Prišel je čas, da pod streho spravimo tudi leto 2015 in tokrat je bila naloga še težja. Nekateri filmi so ene navdušili, druge pa pustili povsem ravnodušne, a naša zapletena formula je podala končno lestvico, ki odraža, po našem mnenju, najboljših desetih filmov preteklega leta. Če se z njo ne strinjate, vam zagotavljamo, da vsak film izzove drugačno izkušnjo in med ogledom pričara svojevrsten občutek. Smeh, solze, napetost, evforijo. Vse to lahko najdete v spodnjem seznamu!


 

insideout-vrvez-v-moji-glavi10. Vrvež v moji glavi

Disney in Pixar navkljub dolgoletni zgodovini izdajanja animiranih filmov skoraj vsako leto postrežeta z vsaj enim odličnim izdelkom, ki je nadrejen večini ostalih. V letu 2015 je bila to zgodba o odraščanju deklice Riley, ki jo spremljamo skozi zelo zanimivo prizmo rasti njenih osnovnih čustev. Spremljamo zgodbo Veselja, Strahu, Gnusa, Jeze in Žalosti, ki se vsak po svojih najboljših močeh trudijo čim bolje krmariti z Rileyinimi odzivi na situacije, ki se ji pripetijo v življenju. Zgodba je zelo večplastna in tako s svojo barvitostjo in zabavnimi liki z lahkoto zadosti zahtevnim potrebam za pritegnitev pozornosti mlajšega dela publike, s svojim inovativnim sistemom vrednot pa ugodi tudi razmisleka o svoji psihi željnim odraslim. Glede na viden zaključek lahko morebiti pričakujemo tudi nadaljevanje.

Žanr: animirani, avantura, komedija
Igrajo: Amy Poehler, Phyllis Smith, Bill Hader, Mindy Kaling, Lewis Black
Režija: Pete Docter

 


 

victoriaposter09. Victoria

Nemški režiser Sebastian Schipper nam z izrednim čutom prikazuje nočno življenje mladih in gre še dlje, saj izpostavi resen problem, ki se pojavi izven tega sprva brezskrbnega življenja, polnega zabave, dobre družbe, drog in alkohola. V ozadju se vzporedno s spremljajočo zasnovo plete problematika, ki se gledalcu prikazuje postopoma. Zaplet nas v trenutku uroči in budno spremljamo njegovo odvijanje. Zgodi se kar nekaj pripetljajev, od katerih je vsak naslednji hujši od poprejšnjega, in zdi se, da bo razplet kolobocije, v katero je hudo zabredla družba, tragičen. Schipper nam tako v enem samem posnetku prikaže dve uri in petnajst minut življenja te družbe, od stanja brezskrbnosti do stanja brezupa. Izvrstno izpeljano, natempirano, šokantno, briljantno, vrhunsko, brezhibno.

Žanr: kriminal, triler, drama
Igrajo: Laia Costa, Frederick Lau, Franz Rogowski
Režija: Sebastian Schipper

 

 


 

109-vojna-zvezd-sila-se-prebuja-3d08. Vojna zvezd: Sila se prebuja

Sedma epizoda slavne znanstvenofantastične franšize Vojna zvezd je bila najbolj pričakovani film lanskega leta in nekateri člani naše ekipe smo dobesedno odštevali dneve do premiere. Režija J. J. Abramsa, poudarek na praktičnih učinkih in povratek igralcev iz originalne trilogije so nam dali upanje, da ustvarjalci novega filma ne bodo ponovili zadnje trilogije. Rezultat je bil vreden imena Vojna zvezd. Čeprav je film vključeval stare igralce iz prve trilogije, so nas še najbolj navdušili novi, katere bomo spremljali še v prihajajočih dveh filmih. Daisy Ridley, John Boyega ter Oscar Isaac imajo neverjetno kemijo in komaj čakamo, da vidimo, kam vodi njihova pot v naslednjih epizodah. Čeprav nas je malo razočarala uporaba nekaterih elementov iz zgodbe prvega filma Vojne zvezd, se veselimo nadaljevanja, ki bo luč sveta ugledalo (komaj) decembra 2017.

