Še preden se bomo ozrli k vrhuncem pravkar končanega leta 2016 pa bomo prvič pripravili lestvico desetih najslabših filmov leta. V interesu vsakega gledalca je, da se podobnih filmov izogiba in nič drugače ni s člani naše ekipe, zatorej je čast oblikovanja lestvice pripadla tistemu, ki se je najbolj množično udeleževal projekcij v slovenskih kinematografij, ne glede na kakovost filmov. Lestvica je tako mnenje le enega avtorja in ne celotnega uredništva, zato se ne čuditi, če ocena v recenziji sploh ni tako nizka, film je pa naveden v članku.

Pred pričetkom odštevanja velja omeniti še nekaj (ne)častnih omemb. Prvi je zagotovo novi Ben-Hur, ki je eden najbolj nepotrebnih in najslabših remakeov v sodobni zgodovini. Zelo blizu uvrstitve na lestvico je bila tudi znanstvenofantastična romanca Potniki, ki svoj zanimivi koncept potepta s hollywoodsko “pocukrano” romanco, katere moralno noto si lahko razlagamo prav grozljivo. Na vrata pa je potrkala tudi Božična žurka v pisarni, izredno industrijsko ustvarjena komedija, v kateri z izjemo igralca Courtneyja B. Vancea težko najdemo kaj vzpodbudnega. Nekaj kandidatov pa si na srečo nismo ogledali in tako so se Max Steel, Ujeta in Skrita lepota spretno izognili dodatni sramoti.


suicide squad, odred odpisanih, dc, margot robbie, will smith, david ayer, stripovski film,10. Odred odpisanih

Na začetku leta je mnoge šokiral Batman proti Supermanu, toda ko človek misli, da DC s svojimi stripovskimi adaptacijami ne more iti še nižje, potem pride na vrsto Odred odpisanih. Studijska enolončnica v katero je bilo vrženih čisto preveč elementov, medtem ko sta bila scenarij in montaža drugotnega pomena, je eden tistih filmov, ki so lahko primer, kako se nekaterih stvari ne lotiš. Kompilacija videospotov, katerih glasba se po tonu razlikuje med seboj kot noč in dan, podpovprečni akcijski prizori in eden najslabših stripovskih zlikovcev vseh časov, so dovolj zgovorni zakaj gre si je ta film zaslužil mesto na lestvici. Pozabiti tudi ne gre na Jokerja Jareda Leta, ki se je za svojo vlogo enostavno preveč trudil in ob tem grdo pogrnil. Edini plus je mogoče najti v Margot Robbie kot Harley Quinn, toda kaj ko se je žal znašla v napačnem filmu.

Žanr: akcija, znanstvena fantastika
Igrajo: Will Smith, Margot Robbie, Jared Leto, Joel Kinnaman, Viola Davis
Režija: David Ayer


B1_Gods_of_Egypt_SLO09. Bogovi Egipta

Dandanes se mnogokrat pritožujemo, da v Hollywoodu primanjkuje svežih idej, toda če sodimo po Bogovih Egipta, je potem veliko bolje gledati reciklaže že poznanih filmov, kot pa Gerarda Butlerja, ki se spremeni v ptiča in se mu namesto krvi po žilah pretaka zlato. Obupni vizualni učinki, absurdni poskusi humorja in amatersko igranje so ene izmed lastnosti te visokoproračunske polomije. Brenton Thwaites, ki bil veliko bolj primeren za nosilno vlogo v filmih Somrak, kot pa znanstvenofantastične pustolovščine, je eden najslabših protagonistov leta, medtem ko si njegov partner, Jamie Lannister osebno, zasluži kakšno boljšo vlogo. Sicer imajo Bogovi Egipta kar nekaj “tako slabih, da so že dobri” momentov, toda teh je premalo, da bi film pridobil vsaj kultni status.

Žanr: znanstvena fantastika, pustolovščina
Igrajo: Brenton Thwaites, Nikolaj Coster-Waldau
Režija: Alex Proyas


dirty grandpa, dedek uide z vajeti, robert de niro, filmstart, ne priporočamo, blitz film, zac efron, komedija, 201608. Dedek uide z vajeti

Ko je ena izmed šal filma, da lik dedka sredi noči kot presenečenje svojemu vnuku pokaže svoje spolovilo, potem je že težko še kaj dodati k opisu kvalitete humorja filma. Resda je v tej neizmerno izvirni komediji, ki dobesedno prekopira premiso Prekrokane noči (The Hangover), mogoče najti nekaj momentov, toda glede na število šal, tu velja pravilo, da še slepa kura zrno najde. Zac Efron s svojimi recikliranimi debilnimi vlogami vztrajno zapravlja nekaj kredita, ki si ga je presenetljivo nabral pri prvih Sosedih, Robert de Niro se pa vztrajno trudi uničiti ugled enega največjih igralcev vseh časov. Če si že ne more na skrivaj privoščiti kake mladenke, da jo z veseljem otipava, zakaj mora posneti film in v to siliti Aubrey Plaza ter s tem onesnaževati kinodvorane po vsem svetu. Glede na gledanost, ki tudi v Sloveniji ni bila majhna, potem lahko pričakujemo še kako nadaljevanje.

