Leto je spet naokoli in z njim tudi naša tradicionalna lestvica najboljših filmov. Tokrat smo bili postavljeni še pred težjo nalogo kot kdajkoli prej, saj smo bili lani priča mnogim vrhunskim filmom, ki bi lahko lestvico zlahka razširili na dvajset članov. Ostali smo pri desetih, ki si po enakovredni oceni naših piscev zaslužijo mesto na njej, in samo upamo lahko, da bo taka pestra izbira možna tudi v letu 2018. Morda kakšen film tudi neupravičeno manjka, toda to je velik problem našega trga, saj mnogi filmi prihajajo k nam z veliko zamudo ali pa jih sploh ni. Pa poglejmo, kateri izbranci so nas najbolj prepričali!


10. Lady Bird

V luči gonje proti izkoriščevalcem žensk v Hollywoodu je eden glavnih favoritov za že podeljenega oskarja pravzaprav nekoliko nekonvencionalna zgodba o odraščanju, postavljena v moderno zgodovino, v (šolsko) leto 2002/03, kar glede na letnico rojstva režiserke in scenaristke Grete Gerwig ni niti čudno niti naključje. V naslovni vlogi blesti (muhasta je glede na besedo, ki sledi, odveč) najstnica, katero upodablja odlična Saoirse Ronan, v filmu pa se, kot zanimivost, znajdeta tudi Lucas Hedges (Trije plakati pred mestom) in Timothée Chalamet (Pokliči me po svojem imenu). Gre za simpatično zgodbo o odraščanju, za še en “coming of age”, ki pa ničesar ne olepšuje in prikaže bridkosti ter pasti iz življenja povprečnega “mozoljavca”.

Žanr: drama, komedija
Igrajo: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Lucas Hedges, Timothee Chalamet
Režija: Greta Gerwig


Rok

09. Rok

Vsako leto se vedoželjnim filmofilom zgodi, da med obilico nepričakovano ogledanih filmov naletijo na vsaj kakšen biser, ki v drobovju gledalca pusti po ogledu prijeten občutek. Tudi Ivanu Šahnazarovu je s svojim celovečernim prvencem, ki sliši na ime Rok (Рок, 2017), uspelo prav to. Preprosta zgodba treh glasbenih navdušencev, ki se v želji predstaviti svojo glasbo na nacionalnem radiu odpravijo na dolgo popotovanje v rusko prestolnico, kjer jih čaka nastop in širitev glasbe prek radijskih valov. Prav ta enostavna zasnova zgodbe z vzornim individualnim in skupinskim razvojem likov, podkrepljena s čudovitimi kadri ruskega podeželja in ustrezno igro glavnih akterjev, dostavi prijetno pripoved, ki gledalca z lahkoto potegne v svoje (glasbene) tokove.

Žanr: glasbena drama
Igrajo: Ivan Ivashkin, Cyril Frolov, Dmitry Chebotarev, Nikita Tarasov, Vitaliy Kishchenko
Režija: Ivan Šahnazarov


08. Ljubezen na prvo bolezen

Eden največjih neodvisnih hitov leta, ki spomni, da lahko tudi danes še vedno najdemo prostor za romantične komedije. Če so te seveda kvalitetne. Ljubezen na prvo bolezen zagotovo je, saj premore ogromno karizme in srca, ki ju prispeva predvsem komik Kumail Nanjiani, ki v filmu pravzaprav upodobi samega sebe. Kar niti ni čudno, saj je zgodba ohlapno osnovana na njegovi ljubezenski izkušnji s trenutno partnerico (par je tudi spisal scenarij), ogromno pa pripomore tudi nadvse neobičajen zaplet. Bogata vsebina in življenjske situacije se poistovetijo z gledalci, svoje pa dodata tudi odlična Ray Romano in Holly Hunter v stranskih vlogah. Predvsem slednja je bila popolnoma prezrta ob deljenju cehovskih nagrad.