Žanr: znanstvena fantastika
Igrajo: Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Adam Driver, Harrison Ford
Režija: J.J. Abrams

 

 


 

 colin-farrell-in-the-lobster07. Jastog

Jastog je poseben film. Tistim, ki niso vsaj nekoliko filozofa, verjetno ne bo všeč, ostala manjšina pa bo v njem uživala. Subtilna simbolika in družbena kritika, kot nam ju – poleg vsega še s svojstvenim humorjem – na nekoliko grotesken način predstavi režiser in soavtor tega zanimivega filmskega scenarija Yorgos Lanthimos. Vpliv slednjega je čutiti tudi med poslušanjem glasbene spremljave, katere pomemben del predstavlja grški melos, med drugim pa lahko slišimo še Where the Wild Roses Grow. Lanthimosovo prvo sodelovanje z mednarodno uveljavljenimi igralci in hkrati prvenec, kar se tiče uporabe angleškega jezika, je, glede na reakcije, tudi eno njegovih najboljših del.

Žanr: komedija, romanca, drama
Igrajo:
Colin Farrell, Rachell Weisz, John C. Reilly, Ben Whishaw, Léa Seydoux
Režija: Jorgos Lanthimos

 

 


 

EX-MACHINA-223x324px06. Ex Machina

Alex Garland je zagotovo izredno cenjen scenarist in tudi reden sodelavec oskarjevca Dannyja Boyla, toda nihče si ni mislil, da bo njegov režijski prvenec doživel tako topel odziv med gledalci. Ex Machina je film, s katerim smo kar naenkrat vsi postali največji oboževalci Oscarja Isaaca, obenem pa je širšemu občinstvu predstavil tudi odlično Švedinjo Alicio Vikander in ni malo tistih, ki so mnenja, da je igralka nedavno prejela oskarja za napačen film. Znanstvenofantastični triler, ki gledalca izziva in mu ponuja ogromno materiala za razmišljanje, nam predstavi zgodbo, ki govori o umetni inteligenci in se sprašuje, kaj naredi robota tako drugačnega, ali, če hočete, tako podobnega človeku. Zagotovo eno najprijetnejših presenečenj leta.

Žanr: znanstvena fantastika, triler  
Igrajo: Oscaar Isaac, Domhnall Gleeson, Alicia Vikander, Chelsea Li
Režija:
Alex Garland

 

 


 

65-marsovec05. Marsovec

Marsovec je še eden v nizu filmov, kjer mora skupina ljudi reševati lik, ki ga igra Matt Damon. Tokrat se znajde v vlogi astronavta in botanika Marka Watneya, katerega posadka vesoljske ladje Hermes pusti na planetu Mars, misleč, da je umrl med evakuacijo. Vendar, izkaže se, da je Watney preživel in mora z omejeno količino hrane in voda na Marsu počakati, da NASA tja pošlje naslednjo misijo. Režiser Ridley Scott je zadnja leta izdal niz slabih/povprečnih filmov, vendar Marsovcu te oznake ne moremo pripisati. Film je posnet po istoimenski knjigi Andyja Weira, ki jo je izdal leta 2011 in je napeta zgodba o preživetju, ki je na trenutke podobna filmu Brodolom. Matt Damon se je v vlogi odlično znašel in režiserju je uspelo prikazati občutek samote, ki jo lik doživlja na rdečem planetu. Marsovec je napet film s solidnimi igralskimi predstavami in upamo, da bo naslednji projekt Ridleya Scotta enako dober.

Žanr: znanstvena fantastika, drama
Igrajo: Matt Damon, Jessica Chastain, Jeff Daniels, Chiwetel Ejiofor, Sean Bean
Režija: Ridley Scott

 

 


 

V-žarišču04. V žarišču

Film, ki je že v času nastajanja buril duhove in dvigoval pričakovanja gledalcev. Izjemno pestra igralska zasedba, kateri sta poveljevala Mark Ruffalo in Michael Keaton, je navdušila in nam predstavila pretresljivo resnično zgodbo o sistematični pedofiliji znotraj rimskokatoliške cerkve, ki nikogar ne bo pustila ravnodušnega. Režiserju Tomu McCharthyju je po polomiji The Cobbler z Adamom Sandlerjem v glavni vlogi uspel izjemen povratek in tako je režiral dobitnika oskarja za najboljši film, kjer je malce presenetil favoriziranega Povratnika. Film, ki bi si ga morali ogledati vsi!

