Kot vsako leto, tudi letos ponujamo našo lestvico najboljših filmov preteklega leta, a ker v Slovenijo marsikateri film pride z zamudo (ali pa ga sploh nikoli ne dočakamo), smo se z objavo odločili počakati tja do dni pred podelitvijo oskarjev, ko se filmski svet iz preteklosti ozre k prihodnosti. Verjamemo, da je marsikateri film krivično izpadel iz najboljše deseterice ravno zaradi prej omenjenih razlogov. Zaradi pomoči naše zapletene formule za sestavo lestvic mislimo, da končni izdelek še vedno odraža skupno mnenje našega portala, seveda pa so lestvice vedno subjektivne narave, tako da lahko brez skrbi dodate še lastne predloge.


10. Manchester by the Sea

Film Kennetha Lonergana ima resen potencial, da bo čez čas obravnavan kot klasika. Z vložki črnega humorja prepojeni trenutki največje osebne stiske nam ves čas dopovedujejo, da življenje ni film, kar je ironično, a zelo učinkovito. “Življenskost” tako ni zlorabljena skozi družinsko dramo, temveč jo slikajo nepredvidljive situacije v najbolj neprimernih trenutkih. Casey Affleck je v glavni vlogi odličen, več kot solidno pa mu parira mladi Lucas Hedges. Čustvena zgodba nam skozi posamezne prizore iz preteklosti razkriva vzroke za posamezne situacije, vse skupaj pa je podprto z dobro glasbo, igralskimi predstavami, vzporedno zgodbo o odraščanju in gladkim tokom kamere.

Žanr: drama
Igrajo: Casey Affleck, Lucas Hedges, Michelle Williams
Režija: Kenneth Lonergan


2016 Agniezska Wiedlocha Filmstart priporoča Maciej Stuhr mitja okorn planet samskih planeta singli recenzija romantična komedija09. Planet samskih

Zelo veseli smo, da je na naši tokratni lestvici tudi nekaj slovenskega. Mitji Okornu je uspelo, spet! Na Poljskem živeči in delujoči režiser slovenskega rodu je posnel film, ki na začetku potrebuje nekaj časa, da se vnese, kar je ob dokaj kompleksni zasnovi tudi razumljivo, dokaj hitro pa se nato vzpostavi precej simpatična zasnova, na kateri bo temeljil. Planet samskih prebudi naša čustva, kar mu uspeva preko življenjskih pripetljajev, ljubezenskih težav in glasbene podlage. Obenem novodobnosti vsekakor ne primanjkuje. Varšava deluje kot zelo moderna zahodna prestolnica, z mobilnimi aplikacijami, Twitterjem in selfiji pa je film ujel duha svojega časa.

Žanr: romantična komedija
Igrajo: Maciej Stuhr, Agnieszka Wiedlocha, Piotr Glowacki, Weronika Ksiazkiewicz
Režija: Mitja Okorn


08. Kapitan Fantastični

Film odlikujejo sentimentalnost, komični vložki in filozofska plat. Slednja nas vseskozi napeljuje k vprašanju “Kdo je tu nor?”, čeprav direktnega odgovora ne dobimo. Viggo Mortensen v vlogi očeta, inteligentnega izobraženca nenavadnih nazorov, resnično blesti. Tisti, ki so pisali o tem, da naj bi bil za vlogo rojen, se tokrat niso motili. Za scenarij in režijo je poskrbel Matt Ross, ameriški filmski in televizijski igralec ter priložnostni ustvarjalec za kamerami. Pravzaprav je to šele njegov drugi dolgometražni režijski in scenaristični podvig, ki pa mu je prinesel prve nagrade, med drugim tudi tisto iz festivala v Cannesu.

Žanr: drama
Igrajo: Viggo Mortensen, George Mackay, Samantha Isler, Annalise Basso
Režija: Matt Ross


 07. Molk

Novi film Martina Scorseseja je pri oskarjevskih nominacijah ostal neupravičeno prezrt, zato pa nanj nismo pozabili mi in ga povsem zasluženo uvrstili med najboljše filme leta. Legendarni režiser je z adaptacijo istoimenskega romana Shusakuja Enda seciral vero in medkulturne razlike ter nas s tem popeljal v svet fevdalne Japonske 17. stoletja. Obenem je iz Andrewa Garfielda izvlekel eno najboljših igralskih predstav njegove kariere in iz žanra povprečnih akcijskih filmov povlekel Liama Neesona. Četudi je trenutno film spolzel mimo občinstva, si upamo trditi, da bo v prihodnosti pomemben del režiserjeve zapuščine.

Žanr: drama
Igrajo: Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson, Tadanobu Asano
Režija: Martin Scorsese


nočne ptice, nocturnal animals, amy adams, jake gyllenhaal, michael shannon, aaron taylor johnson, tom ford, triler, adaptacija, liffe, liffe 201606. Nočne ptice

Dokaz, da Tom Ford ne zna izdelovati samo pregrešno dragih jopičev. Film je pravzaprav nekoliko podoben Za vsako ceno, saj oba na svoj način podajata kritiko ameriške družbe – Nočne ptice simbolično in groteskno -, se osredotočata (tudi) na celinski predel Združenih držav, odlikuje pa ju med drugim impresivna igralska zasedba, pri čemer je treba v Nočnih pticah na prvem mestu izpostaviti Michaela Shanona, ki je zares izvrsten. Fordov drugi celovečerec, za katerega je spisal scenarij in prevzel vlogo koproducenta, vam zlepa ne bo šel iz glave, saj je poln šokantnih prizorov. Premore – kot se za režiserjevo osnovno dejavnost spodobi – nekaj artističnega duha, že omenjeno kritičnost, obilo suspenza, zgodbo o maščevanju, celo nekaj humorja; med ogledom in tudi po njem pa se javljajo številna vprašanja in dileme. Film, po ogledu katerega raje ne odidite na pivo s prijatelji, saj se boste vrnili šele zjutraj in s tem upravičili njegov naslov. Pa tudi sicer kaj dosti spali ne boste. Je vredno? Definitivno!

