Še nekaj dni nas loči do enega izmed vrhuncev letošnjega leta Dunkirk, najnovejšega filma režiserja Christopherja Nolana. Ob tej priložnosti in dejstvu, da ima Britanec za seboj ravno devet filmov, smo se odločili, da vse njegove filme rangiramo v lestvico. Kateri je njegov najboljši film? Kam se bo uvrstil Dunkirk? Na prvo vprašanje lahko zaenkrat suvereno odgovorimo.


09. Following

Proračun visok približno 6.000 dolarjev je bil dovolj, da je takrat 28-letni Britanec posnel svoj debitantski film Following. Ta spremlja mladega pisatelja, ki zasleduje naključne tujce. Nekega dne spozna tatu, ki ga vzame pod svoje okrilje. Režiserjev debi je že nakazal kaj bo Nolan storil že s svojim naslednjim filmom Memento in je izredno zanimiv že samo iz tega stališča. Zakaj je šele na zadnjem mestu? Med drugim tudi zato ker ima dolžino dobre ure, kar je premalo za tistih standardnih uro in pol.

Originalen naslov: Following
Leto: 1998
Žanr: triler
Igrajo: Jeremy Theobald, Alex Haw, Lucy Russell


08. Insomnia

Prvi Nolanov visokoproračunec, za potrebe katerega je vpregel Robina Williamsa in samega Ala Pacina. Gre sicer za “remake” istoimenskega norveškega trilerja iz leta 1997, dogajanje pa je postavljeno na Aljasko. Režiser je s filmom sicer zadovoljil tako gledalce kot kritike, a ga vseeno uvrščamo med njegove slabše (generalno gledano gre še vedno za dober film). Morda zaradi zaspanega poteka, morda zaradi dejstva, da gre za “remake”, morda pa zaradi izostale katarze. Vsekakor lahko mnenju kritikov o 20 let staremu originalu pritrdimo in tudi različico izpred 15-ih let označimo za “semi-noir” psihološko študijo.

Originalen naslov: Insomnia
Leto: 2002
Žanr: triler, drama
Igrajo: Al Pacino, Hillary Swank, Robin Williams


 07. Medzvezdje

Zadnji Nolanov film je požel mnoge pohvale, toda tudi negativne kritike, ki menijo, da gre za neverjetno precenjen izdelek. Najverjetneje je resnica tam nekje vmes, toda Medzvezdje je vizualno osupljiv film, ki se resno loti znanosti, obenem pa ponudi veliko čustev (četudi mnogokrat precej neuravnoteženo). Matthew McCounaghey je bil ustvarjen, da nas kot glavni junak popelje v vesolje, odlična pa je tudi glasbena podlaga Hansa Zimmerja, pri kateri gredo kocine kar pokonci. Škoda, da je Nolan meril malce previsoko in se zapletel predvsem pri zaključku filma.

Originalen naslov: Interstellar
Leto: 2014
Žanr: znanstvena fantastika, drama
Igrajo: Matthew McCounaghey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Michael Caine


06. Batman: Na začetku

Batman je bil od leta 1997 naprej popolnoma na dnu. Režiser Joel Schumacher je z Batmanom in Robinom (Batman and Robin, 1997) skorajda uničil franšizo in producenti so bili primorani tvegati ter zaupati mlademu nadebudnemu filmarju Christopherju Nolanu, ki je “kravatarjem” predstavil koncept realističnega pogleda na slavnega superjunaka. Ogromno že pove, da je bil eden glavnih vplivov na ustvarjalce modernega Batmana kultni Iztrebljevalec (Blade Runner, 1982) in tako se začel trend resnih in mračnih blockbusterjev, ki traja še danes. Obenem je Britanec tudi postregel z odlično zgodbo o izvoru, ki jo je presegel le redko kateri od njegovih sodobnikov. Morda celo Nolanov najbolj vpliven film.

Originalen naslov: Batman Begins
Leto: 2005
Žanr: akcijski triler, drama
Igrajo: Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman, Liam Neeson


05. Vzpon Viteza teme

Žanr nikakor ni merilo kvalitete in tako kot v glasbi poznamo kvaliteten pop, tudi v filmskem svetu obstajajo kvalitetni “blockbusterji”. Nolan je s prejšnjima filmoma iz franšize to že dokazal, trilogija pa je seveda morala dobiti udaren zaključek. In ga je. Še enkrat več se je pokazalo, da režiserjeva vizija stripovskega sveta in njegov hladen podton privabljata gledalce in kritike, ki pa vseeno niso bili navdušeni do takšne mere, kot štiri leta pred tem. Zaslužek je bil do sedaj najvišji, a sorazmerno temu tudi proračun, katerega nezanemarljiv del je pripadel na novo vzpostavljenim likom oz. igralcem, ki so stali za njimi.

