Ogledano: Stotnik Amerika: Državljanska vojna (2016)
Metacritic.com7.5
Imdb.com8
Rottentomatoes.com9
FIlmstart.si8.8
Pozitivno
  • spor med Stotnikom in Iron Manom
  • bolj temačna zgodba
  • odlični akcijski prizori
Negativno
  • premalo tveganja z zgodbo
  • težko dojemljiv načrt zlikovca
8.3Skupna Ocena
Ocena bralcev: (5 Votes)
9.2

Stotnik-Amerika-Državljanska-vojnaNaslov: Stotnik Amerika: Državljanska vojna (Captain America: Civil War)     
Premiera:
 4.5.2016 (Slovenija)
Žanr:
superherojski, akcija, triler
Država:
ZDA
Igrajo: 
Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Anthony Mackie, Sebastian Stan, Daniel Brühl, Paul Rudd, Chadwick Boseman
Režija:
Anthony Russo, Joe Russo


OPIS:

Stotnik Amerika (Chris Evans) z novo ekipo Maščevalcev med misijo v Nigeriji povzroči neznansko škodo, kar pripelje do mnogih smrtnih žrtev med civilisti. V odgovor so se države sveta odločile, da morajo Maščevalci preiti pod državni nadzor. Tony Stark (Robert Downey Jr.) se s to idejo strinja, vendar so Stotnik in nekateri Maščevalci odločno proti. To pripelje do razkola med superjunaki in boj med prijatelji je neizogiben.


FILMSTART. RECENZIJA:

Stotnik Amerika: Zimski vojak nas je leta 2014 navdušil s svojo zgodbo in z malo bolj temačnim tonom. Bil je bolj politični triler, kot pa superjunaški film, za kar smo bili zelo veseli in studio je uspel pokazati, da je pripravljen sprejeti določena tveganja. Ko je Marvel na konferenci oznanil, da bo tretji film o Stotniku imenovan Državljanska vojna, smo stripovski navdušenci ponoreli, saj smo vedeli, da nas čaka morda eden izmed najboljših superjunaških filmov vseh časov. Sta brata Russo uspela prekositi svoje prejšnje delo?

spider-man, captain america, civil war, državljanska vojna, marvel, Stotnik Amerika, Iron Man, Black Widow, Marvel, stripi, superjunaki, superheroes, črni panter, Black Panther, 2016, akcija, brata Russo, ZImski vojak, winter soldier

Najnovejši Marvelov film ohlapno temelji na dogodkih iz serije superjunaških stripov med letoma 2006 in 2007, ki si delijo naslov Državljanska vojna. Stotnik Amerika po dogodkih iz Ultronove dobe s svojo novo ekipo Maščevalcev nadaljuje s svojim poslanstvom reševanja sveta. Med operacijo v Nigeriji Maščevalci povzročijo ogromno škodo, kar pripelje države sveta do sklepa, da morajo biti Maščevalci nadzorovani. Ta nadzor dobi svojo obliko v Sokovijskih sporazumih, ki določajo, da lahko Maščevalci delujejo le pod okriljem OZN-a. Sporazumi pripeljejo do razkola med Maščevalci, kjer ekipo podpisnikov vodi Iron Man, ekipo proti OZN-ovemu nadzoru pa Stotnik Amerika.

Film ni praznovanje superjunaških ekip, ampak obsodba le-teh. Če je bil prvi film o Maščevalcih naš uvod v tisto, kar lahko ekipa stori za zaščito naših domov pred izvenzemeljsko grožnjo, je Državljanska vojna boleč opomnik opustošenja in nesreče, ki prav tako prihaja z njo. V mnogih pogledih je najnovejši film o Stotniku Marvelov najtemnejši do sedaj, ampak ravno to je tisto, kar ga naredi tako posebnega. Med gledanjem filma resnično dobimo občutek, da so vsi do sedaj posneti Marvelovi filmi vodili do tega.

spider-man, captain america, civil war, državljanska vojna, marvel, Stotnik Amerika, Iron Man, Black Widow, Marvel, stripi, superjunaki, superheroes, črni panter, Black Panther, 2016, akcija, brata Russo, ZImski vojak, winter soldier

Državljanska vojna je v veliki meri odziv na mnogo kritik studia, ki si jih je prislužil tekom osmih let obstanka Marvelovega filmskega sveta, in napram njej Ultronova doba izpade kot relativno slab film iz Marvelovega repertoarja. Ne vključuje psihopatskega robota ali izvenzemeljske grožnje. Glavna antagonista filma sta Iron Man ter Stotnik Amerika in to je tisto, kar ga naredi zelo zanimivega, gledalci smo bolj poglobljeni v zgodbo. Med filmom boste zagotovo vsaj enkrat zamenjali podporo superjunaški ekipi, saj nobena stran ni popolnoma v zmoti. Brez dvoma so Maščevalci med svojim delovanjem povzročili veliko škode in nadzor višje sile nad ekipo ni tako slaba ideja, vendar je tak nadzor glede na slabo zgodovino OZN-ovega delovanja do neki meri vprašljiv.