Žanr: komedija
Igrajo: Robert de Niro, Zac Efron, Zoey Deutsch, Aubrey Plaza
Režija: Dan Mazer


nine-lives-final-rated-one-sheet_050616-207. Devet življenj

Te mojstrovine pa na srečo ni bilo blizu slovenskih kinematografov, toda dober glas seže v deveto vas pravijo. Vsi ljubitelji mačk in Kevina Spaceyja, to je film za vas! No, niti ne. Devet življenj (Nine Lives) je eden izmed največjih misterijev tega leta, saj se v njem pojavi odlični Kevin Spacey in tudi nasploh je v filmu mogoče najti nekaj izredno dobrih igralcev (Jennifer Garner, Christopher Walken). Tudi režiser Barry Sonnenfeld je z Možmi v črnem pokazal, da zna zabavati občinstvo, toda njegov najnovejši celovečerec še sam ne ve komu je namenjen. Zagotovo v osnovi družinski film, ki pa vsebuje nekaj črnega humorja, ki je primeren le za odrasle. Če je prve pol ure zadeva še dokaj razvedrilna, potem počakajte, da pride v tek zgodba, ki bolj spominja na prosti pad, kot pa kompetenten scenarij. Ko smo že pri prostem padu. S tem se film tudi konča. Ko Kevin Spacey, ki se tekom filma spremeni v mačka, poskuša rešiti življenje svojemu sinu, za katerega misli, da s skokom iz stolpnice dela samomor. Zabava za vso družino torej.

Žanr: komedija, družinski
Igrajo: Kevin Spacey, Jennifer Garner, Malina Weissman, Christopher Walken
Režija: Barry Sonnenfeld


slovenski film, psi brezčasja06. Psi brezčasja

Pa je prišel čas, da pometemo tudi pred svojim pragom. Psi brezčasja, prvi pravi slovenski triler noir, kot je možno razbrati iz opisov. No Psi dolgočasja, kot bi bilo bolj pravilno imenovati film, si zasluži palec gor zaradi tega ker je nizkoproračunski. Obenem pa je tudi nizkokvaliteten. Zgodba, ki je tako nezanimiva kot preštevanje mehurčkov v mineralni vodi, spojena z slabim glavnim igralcem, ki mu na čelu piše, da igra v filmu in je skoraj tako neprepričljiv kot sam scenarij. V deželi Psi brezčasja je mogoče kaditi v vsakem zaprtem prostoru, saj to izgleda “kul”, vrata lahko ob odhodu za seboj zaklepajo tudi popolni tujci, in vsaka ura z omenjenim filmom pred očmi se zdi razvlečena na nogometno tekmo z izidom 0:0, ki vodi vse do enajstmetrovk.

Žanr: drama, triler
Igrajo: Primož Vrhovec, Vida Breze, Niko Goršič
Režija: Matej Nahtigal


zoolander 2, nadaljevanje, ben stiller, will ferrell, penelope cruz, ben stilller, owen wilson, komedija, 2016, ne priporočamo05. Zoolander 2

Ben Stiller je pred šestnajstimi leti povsem ponesreči posnel film, ki je tako butast, da je že dejansko povsem soliden. Prvi Zoolander je svoj humor črpal iz takratne MTV dobe in iz povsem neznanega razloga (beri denar) so se bistroumneži toliko let kasneje odločili posneti še nadaljevanje. Komedija, v kateri bi še Sherlock Holmes imel težave z najdbo humorja, se vleče in ko že misliš, da bo na pomoč priskočil Will Ferrell, potem ugotoviš, da gre vse skupaj še na slabše. Atentat na Justina Bieberja bi bil tri leta nazaj mogoče še smešen kakemu pubertetniku, toda tu je le ena izmed mnogih prisiljenih zvezdniških pojav, ki nam potem skupaj z glavnimi igralci skušajo poceni prodati moralno noto o multikulturi in družini. Kot, da tega trika hollywoodskih komedij še ne poznamo. Zoolander  sedi, ocena 2 (od deset), na popravni izpit pa raje ne pridi. Že tole je bila izguba časa.

