Končalo se je obdobje t.i. desetih 21. stoletja. Glede na to, da venomer govorimo o sedemdesetih, osemdesetih itd., smo se odločili tudi mi zapreti to poglavje in narediti jagodni izbor filmov preteklega desetletja. Kaj je zaznamovalo zadnjih deset let? Zagotovo bi lahko rekli: Marvel s svojo franšizo stripovskih filmov, vzpon politične korektnosti v Hollywoodu, razkrinkanje spolnih zlorab (#metoo), pomanjkanje izvirnih idej v večjih studiih in vzpon televizijskih serij ter pretočnih vsebin (Netflix). Zdi se, da se filmski svet tehnološko in kulturno močno spreminja ter film v klasični obliki izgublja moč, ki jo je imel še pred leti. A ko se ozremo skozi vrhunce zadnjih desetih let, lahko še vedno najdemo mnoge bisere.

Lestvico je sooblikovalo osem piscev in s tem osem različnih filmskih okusov, ki so v zadnjih letih pomagali ustvarjati portal Filmstart. Naloga je bila gotovo težka, o čemer bo pričalo že deset častnih omemb, ki vas čakajo pred dejansko lestvico:

Črni labod (Black Swan, 2010), Podedovano zlo (Hereditary 2018), Django brez okovov (Django Unchained, 2012), Kapitan Fantastični (Captain Fantastic, 2016), Portret mladenke v ognju (Portrait de la jeune fille en feu, 2019), Srečen kot Lazzaro (Lazzaro Felice, 2018), Ugrabljeni (Prisoners, 2013), Joker (2019), Adelino življenje (La vie d’Adèle, 2013)


10. Trije plakati pred mestom (2017)

Mildred Hayes (McDormand) so umorili hčerko, a še vedno niso našli morilca. Zato jezna mati najame tri plakate, na katerih opozarja na ta ostuden zločin in obenem obtoži policijo in njenega šerifa (Harrelson) za premalo vloženega truda. To sproži nemalo nemirov v majhni skupnosti mesta Ebbing. Tretji film irskega režiserja in scenarista Martina McDonagha je slednjega gotovo učvrstil kot enega mojstrov mešanice med črno komedijo in kriminalko. Tri plakate odlikujejo odlični dialogi, nepričakovani razvoji likov, komični vložki in odlične igralske predstave. Frances McDormand in Sam Rockwell sta pobrala oskarja za svoji vlogi in predvsem pri Rockwellu se zdi, da gre za vlogo njegovega življenja. Mi smo mnenja, da bi si film zaslužil zlati kipec v konkurenci tistega leta, a če ne drugega, si je McDonaghov celovečerec prislužil deseto mesto na naši lestvici.

Izvirni naslov: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Žanr: drama, komedija
Igrajo: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell
Režija: Martin McDonagh


09. Grand Budapest hotel (2014)

Wes Anderson je prava stalnica umetniške scene Hollywooda. Njegova dela so pravcati paradoks, saj so si neverjetno podobna, toda po drugi strani so Andersonovi filmi neverjetno unikatni. Grand Budapest hotel je nekakšen “best of” in vrhunec režiserjeve kariere, saj je na kup zbral neverjetno igralsko zasedbo (Ralph Fiennes, Adrien Brody, Willem Dafoe, Saiorse Ronan, Jeff Goldblum, Tilda Swinton, Edward Norton … ) in jo postavil v svoj skorajda pravljični svet. Odlični kostumi, scenografija in kopica nenavadnih likov postrežejo z eno najboljših komedij zadnjih desetih let, ki ji kraljuje Ralph Fiennes z eno življenjskih vlog. Z njo res pokaže svoj razpon: čeprav je izrazito dramski igralec, pokaže, da poseduje tudi mnoge komične veščine.

Izvirni naslov: The Grand Budapest Hotel
Žanr: drama, komedija
Igrajo: Ralph Fiennes, Tony Revolori, Adrien Brody, Willem Dafoe
Režija: Wes Anderson


08. Spider-Man: Novi svet (2018)

Spider-Man: Novi svet je eden najbolj dodelanih in premišljenih filmov o Spider-Manu, čeprav je to že sedma različica tega superjunaka v petnajstih letih. Prvič pa se pod pajkovo masko poleg Petra Parkerja, ki tokrat ni glavni lik, pojavijo tudi drugi ljudje, kot na primer Miles Morales, saj film odpira pogled v različne nove svetove (t.i. multi-verse). Spider-Man: Novi svet je šele drugi ne-Disneyjev oz. ne-Pixarjev film, ki je v tem desetletju prejel oskarja za animinirani film. Po našem mnenju je to eden izmed najboljših animiranih filmov tega desetletja, saj se zelo razlikuje od ostalih mainstream izdelkov. Med drugim že zato, ker se skozi celotno dogajanje mešajo različne tehnike risanja. Na papirju to zveni zelo nevarno, a je ustvarjalcem uspelo sestaviti pravo vizualno virtuoznost. Ljubitelji ikoničnega pajka bodo ob ogledu tega filma še bolj uživali, saj se v njem skriva nešteto navezav (t. i. easter eggs) na celotno zgodovino superjunaka. 

