Pa smo jo dočakali! Novo sezono Igre prestolov namreč. Podobno kot lansko leto vas bomo tudi letos oskrbovali z analizami posamičnih epizod, kjer bomo poskušali razvozlati in predvideti čimveč dogajanja. Podajmo se v Zahodnje torej!

Pozor: Noč je temna in polna kvarilnikov.

Dogajanje je spet na začetku, šahovske figure so postavljene in kot bi rekla Daenerys: “Bomo pričeli?”. Še prej pa se vrnimo na sam začetek epizode, ki bi ga lahko poimenovali kot manjši napovednik za prihodnje dogajanje. Namreč še preden se je odvrtela uvodna špica smo bili priča masovnemu umoru in sicer se je pretkana Arya izdajala za Walderja Freyja in pobila vse njegove podložnike. Ob tem je bil viden premik lika, saj si še nekaj sezon nazaj ne bi predstavljali, da bi bila prisrčna Arya sposobna takšnega “klanja” kot ga je izvedla ob začetku epizode. Toda brez skrbi, sledil je tudi bolj prisrčen trenutek.

game of thrones, igra prestolov, cersei, lena headey, jon snow, fantazija, HBO, Kit Harrington, Jon Snow, Maisie Williams, Nikolaj Coster Waldau, Dragonstone

V tej sezoni so napovedana nekatera slavna imena iz sveta šovbiznisa, ki bodo v epizodnih vlogicah nastopila v Igri prestolov. Tako je napovedan borec Connor McGregor, ki naj bi bil eden od pristašev Greyjoyjev, še prej pa smo lahko videli pevca Ed Sheerana, ki si je delil eno bolj mirnih scen epizode. Igralka Massie Williams je namreč njegova velika oboževalka in producenti so jo presenetili ter ga posadili v okolje Zahodnjega. Iskreno so te poteze kar malo moteče, toda v kolikor je to prej izjema kot pravilo, bomo že preživeli.

Ostala Starka, Jon in Sansa, pa že pridno merita moči na Severu. Med njima stoji tudi Mezinček in zanimivo bo videti kako se bo preneslo razmerje moči. Težko je pričakovati, da bi Jon na koncu podlegel prav proti temu dvojcu, toda pri Mezinčku (in Igri prestolov) je težko karkoli napovedovati. Zaenkrat je tudi samo razmerje med Sanso in Baelishom še malce na trnih in upamo, da bodo ustvarjalci malce preobrnili pričakovanja in namesto njune združitve postregli s čim zanimivejšim. Jon je svojo prvo kraljevsko preizkušnjo izpeljal podobno, kot bi jo pokojna Eddard in Robb Stark. Novi kralj severa je vzel pot morale in časti, vendar si bo moral umazati roke, če bo hotel nadaljevati v svetu Igre Prestolov.

game of thrones, igra prestolov, cersei, lena headey, jon snow, fantazija, HBO, Kit Harrington, Jon Snow, Maisie Williams, Nikolaj Coster Waldau, Dragonstone

Na jugu pa ponovno sledimo našemu drugemu najljubšemu ubijalcu belih hodcev, Samwelu Tarllyu. Uspelo mu je začasno ubežati tegobam Severa in se začeti uriti za maestra. Vendar novo pridobljeni naziv praktikanta ni tako zabaven, kot je sprva pričakoval (malo več realizma tu, kot smo ga vajeni). Njegovo delo večinoma pomeni pospravljanje stranišč, zlaganje knjig in občasna pomoč v mrtvašnici. Vendar, opravka imamo z ubijalcem belih hodcev, in izgleda, da je našel rešitev, ki bo Jona in njegove pajdaše popeljala proti Zmajevi skali (Dragonstone). Še več, morda bo na koncu ravno Samwell tisti, ki bo pomagal Jorahu Mormontu, da nadaljuje svojo misijo iskanja zdravila za svojo bolezen.

game of thrones, igra prestolov, cersei, lena headey, jon snow, fantazija, HBO, Kit Harrington, Jon Snow, Maisie Williams, Nikolaj Coster Waldau, Dragonstone

Nova kraljica Sedmih Treh kraljestev Cersei Lannister se zaveda težkega položaja v kateremu je pristala. Vendar kljub temu, da je obdana s sovražniki na vseh straneh, izgleda da ohranja mirno kri. V pomoč ji je namreč priskočil novi kralj Železnih otokov Euron Greyjoy, ki ima dve zdravi roki (najboljša žaljivka v Igri prestolov?) in tisoč ladij, s katerimi bi lahko povzročil mnogo škode Daenerysini vojski. Cena za to zavezništvo je poroka s Cersei. Nova kraljica Zahodnjega ni bila preveč navdušena nad idejo, vendar Euron ji je obljubil skrivnostno darilo, ki jo bo prepričalo. V knjigi ima poglavar Greyjoyjev v lasti mitični objekt t. i. “dragonbinder”, s katerim lahko nadzoruje zmaje, vendar bomo videli, če bo serija vključila ta skrivnosten artefakt (do sedaj so bili magični objekti precej sramežljivi v primerjavi s knjigami). Druga možnost bi pa lahko bila tudi Tyrionova ugrabitev.

Najbolj zanimivi prizori v epizodi so vključevali Psa, ki se je skupaj s svojimi novimi “prijatelji” podal proti Severu. Če ste bili pozorni, ste morda ugotovili, da hiša v kateri so se znašli, je ista hiša, ki jo je Sandor z Aryo obiskal v četrti sezoni. Tako kot Jaime ima Sandor zanimiv karakterni razvoj in z vsako epizodo postaja boljša oseba. Očitno je, da Sandor obžaluje, kaj je storil tej družini in čaka ga še težka pot preden najde svojo odrešitev. Večni skeptik Pes je tudi prvič videl svojo prihodnost v ognju in izgleda, da ga pot vodi k Zidu. Bo Sandor našel svojo odrešitev v bitki proti belim hodcem?

game of thrones, igra prestolov, cersei, lena headey, jon snow, fantazija, HBO, Kit Harrington, Jon Snow, Maisie Williams, Nikolaj Coster Waldau, Dragonstone

Za konec pa nazaj k Daenerys in njenemu počasnemu vzponu do Zmajeve skale. Dobili smo občutek, da je vzpon do gradu trajal enako dolgo kot njeno potovanje do Westerosa. Vendar Daenerys je končno pristala. Konec se bliža. Kot veste, bo letošnja sezona krajša in temu primerno se pričakuje tudi boljši tempo. Ob gledanju premierne epizode nismo dobili občutka boljšega tempa, vendar to je bilo pričakovati za prvo epizodo. Bomo v naslednji epizodi videli sklenitev novih zavezništev? Kje točno je Mellisandre? Se bo Bran vrnil nazaj v Zimišče?

 

O avtorju

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x