Originalen naslov: The Dark Knight Rises
Leto: 2012
Žanr: akcijski triler, drama
Igrajo: Christian Bale, Tom Hardy, Anne Hathaway, Joseph Gordon-Levitt


04. Memento

Režiser je s svojim drugim celovečernim filmom pokazal svoj talent za pripovedovanje nelinearne zgodbe. Zgodba glavnega junaka Leonarda, ki trpi z amnezijo,  je prikazana v izmeničnih barvnih in črnobelih prizorih. Del zgodbe teče naprej, del pa nazaj. Memento je film, ki zahteva vso gledalčevo pozornost in ne bi bilo presenetljivo, če bi bili primorani pogledati dvakrat, da bi pred seboj imeli popolno sliko vseh dogodkov. Glavni junak ne more ohraniti novih spominov, vendar Memento bo ostal v gledalčevem spominu še dolgo po ogledu filma.

Originalen naslov: Memento
Leto: 2000
Žanr: triler, drama
Igrajo: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano


03. Vitez teme

Nekateri zagrizeni stripovski navdušenci se sprašujejo, če bi filmi posneti po stripih, lahko kdaj prejeli oskarja. Odgovor se glasi, da v kolikor bi ga lahko, bi to bil Vitez teme (ki žal sploh ni bil nominiran). Ne glede na to, da letno dobimo toliko filmov o možeh v pajkicah, da jih moramo prešteti na prste dveh rok, se nobeden izmed njih še ni približal veličini najverjetneje najboljšega stripovskega filma vseh časov. Dolžina dveh ur in pol mine kot bi trenil, piko na i pa doda tudi zdaj že legendarna predstava Heatha Ledgerja, ki je v filmu blestel kot Joker. Toda tisti, ki menijo, da je film uspešen le zaradi njega, naj hitro pomislijo na scenarij, lik Jokerja in dialoge, ki jih skupaj s soscenaristom Davidom S. Goyerjem spisal Christopher Nolan.

Originalen naslov: The Dark Knight
Leto: 2008
Žanr: akcijski triler, drama
Igrajo: Christian Bale, Heath Ledger, Michael Caine, Gary Oldman


02. Izvor

Eden idejno in izvedbeno najboljših filmov vseh časov. Tematika sanj in sanjanja je poleg samostojne znanstvene discipline že stoletja (morda tudi tisočletja ne bi bilo napak) predmet številnih vraž in verovanj. Vsi vemo, da imajo sanje svoje zakonitosti, kot denimo hitrejše minevanje časa. Skoraj vsakomur se je že zgodilo, da je zjutraj prestavil budilko za nadaljnjih 10 minut, vmes pa odsanjal pravcato zgodbo. To je v svoj film zelo dobro vkomponiral tudi Nolan, ki je v središče postavil takrat morda najbolj vročega hollywoodskega igralca Leonarda DiCapria, ki je po Zloveščem otoku (Shutter Island, 2010) pokrbel še za en film z nedorečenim koncem v istem letu.

Originalen naslov: Inception
Leto: 2010
Žanr: znanstvenofantastični triler
Igrajo: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Tom Hardy


01. Skrivnostna sled

Film z odličnim slovenskim prevodom (prisežemo, da je to edini sarkastičen stavek v tem besedilu) spremlja konkurenčna čarovnika, katerih tekmovalnost preraste v medsebojno sovraštvo, ki ogroža tudi njuni življenji. V filmu blestita Christian Bale in Hugh Jackman, v nekaj prizorih ujamemo tudi Davida Bowieja, toda pravi zvezdnik je Nolan, ki gledalca spretno plete z zapleteno pripovedjo, ki na koncu popolnoma šokira gledalca (večkrat!). Film tako kar kliče k ponovnemu ogledu, saj spoznamo prave pomene mnogih prizorov in dialogov. Torej, glejte pozorno!

Originalen naslov: The Prestige
Leto: 2006
Žanr: misterij, triler
Igrajo: Christian Bale, Hugh Jackman, Scarlett Johansson, Michael Caine

O avtorju

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
2 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
Kino Rogaška
3 leta nazaj

Berete misli ali pa kot pravijo “great minds think alike”. Naša lestivica bi namreč bila identična. ( :

filmoljub
3 leta nazaj

Zanimiva lestvica in sami solidni filmi, kakorkoli jo obrneš. Jaz bi sicer to dejansko naredil, moje preference in hierarhija bi šli nekako takole:

9. Vzpon Viteza teme
8. Vitez teme
7. Batman: Na začetku
6. Following
5. Skrivnostna sled
4. Medzvezdje
3. Izvor
2. Insomnia
1. Memento

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x