Izvirni naslov: Spider-Man: Into the Spiderverse
Žanr: animirani
Igrajo:  Shameik Moore, Hailee Steinfeld, Jake Johnson, Mahershala Ali
Režija: Bob Persichetti, Peter Ramsey


 07. Prihod (2016)

Kanadčan Denis Villeneuve je gotovo filmar, ki je najbolj zaznamoval zadnjih deset let. V tem času je namreč nanizal vrsto odličnih filmov (eden je že v častnih omembah) in priznamo, da so bili prav vsi njegovi celovečerci iz tega obdobja v širokem izboru za to lestvico. Toda večino je najbolj prepričal Prihod, zgodba o prvem stiku človeštva z nezemeljskimi bitji. Režiserjev sedmi celovečerec je diametralno nasprotje akcionerja Dan neodvisnosti (Independence Day, 1996), saj se zapleta loti znanstveno. Gotovo gre za enega najboljših modernih znanstvenofantastičnih filmov, saj stavi bolj na scenarij kot na posebne učinke. Filmski poznavalci so Villeneuva že prej šteli v vrh režiserjev, toda Prihod ga je tam popolnoma zacementiral in mu odprl vrata do megalomanskih projektov, kot je prihajajoči Dune (2020).

Izvirni naslov: Arrival
Žanr: znanstvena fantastika, drama
Igrajo: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker
Režija: Denis Villeneuve


06. Pogovoriti se morava o Kevinu (2011)

Kaj bi storili, če bi bili mati serijskega morilca? Režiserka Lynne Ramsay je načela to vprašanje s svojim tretjim filmom, ki je tudi njen prvi izlet v bolj komercialne vode. Zgodba, posneta po istoimenskem romanu Lionel Shiver v prebrisanih časovnih preskokih prikazuje mater (odlična Tilda Swinton), katere otrok (neverjetno prepričljivi Ezra Miller) je zakrivil masovni poboj na svoji srednji šoli. Film je izredno provokativen, saj načenja eno večjih tabu tem Združenih držav Amerike, obenem pa se sprašuje, ali se serijski morilci taki že rodijo ali jih v to izoblikuje vzgoja. Morda eden bolj turobnih filmov te lestvice.

 

Izvirni naslov: We Need To Talk About Kevin
Žanr: drama
Igrajo: Tilda Swinton, John C. Reilly, Ezra Miller
Režija: Lynne Ramsay


05. Vozi! (2011)

Kultna klasika Nicolasa Windinga Refna, ki je povsem spremenila karieri režiserja in glavne zvezde filma Ryana Goslinga. Premisa filma je skorajda klišejska, saj spremljamo anonimneža (Gosling), ki se skozi dan preživlja kot kaskader in mehanik, ponoči pa kot voznik za pobeg. Njegov vsakdan se spremeni, ko spozna prikupno sosedo (Mulligan) in njenega sina. Scenarij po knjigi Jamesa Sallisa ima premiso klasičnega akcijskega filma, toda opozarjamo: To je pravcato nasprotje! V filmu je izredno malo akcije in avtomobilskih pregonov, saj je Refn namesto tega ustvaril počasno karakterno študijo, ki je bližje Taksistu (Taxi Driver, 1978) kot Hitrim in drznim (The Fast and the Furious, 2001). Ena najboljših glasbenih podlag vseh časov, retro estetika in eksplicitno nasilje so zaščitni znak tega filma, katerega ogled je idealen v poznih urah.