Žanr: drama
Igrajo: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber
Režija: Tom McCarthy

 

 


 

B1_Sicario_FINAL_SLO03. Sicario: Onkraj zakona

Najnovejši izdelek mojstra v vzponu (če ne že kar na vrhu le-tega) Denisa Villeneuva je kljub temu, da ne “zažge” tako kot Ugrabljeni izpred dveh let, verjetno najboljši triler preteklega leta. Odlikujejo ga režiserjev izjemen občutek za stopnjevanje napetosti in ustvarjanje “zatohlega” vzdušja, fotografija Rogerja Deakinsa ter stranski igralec Benicio del Toro, ki bi bil za svojo vlogo z lahkoto nominiran tudi za oskarja. Poleg vsega na zanimiv način prikazuje nišo kriminalne problematike, dodatno vrednost pa mu daje še mračna stranska zgodba. Ob ogledu vam bo kocine dvigala tudi glasba, ki na visoko zgradbo suspenza postavi (in to povsem legalno) še kakšno nadstropje več.

Žanr: drama, triler, akcija
Igrajo: Emily Blunt, Benicio Del Toro, Josh Brolin
Režija: Denis Villeneuve

 

 


 

B1_mad_max_SLO_FINAL_plakat02. Pobesneli Max: Cesta besa

Ob neštetih “remakih”, nadaljevanjih in ponovnih zagonih franšiz je novica o novem Pobesnelem Maxu marsikoga pustila izredno ravnodušnega. Toda kako krepko so se vsi skeptiki motili! George Miller (režiser prvih treh filmov) je najverjetneje pripravil največje presenečenje leta in napravil prelomnico v žanru akcijskega filma. Neverjetna koreografija, liki in podivjan tempo pripravijo prav posebno filmsko izkušnjo. Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult in mnogi drugi nas tako popeljejo na najbolj divjo vožnjo v filmski zgodovini, prežeto z odličnimi akcijskimi prizori, zapomnljivimi iztočnicami in hlapi dragocenega bencina. Film je v minuli sezoni pobral največ filmskih nagrad, katerih vrhunec je zagotovo deset nominacij in šest prejetih kipcev Akademije.

Žanr: akcija, postapokaliptični
Igrajo:
Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult, Hugh Keayes-Byrne
Režija: 
George Miller

 

 


 

2015 2016 Django Jennifer Jason Leigh Kurt Russell Michael B. Jordan michael madsen pulp fiction Quentin Tarantino Samuel L. Jackson Stekli Psi Šund tarantino TIm Roth Walton Goggins blitz film01. Podlih osem

Novica o novem filma Quentina Tarantina je izjemnega pomena za filmofile in oboževalce tega kultnega režiserja. Ker Tarantino novih filmov ne izdaja pogosto, je vsak njegov projekt obravnavan kot poseben dogodek. S filmom Podlih osem se režiser ponovno vrača k vesternu, kjer sledimo osmim neznancem, ki sredi hudega snežnega neurja v Wyomingu zavetje poiščejo v Minnijini krčmi. Zasedba vključuje nekatere stare znance iz Tarantinovih filmov, kot so Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Tim Roth in Michael Madsen, kot tudi novejše dodatke, kot sta Walter Goggins in Jennifer Jason Leigh (za svojo vlogo v filmu nominirana za oskarja). Podlih osem na nek način predstavlja povratek k Tarantinovim prvim filmom, kot sta Šund in Stekli psi, vsebuje pa tudi elemente klasične grozljivke Stvor, režiserja Johna CarpenterjaSredišče pozornosti so tokrat odlično dodelani liki in zelo kvalitetno spisani dialogi ter monologi. Zgodba je napeta in gledalci nestrpno čakamo na trenutek, ko se bo nekaj zalomilo in ko se bo dogajanje sprevrglo v krvavo klavnico. Film je navdušil tudi s čudovito fotografijo Roberta Richardsona, za “piko na i” pa je poskrbel italijanski filmski skladatelj Ennio Morricone, ki je s svojo izvirno glasbeno spremljavo odlično gradil napetost med prizori.

Žanr: vestern, triler
Igrajo: Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Walton Goggins, Jennifer Jason Leigh
Režija: Quentin Tarantino

 

O avtorju

Founder & Admin

Portal Filmstart sem ustvaril zaradi ljubezni do filma in dolgočasja. Trenutno se nahajam v Seulu, kjer študiram korejščino, vendar v prostem času se vedno najbolj posvetim filmom. Zakaj filmom? Mislim, da tega ne znam razložiti. Enako bi me lahko vprašali, zakaj jem hrano.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x