi v slovenskih kinematografih. 

Najslavnejši filmi: Policaj z Beverly Hillsa, Princ odkriva Ameriko, Trčeni profesor, Dr. Dolittle, Shrek 


billy09. Billy Dee Williams

Dee Williams je prvi tako imenovani temnopolti romantični protagonist, ki so mu nadeli vzdevek kar po možu iz 7. mesta naše lestvice, “črni Gable”. Svojo igralsko pot je začel že pri desetih letih, ko ga je mati, ki je bila operatorka dvigala v New Yorškem teatru, prijavila za vlogo v igri “The Firebrand of Florence”. Kasneje je študiral igro in nadaljeval z delom v gledališču. Kmalu je preskočil na male ekrane in pozneje tudi na velika platna.  Poleg igralske kariere je že za časa študija trud vložil še v slikarstvo in že takrat za več deset tisoč dolarjev prodal nekaj svojih platen. Mogoče pa je kdaj za ščetine čopiča uporabil tudi svoje brke. Nikdar ne bomo izvedeli ali niso bile morda ravno ščetine čopičev tiste, ki so spodbudile urejanje brkov pozneje v Williamsovem življenju.

Najslavnejši filmi: Vojna zvezd, Ponočnjaki, Batman, LEGO film


808. Tom Skerritt

Zdaj pa zares. Pametnjakovič, ki nam priskrbi fotografijo, nastalo v zadnjih 35 letih, na kateri Tom Skerritt nima brkov, si zasluži nagrado našega uredništva. Če štejemo še okoliško mahovje, jih je imel že v Alienu, potem v Top Gunu in Jeklenih Magnolijah, pa v Reka poje mi, Picket Fences in tudi v letošnjem A Hologram for the King. Resda jih ni nosil v filmu MASH, jih ima pa ta simpatični 83-letnik pod nosom praktično vse od takrat. Veseli nas, da ta ultimativna očetovska figura kljub letom še ni prenehala z igranjem in ustvarjanjem filmov, saj ima trenutno za prihodnje leto napovedana dva igralska projekta.

Najslavnejši filmi: MASH, Alien, Top Gun, Jeklene Magnolije, Reka poje mi

 


707. Clark Gable

No, ta si jih gotovo ni pustil rasti zato, da bi prekril morebitni škrbavi nasmeh, saj mu oboževalk še dandanes, skoraj 56 let po smrti, ne manjka. Kar je bila za Yula Brynnerja gladko obrita glava, so bili za Clarka Gabla njegovi skrbno pristriženi brki. Igralec se je v anale filmske zgodovine zapisal predvsem z vlogo Rhetta Butlerja v filmu V vrtincu, oskarja za glavno moško vlogo pa si je prislužil davnega leta 1935 z vlogo v romantični komediji Zgodilo se je neke noči. Tiste mlajši, ki o igralcu ne veste prav dosti, pa ga boste zagotovo spoznali po naslednjem citatu, ki ga je internet s socialnimi omrežji na čelu vse poln: “Frankly, my dear, I don’t give a damn.” Tako bi se verjetno glasil tudi njegov odgovor na naše vprašanje, ali je kaj razočaran, ker ga na lestvici nismo uvrstili višje …

Najslavnejši filmi: Zgodilo se je neke noči, Upor na brodu Bounty, V vrtincu, Neprilagojeni


606. Charles Bronson

V letu 2003 nas je zapustil Charles Bronson, ki je po opisu enega izmed filmskih kritikov na svojem obrazu nosil zelo arhetipen izraz filmskega hrusta, ki je tekom svojega življenja izkusil že prenekatero nepriliko. To opazko si je najverjetneje prislužil, ker so ga k sodelovanju najraje povabili v vlogi policista, strelca ali kakšne druge oblike osebe, ki se bori na pravi strani zakona, čeprav s te ni vedno podprta. Poleg vseh značilnih gub pa na tem obrazu niso manjkali niti zelo značilni brki, ki pa se jim kakšna druga oblika obrazne poraščenosti načeloma ni nikoli približala. Pred kratkim je v kinematografe prišla osvežena verzija filma Sedem veličastnih, kjer je nastopil tudi Bronson, a sodobniki kultnosti originala niso uspeli ponoviti.

Najslavnejši filmi: Sedem veličastnih, Bilo je nekoč na Divjem zahoduStrelna Črta, Mr. Majestyk


505. Danny Trejo

Danny Trejo kot predstavnik Mehičanov skrbi za še večjo barvitost naše lestvice. Značilni predstavnik antagonistov in prestopnikov na temno stran zakona v mnogih filmih zadeve vedno uredi tako, da njegovim brkom ne zmanjka bližine nasilja, smodnika ali krvi. In to ne samo v filmih. Tudi njegova osebna zgodovina je polna raznoraznih kriminalnih dejanj, ki so mu večkrat prinesla počitnikovanje v zaporih. Po prvi pojavi na snemanju fima (Runaway Train iz leta 1985) pa že samo zaradi svojega izgleda nikoli več ni imel težav z iskanjem nove vloge negativca. Samo v letu 2016 se lahko pohvali s preko 20 projekti.