Žanr: triler, drama
Igrajo: Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon, Aaron Taylor-Johnson
Režija: Tom Ford


05. Služkinja

Služkinja ali Gospodična kot bi se pravzaprav moral glasiti pravilni prevod najnovejšega filma velikana južnokorejskega filma Parka Chana-wooka, ki je pred slabimi petnajstimi leti svetu predstavil Starega (Oldboi), klasiko med trilerji. Tokrat se je odločil za predelavo britanskega romana “Fingersmith”, ga preselil v Azijo in tako posnel stilizirano erotično dramo/triler, ki spremlja ljubezenski štirikotnik, poln prevar, preobratov in humorja. Služkinjo smo lahko videli na lanski izdaji Liffa in na dnevih korejskega filma, upamo pa da film dobi priložnost tudi na rednem sporedu slovenskih kinematografov, saj je edini član naše lestvice, ki ni imel te sreče.

Žanr: drama, triler
Igrajo: Kim Min-hee, Kim Tae-ri, Ha Jung-woo
Režija: Park Chan-wook


04. Prava fanta

Shane Black gledalcem pravzaprav ni pripravil nič novega, toda še vedno se zdi, kot da je iz Hollywooda zapihal svež vetrič. “Buddy cop” formula, ki jo je spretno udejanjal že v Smrtonosnem orožju in svojem režijskem prvencu Cmok cmok, bang bang, je tudi tokrat zadetek v polno, saj sta Russell Crowe in Ryan Gosling odličen dvojec z neverjetno kemijo, ki jo je mogoče zaslediti tudi v njunih skupnih intervjujih. Prav nič ne zaostaja tudi mladenka Angourie Rice, ki z vlogo Goslingove hčerke filmu doda velik delež in je totalno nasprotje stereotipnega gledalcu nadležnega otroka. Z retro pridihom sedemdesetih in ravno prav zanimivo zgodbo Prava fanta poskrbita za najhitrejši dve uri, ki si jih lahko zamislite med ogledom filma. Škoda, da se film kljub izredno pozitivnim kritikam finančno ni obnesel, saj bomo tako le stežka videli še kakšno dogodivščino posrečenega detektivskega dvojca.

Žanr: akcijska komedija
Igrajo: Russell Crowe, Ryan Gosling, Angourie Rice
Režija: Shane Black


03. Prihod

Denis Villeneuve je zadnja leta vztrajno napovedoval pohod na prestol najbolj vročega režiserja onstran Atlantika. S svojim prvim znanstvenofantastičnim filmom Prihod mu je uspelo ravno to. Oguljen zaplet prihoda nezemljanov na Zemljo je predstavil v sveži luči in ga podprl z obilo inteligence ter čustev. Tako mu je uspelo posneti enega najboljših znanstvenofantastičnih filmov zadnjih let, pobrati oskarjevsko nominacijo za najboljši film in Amy Adams popraviti vtis pri njenih izkušnjah z nezemljani. To je režiserjeva druga zaporedna uvrstitev med najboljše tri na naši lestvici filmov leta in zanimivo bo videti, ali mu bo z nadaljevanjem Iztrebljevalca uspel “hat-trick”.

Žanr: znanstvenofantastična drama
Igrajo: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker
Režija: Denis Villeneuve


dežela la la, la la land, ryan gosling, emma stone, damien chazelle, muzikal, priporočamo02. Dežela La La

Film, ki je zaznamoval začetek leta 2017, saj je bil nominiran za številne nagrade, ki jih je povečini tudi osvojil. Ljubezensko pismo Damiena Chazzela, namenjeno muzikalom starega časa, je zažgalo tako pri kritikih kot tudi gledalcih, a obenem tudi naletelo na kasnejši negativni odziv. Mi pravimo, da je slednji pretiran in gre za film, ki uspe vrniti filmsko eskapistično magijo, ki je v kinodvoranah že dlje časa odsotna. Ryan Gosling in Emma Stone sta odlični izbiri za glavni vlogi, toda prava zvezda je režiser Chazzele, ki postreže z mnogimi preprostimi, toda odličnimi glasbeno-plesnimi sekvencami, ki dosežejo vrhunec ob enemu najboljših zaključkov filma, v zadnjih letih.

Žanr: muzikal, drama
Igrajo: Ryan Gosling, Emma Stone, John Legend
Režija: Damien Chazzele


01. Za vsako ceno

Podobno kot Prava fanta in Dežela La La je tudi Za vsako ceno film, ki jih danes ne delajo več. Kriminalni triler, ki so ga mnogi kategorizirali tudi kot neovestern, je zelo dobra kritika Združenih držav Amerike, obenem pa je zapakiran v zabaven in inteligenten akcijski film. Scenarist Taylor Sheridan je po Sicariu spisal še en hit, medtem ko režiserja Davida Mackenzieja zdaj zagotovo čakajo še večji projekti. Film, kjer navijamo tako za policista kot za zlikovca, saj v vlogi prvega blesti veteran Jeff Bridges, na drugi pa strani pa karizmatična Ben Foster in Chris Pine. Slednji se je s to vlogo iz mladeniča Zvezdnih stez prelevil v pravega dedca in igralca, ki ga je treba jemati z vso resnostjo.

Žanr: vestern, triler
Igrajo: Chris Pine, Jeff Bridges, Ben Foster
Režija: David Mackenzie

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x