Žanr: romantična drama, komedija
Igrajo: Kumail Nanjiani, Zoe Kazan, Ray Romano, Holly Hunter
Režija: Michael Showalter


 07. Logan

Vsaka stvar se enkrat konča. Čeprav v ameriški filmski industriji, ki jo žene predvsem denar, niso vsi deležni tako dodelanega konca, kot ga je v preteklem letu prejel Wolverine, lik prihajajoč iz vrst Mož X. V zadnjem delu franšize spremljamo ostarelega Logana, ki mu dneve krajša skrb za, v še malce slabšem stanju, postaranega profesorja Xavierja. Po čudnem naključju naleti(ta) na mlado pobeglo mutantko Lauro, ki kmalu nakaže analogne moči Loganovim, in skupaj poskusijo poskrbeti za uspešen pobeg. Za razliko od drugih aktualnih filmov o superjunakih, ki v zadnjem času vse bolj stavijo na karto humorja, je tu v kontekstu starosti in bližajoče se smrti vse skupaj zastavljeno precej bolj resno in v resnici se to filmu prav prileže. Tudi sodelovanje stare in mlade garde mutantov je nekaj bolj poredko prikazanega in v resnici deluje posrečeno, zato se v prihodnje gotovo ne bi branili kakšne podobne kombinacije.

Žanr: akcijski triler
Igrajo: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen
Režija: James Mangold


06. Zbeži!

Si predstavljate, da bi npr. Lado Bizovičar spisal in posnel kriminalko, ki bi obenem bila tudi eden boljših slovenskih filmov? Nekaj podobnega se je lani zgodilo onkraj luže, saj je komik Jordan Peele predstavil svoj režiserski prvenec Zbeži!, zgodbo o temnopoltem mladeniču in njegovem prvem obisku dekletinih staršev, ki je postal eden najbolj dobičkonosnih in hvaljenih filmov leta. Mnogi hvalijo njegovo družbenokritičnost, toda dejstvo je, da je Peele ustvaril odlično mešanico med suspenzom, misterijem in humorjem, vse skupaj pa močno podpira večplasten scenarij, ki ga je 39-letnik dolgo časa pilil (no pun intended) in ob vsakem ponovnem ogledu predstavi nekaj novega. Toda Zbeži! ni samo dobro spisan film, ampak je tudi odlično režiran in tako bo zanimivo spremljati, v katero smer bo zavila nadaljnja Peelova kariera.

Žanr: triler, grozljivka
Igrajo: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Bradley Whitford, Catherine Keener
Režija: Jordan Peele


05. Brez ljubezni

Hladna in neizprosna drama ruskega režiserja Andreja Zvjaginceva, ki je pred tremi leti navdušil že z Leviatanom. Spremljamo grdo ločitev med Ženjo in Borisom, ki sta si medtem ustvarila že vsak svoje novo, boljše »gnezdo«, edini opomnik na propadlo zvezo pa ostaja sin Aljoša, ki v nekem trenutku izgine. Gre za čudovito mešanico med Stalkerjem (1979) Tarkovskega in Fincherjevim Zodiakom (2007), saj je Brez ljubezni hkrati uničujoče realističen v prikazu dečkovega iskanja, a obenem subtilno obogaten s simboli. Čeprav gre v osnovi za družinsko dramo, je tako pomembna tudi zato, ker pokaže širšo družbeno klimo, a obenem ne zapade v populizem.

Žanr: drama
Igrajo: Marjana Spivak, Aleksej Rozin, Matvej Novikov, Marina Vasiljeva
Režija: Andrej Zvjagincev


04. Projekt Florida

Sean Baker je po fenomenu Tangerine posnel še en presunljiv film, ki prikazuje vso bedo na obrobju blišča, imenovanega Disney World. Topel odnos matere Halley in hčere Moonee zastruplja kapitalizem, ki jima onemogoča varno in pošteno življenje, odlični Willem Dafoe kot upravnik stavbe, v kateri životarita, pa ju poskuša spraviti na pravo pot. Iskreno ranljiv je Mooneejin otroški pogled, ki film naslika v živahnih barvah à la Wes Anderson, še bolj navdušujoč pa je njen optimizem, ki revščino preslika s fantazijami in jo spremeni v pustolovščino. Tako lepo, da kar boli. Na vseh nivojih.