Najslavnejši filmi: Desperado, Letalo prekletih, Bilo je nekoč v Mehiki, Mačeta

 


Burt Reynolds04. Burt Reynolds

Na nehvaležno četrto mesto, ravno pod zmagovalni podij, se je zavihtel starešina Burt Reynolds. Pri svojih osemdesetih se še vedno pridno igralsko udejstvuje in prav tako pridno skrbi tudi za svojo metlico pod nosom. Na začetku kariere, v šestdesetih, se očitno še ni zavedal moči ustreznega obraznega nakita, ko pa je enkrat dodobra izkusil, kako se z njim stvarem streže, ga ni bilo več moč ujeti brez njega. Poleg vseh vlog, v katerih se je preizkusil, mu je bržkone levji delež slave prineslo kontroverzno, skorajda golo poziranje za Cosmopolitan leta 1972, ki ga je izstrelilo med višja mesta na ženskih lestvicah poželenja. In s tem tudi njegove brke!

Najslavnejši filmi: Odrešitev, Smokey in bandit, Striptiz, Vroče noči

 


Sam Elliott03. Sam Elliott

Še nekdo, ki si ga brez sita za jušne rezance skorajda ne znamo predstavljati. Sama Elliotta sicer v njegovih zgodnejših igralskih nastopih lahko ujamemo brez brkov, prehodno pa si jih je pristrigel tudi v zadnjem času, ko smo ga Filmstartovci konkretno spremljali v filmu Grandma. Pri več kot sedemdesetih še vedno čedni sivi lisjak, ki nikoli ni postal tisti pravi protagonistični tip hollywoodskega igralca, s svojimi karakternimi vlogami simbolizira pristnega ameriškega rančerja oz. kavboja, s katerim se ni preveč pametno zapletati, čeprav smo po ogledu Road Housea v to nekoliko podvomili … Kakorkoli že, prepričal nas je s svojim globokim glasom, sloko postavo, sivo grivo in s košatimi brki.

Najslavnejši filmi: Road House, Tombstone, Hulk, V zraku

 


202. Charlie Chaplin

Verjetno najbolj znani brki Hollywooda so pripadali legendarnemu angleškemu igralcu Charliju Chaplinu. Nekateri še vedno špekulirajo, da si jih je sam antikrist nacistične Nemčije, kot velik oboževalec, pustil rasti ravno po njegovem vzoru. Ni potrebno posebej poudarjati, da eden najznamenitejših Chaplinovih filmov, Veliki diktator, parodira prav Hitlerja. Po vsej verjetnosti je včasih popularen in bolj razširjen način obrezovanj brčic, ki ga je poleg Hitlerja in Chaplina prakticiral tudi slavni komik Oliver Hardy, tekom 20. stoletja izginil prav zaradi neljubih dogodkov, povezanih s prvim omenjenim, vendar nas še vedno, skupaj s cilindrom in sprehajalno palico, asociira na legendarnega zabavljača, katerega v njegovih nemih filmih pravzaprav nikoli nismo videli brez njih. Zakaj posebej poudarjamo “nemih”? Morda boste presenečeni, a striček Charlie je v kasnejši, ne tako brilijantni dobi svoje kariere, zaigral celo v barvnem filmu. In to ob boku z … No, vsega pač ne izdamo!

Najslavnejši filmi: Borba za zlato, Luči velemesta, Moderni časi, Veliki diktator


101. Tom Selleck

Zadnji in po mnenju Filmstartovih piscev tudi najbolj brkati predstavnik igralcev je Tom Selleck. Če bi pri ostalih navedenih lahko ob odstranitvi brkov še vedno nekako sklepali, kdo je mož na fotografiji, bi pri Sellecku zagotovo le zamahnili z glavo in dregnili soseda z rečenico: “Glej ga, Predin se je pofarbal na temno.” Takšne košatosti, gostote in skladja z obrazom si velika večina gojiteljev obraznega grmičevja lahko zaželi le v najburnejših sanjah. Z Burtom Reynoldsom imata skupno to, da sta oba vlogi, ki sta se kasneje izkazali za kultni, prepustila Harrisonu Fordu. Prvi je odklonil vlogo Hana Sola, Selleck pa zaradi obveznosti v Magnumu P. I. ni mogel sprejeti vloge Indiane Jonesa.

Najslavnejši projekti: Magnum P. I.Trije moški in zibelka, Policijska družina

O avtorju

Nik Rus
Copy Writer

Človek tisočerih zanimanj in interesnih dejavnosti, ki si v svojem življenju z veseljem ogleda tudi kakšen film. Zaslug za veselje do pisanja pa ne pripisujem svoji srednješolski profesorici slovenščine.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x