Žanr: komedija
Igrajo: Ben Stiller, Owen Wilson, Kristen Wiig, Penelope Cruz, Will Ferrell
Režija: Ben Stiller


dan neodvisnosti, dan neodvisnosti: nova grožnja, liam hemsworth, bill pullman, maika monroe, jeff goldblum, roland emmerich, nadaljevanje, znanstvena fantastika, independence day04. Dan neodvisnosti: Nova grožnja

Veliki cineast Ronald “sploh si nisem nikoli želel biti novi Spielberg” Emmerich se je vrnil in s sabo pripeljal tudi mlajšega brata Hemswortha. Will Smith se je izognil krogli, ko je zavrnil vlogo v novem Dnevu neodvisnosti, toda kaj hitro se je izkazalo, da sta ga dve še čakali. Pa pustimo zvezdnika, da se kuja ker ni bil nominiran za oskarja, in se osredotočimo na eno največjih visokoproračunskih grozot. Patetična rekreacija trenutkov iz prvega dela, posebni efekti, ki so postali zastareli že tekom igralnega časa filma, najslabši komični par leta in scenarij, ki so ga najverjetneje speljali enemu izmed bodočih projektov Universal Chanella (oglejte si kak njihov film katastrofe). Film, ki tako brez sramu kopira mitologijo Osmega potnika kot se obenem želi prilizniti kitajskemu občinstvu. Je pa lepo videti, da so mladeniči Jeff Goldblum, Bill Pullman in Judd Hirsch pobrali še enega zadnjih velikih čekov.

Žanr: znanstvena fantastika, akcija
Igrajo: Luke Hemsworth, Jeff Goldblum, Maika Monroe, Jessie T. Usher, Bill Pullman
Režija: Roland Emmerich


zac efron, adam devine, aubrey plaza, kako najti zmenek za poroko, komedija, anna kendrick03. Kako najti zmenek za poroko

Ena od mnogih hollywoodskih komedij tega leta, ki je poleti kar dolgo tudi vztrajala med tedensko peterico najbolj gledanih filmov in je bila tudi nasploh kar solidno sprejeta. Morda pa smo si jo le ogledali na naš slab dan? Kakorkoli, v spominu so ostali štirje tako neverjetno iritantni glavni liki, da bi marsikoga raje prisilili v prijateljstvo z Joffreyem iz Igre prestolov, kot pa da bi se jim človek približal na pol metra. Med ogledom je opaziti nekaj najslabših momentov improvizacije leta, ki kar kričijo po lenobi. Seveda se film dogaja na nekem obmorskem poletnem letovišču (definitivno bolje kot Aljaska), Zac Efron je zopet bebav nedonošenček, ki rad žura (poleg prej omenjenega Dedka je to svojo raznovrstnost pokazal še v drugih Sosedih), Adam Devine pa ima obraz kot nalašč, da bi mu človek eno ali dve primazal. Torej kako najti zmenek za poroko? Definitivno ga ne boste našli med ogledom tega filma, če pa, potem se pa raje ne poročite.

Žanr: komedija
Igrajo: Zac Efron, Adam Devine, Aubrey Plaza, Anna Kendrick
Režija: Jake Szymanski


katarina čas, srhljivka, ken foree, the rift, prehod, znan02. Prehod

Smrt je mrtva. Ali pa kot bi rekel pokojni Patrick Swayze: “Bolečina ne boli”. Podobno nesmiseln je tudi Prehod (The Rift), pravi znastvenofantastični film iz področja bivše Jugoslavije. To, da v naši bivši skupni državi ni ravno denarja na pretek za snemanje filmov, ki bi bili polni posebnih učinkov, ni skrivnost. Toda ob tem se poraja vprašanje, zakaj režiser Dejan Zečević k svojemu projektu ni pristopil malce manj ambiciozno, saj smo priča v filmu križancu med Medzvezdjem, generičnimi zombiji, “slasherjem” in filozofski drami. Sliši se izredno resno kajne? Žal (in tudi nič kaj presenetljivo) vse skupaj izpade komično in izredno dolgočasno. Največje vprašanje po ogledu zagotovo ostaja, kako je film med potjo direktno na DVD ploščke lahko zašel v kinematografe in velika katastrofa bi bila, da kdo zameša tale film s Prihodom (Arrival). Premisa in slovenska naslova so si izredno podobni.

Žanr: komedija
Igrajo: Katarina Čas, Ken Foree, Morte Markham
Režija: Dejan Zečević


50 SHADES OF BLACK B1 SLO.indd01. Petdeset odtenkov črne

Petdeset odtenkov sive je naslov slabega filma in slabe knjige. Je pa hit. In ta hit je bilo potrebno hitro unovčiti s fekalno parodijo, ki poseduje toliko umetniške vrednosti kot odlagališče radioaktivnih odpadkov. Glede na to, da je bil tudi za marsikaterega oboževalca Dedka, ki uide z vajeti, tale film enostavno preveč, je dovolj zgovorno dejstvo, saj takšnemu eksodusu iz kinodvorane med predvajanjem filma še nismo bili priča. Petdeset odtenkov črne je tako slab, da smo morali na našem portalu doreči ali je najnižja ocena 0 ali 1. V kolikor želite izvedeti odgovor, lahko to preverite v naši recenziji. Slovenija je v letu 2016 v ustavo dodala pravico do pitne vode, kot naslednji predlog pa podajamo prepoved pojave Marlona Wayansa v naših kinodvoranah.

Žanr: komedija
Igrajo: Marlon Wayans, Kali Hawk, Fred Willard
Režija: Michel Tiddes

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x