Izvirni naslov: Drive
Žanr: drama, kriminalka
Igrajo: Ryan Gosling, Carey Mulligan, Albert Brooks, Bryan Cranston
Režija: Nicolas Winding Refn


04. Parazit (2019)

Najbolj svež izmed vseh članov lestvice. Film korejskega mojstra Bonga Joon-hoja (Ledeni vlak, Spomini na umor) ima na videz povsem preprost zaplet. Revna štiričlanska družina se namreč postopoma zaposli pri drugi štiričlanski družini, ki je pa za razliko od njih bogata. Pri tem reveži niso iskreni, kar pripelje do mnogih zasukov in razkritij znotraj filma. Gre za odlično družbeno kritiko, ki pa je, kar je najbolj pomembno, tudi izredno zabavna in nepredvidljiva. Režiser Bong namreč odlično manevrira med mnogimi žanri, kar je naravnost fascinantno, obenem pa je scenarij tako izpiljen, da se ne zdi, da je kak trenutek v filmu odveč. Južna Koreja je do sedaj postregla že z mnogimi mojstrovinami (Oldboi) in Parazit je nova v tem nizu.

Izvirni naslov: Gisaengchung
Žanr: drama, triler, komedija
Igrajo: Song Kang-ho, Choi Woo-shik, Lee Sun-kyun, Park So-dam, Cho Yeo-jeong
Režija: Bong Joon-ho


03. Volk z Wall Streeta (2013)

Veteran Martin Scorsese, ki kljub temu, da je aktiven že od šestdesetih let prejšnjega stoletja, še vedno niza odlične filme tudi v novem tisočletju. Toda samega sebe je prekosil leta 2013 z Volkom z Wall Streeta, ultimativnim filmom o ekscesu in pokvarjenosti borzne srenje. Morda celo najboljša vloga Leonarda Di Capria, ki se je tokrat prelevil v Jordana Belforta, resničnega borznega posrednika, ki je s prevarami na začetku devetdesetih nesramno obogatel in živel ekscesno življenje, polno drog in seksa. Kar šokantno je, da “upokojenec” posname tak film, kot je Volk iz Wall Streeta, v katerem ne manjka golote, črnega humorja in kar je najpomembneje: hitrega tempa. Ena najboljših komedij tega desetletja, ki je kljub temu, da je postavljena v čas, ko je Slovenija komajda postala samostojna, močno aktualna tudi danes.

Izvirni naslov: The Wolf of Wall Street
Žanr: kriminalka, komedija, biografija
Igrajo: Leonardo Di Caprio, Jonah Hill, Margot Robbie, Matthew McCounaghey
Režija: Martin Scorsese


02. Izvor (2010)

Eden idejno in izvedbeno najboljših filmov vseh časov. Tematika sanj in sanjanja je poleg samostojne znanstvene discipline že stoletja (morda tudi tisočletja ne bi bilo napak) predmet številnih vraž in verovanj. Vsi vemo, da imajo sanje svoje zakonitosti, kot denimo hitrejše minevanje časa. Skoraj vsakomur se je že zgodilo, da je zjutraj prestavil budilko za nadaljnjih 10 minut, vmes pa odsanjal pravcato zgodbo. To je v svoj film zelo dobro vkomponiral tudi Nolan, ki je v središče postavil Leonarda Di Capria, enega najboljših igralcev našega časa. Zdi se, da je z Izvorom Nolan dosegel svoj ustvarjalni vrhunec in dokazal, da je prvo desetletje 21. stoletja pripadlo njemu. Najboljši znanstvenofantastični film po Matrici (The Matrix, 1999).

Izvirni naslov: Inception
Žanr: znanstvena fantastika, akcija, kriminalka
Igrajo: Leonardo Di Caprio, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Ellen Page
Režija: Christopher Nolan


01. Pobesneli Max: Cesta besa (2014)

Najboljši film zadnjih desetih let? V naših očeh je to Pobesneli Max: Cesta besa, akcijska mojstrovina režiserja Georgea Millerja, ki ji ni para. Zadnjih deset let je zaznamovalo manično obujanje mrtvih franšiz in nizanje neskončnih nadaljevanj. Na papirju novi Pobesneli Max ne bi smel delovati, toda po zaslugi njegovega avtorja Millerja se je zgodilo prav nasprotno. Film je povsem na novo spisal zakone akcijskega filma, saj je ukinil do takrat popularno tehniko tresoče se kamere, kot jo vidimo v franšizi o Bournu, in postal navdih za spektakle, kakršna sta John Wick ali novejši deli Misije: Nemogoče. Obenem je George Miller spet popolnoma redefiniral pojem postapokaliptičnega filma, ki najverjetneje ne bo nikoli več izveden v taki perfekciji. Cesta besa je tisti film, zaradi katerega se odločite kupiti še večjo televizijo, kot jo dejansko potrebujete. Mi pa bomo samo še dodali, da dokupite tudi dobro ozvočenje in uživajte v spektaklu.

Izvirni naslov: Mad Max: Fury Road
Žanr: akcija
Igrajo: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult
Režija: George Miller

O avtorju

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x