Žanr: drama
Igrajo: Brooklyn Prince, Bria Vinaite, Willem Dafoe
Režija: Sean Baker


03. Dunkirk

Christopher Nolan, eden največjih režiserjev tega stoletja, se je vrnil na sceno s svojo verzijo vojnega filma, s katerim se je želel približati legendama Stanleyju Kubricku in Stevenu Spielbergu. Toda Dunkirk ni tipičen vojni film, saj je zapakiran v dramo o preživetju, kjer ideologija ne igra glavne vloge. Značilna režiserjeva časovna nelinearnost, izjemna uporaba praktičnih efektov in močne igralske predstave, kjer spremljamo širok igralski ansambel, kjer enako blestita novinca Fion Whitehead in Harry Styles kot tudi izkušeni mački, Mark Rylance, Kenneth Branagh in Tom Hardy. Gotovo eden režiserjevih najboljših in najbolj kompletnih filmov, ki gledalca postavi v središče dogajanja tudi brez 3D očal.

Žanr: triler, zgodovinska drama
Igrajo: Fion Whitehead, Kenneth Branagh, Mark Rylance, Tom Hardy
Režija: Christopher Nolan


02. Iztrebljevalec 2049

Film bi se zlahka znašel tudi na lestvici “Top 10 nadaljevanj vseh časov”, vendar le-to prihranimo za kdaj drugič. Blade Runner Ridleyja Scotta ostaja eden najpomembnejših prispevkov v zakladnico znanstvene fantastike in kdo bi si mislil, da bo Denis Villeneuve petintrideset let kasneje sproduciral morda še večjo mojstrovino. K temu seveda pripomore vsa tehnologija, ki je v vmesnem času precej napredovala, vendar je potrebno ustvarjalce pohvaliti še za marsikaj drugega. Tako denimo dobimo izjemno avtentično ohranjen osnovni “universe”, čudovito fotografijo Rogerja Deakinsa, všečnega protagonista in kompleksno zgodbo, ki se v poskušanju ugajati ne zaplete sama vase. Tako kot original tudi nadaljevanje v kinodvorane žal ni uspelo privabiti pričakovanega števila gledalcev, kar pa je po svoje dobro, saj tako ne bomo dobili potencialne trilogije, ki bi vtis utegnila pokvariti.

Žanr: znanstvena fantastika
Igrajo: Ryan Gosling, Harrison Ford, Jared Leto, Ana de Armas
Režija: Denis Villeneuve


01. Trije plakati pred mestom

Če bi na minulih oskarjih podelili nagrado za najboljšo kolektivno igralsko predstavo, bi bil absolutni zmagovalec Trije plakati pred mestom. Prav tako bi si film zaslužil tudi nagrado za najboljši film, originalni scenarij, režijo in še za kaj. Gre za absolutni presežek v vseh pomenih, ki se je zlahka znašel na samem vrhu naše zdaj že tradicionalne lestvice. Poleg omenjenega ga odlikuje izjemen dramaturški lok, pestri stranski liki in avtorjeva filozofija, da je pomembna pot, ne cilj. Presenetljivo je, da gre šele za tretji celovečerec 47-letnega režiserja in scenarista Martina McDonagha (Morilca na kolektivca, Sedem psihopatov in shih tzu), ki je moči združil z nekaterimi starimi znanci, vpletel pa je tudi fantastično Frances McDormand, zaradi katere je film nekakšno moralno nadaljevanje kultnega Farga.

Žanr: kriminalka, črna komedija, drama
Igrajo: Frances McDormand, Sam Rockwell, Woody Harrelson
Režija: Martin McDonagh

O avtorju

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x