Vendar, potrebno je opozoriti, da je to v prvi vrsti film o Stotniku. Tu spremljamo njegovo zgodbo in njegov odnos s svojim najboljšim prijateljem Buckyem Barnesom. Film je neposredno nadaljevanje Zimskega vojaka in zgodba o Državljanski vojni je le sredstvo za pripovedovanje zgodbe o Stotniku in Barnesu. S tem ni nič narobe, saj sta ti zgodbi zelo dobro prepleteni, vendar velja opozoriti, da tu ne smete pričakovati neposredne adaptacije stripov. Državljanska vojna je tudi prvi film za katerega lahko rečemo, da med ogledom ne moremo uživati, če nismo videli prejšnjih Marvelovih filmov. Užitek temelji na vašem poznavanju dogodkov iz Prvega Maščevalca, Zimskega vojaka in Ultronove dobe, zato vam, preden si greste pogledat najnovejši Marvelov hit, toplo priporočamo njihov ogled.

spider-man, captain america, civil war, državljanska vojna, marvel, Stotnik Amerika, Iron Man, Black Widow, Marvel, stripi, superjunaki, superheroes, črni panter, Black Panther, 2016, akcija, brata Russo, ZImski vojak, winter soldier

Filma ne bi bilo težko uvrstiti v žanr političnega trilerja, saj je poln vohunstva, prevar in drame. Režiserja Anthony in Joe Russo vesta, kako narediti nekaj tako dolgočasnega, kot je moštveni sestanek glede podpisa pogodbe, izjemno zanimivo in čustveno dogajanje. Vsakič ko se člani ekipe zberejo, se v ozadju občuti mnogo čustev. Vidi se, da se režiserja za to, da izdelata kakovosten film, ne rabita zanašati samo na akcijske prizore. Vendar to ne pomeni, da akcije v tem filmu ni. Akcijski prizori so bolj ali manj vrhunski in brata sta se ponovno izkazala z režijo le-teh. Edino kar nas na trenutke zmoti je pretirana uporaba tehnike tresoče kamere, ki pa na srečo ni bila uporabljena med akcijskim prizorom na letališču. Superjunaška bitka na nemškem letališču je zagotovo eden izmed najboljših prizorov filma in ga z lahkoto uvrstimo med najboljše prizore stripovskih filmov sploh. Vsak se bori z vsakim in nepričakovano je Ant-Man tisti, ki si zasluži poseben aplavz (zakaj, boste izvedeli sami). Akcija je bila tu posneta odlično in ni tako absurdno eksplozivna kot tista v konkurenčnem Batman proti Supermanu: Zora pravice.

Ker Državljanska vojna vsebuje preveč igralcev, da bi vsakega posebej pohvalili, se bomo tu osredotočili na Roberta Downeya Jr. in Chrisa Evansa. Downey Jr. tokrat prikaže zelo drugačnega Tonya Starka in vidi se, da trpi za posledicami Ultronove dobe. Kljub temu, da govorimo o poslovnežu, kateremu se ideja o državnemu nadzoru nikakor ni dopadala, razumemo njegovo odločitev za podpis sporazuma. Njegov poskus prepričevanja njegovega prijatelja Rogersa je zelo boleč in res dobimo občutek, da se je ves svet obrnil proti Starku. Evans ponovno dokaže, da je najboljša izbira za vlogo Stotnika Amerike. Tudi pri njem vidimo, kako težko se mu je boriti proti Starku, saj v njem vidi dobrega prijatelja, in se ves čas želi izogniti boju, kljub neizogibnosti le-tega. Stotnikovo prepričanje v to kaj je prav in kaj narobe je tu pod vprašanjem, še posebej na koncu, kjer lahko prvič vidimo, da tudi on ni brez napak.

spider-man, captain america, civil war, državljanska vojna, marvel, Stotnik Amerika, Iron Man, Black Widow, Marvel, stripi, superjunaki, superheroes, črni panter, Black Panther, 2016, akcija, brata Russo, ZImski vojak, winter soldier

Kljub temačnosti pa humor ostaja Marvelova blagovna znamka in šale so dobro razporejene. Da, mnogo humorja pride s strani Tonya Starka, seveda, vendar sta Spider-Man in Ant-Man tista, ki prineseta levji delež smeha. Nova inkarnacija Spider-Mana je najboljša do sedaj. Morda je ideja 15-letnega superjunaka malce nenavadna, vendar je ta Peter Parker še najbolj podoben tistemu iz stripov. Tom Holland opravi odlično delo tako v vlogi superjunaka kot tudi v vlogi Petra Parkerja, kljub temu, da ga v filmu vidimo zelo malo (vendar vseeno več, kot smo domnevali). Tudi Chadwick Boseman navduši kot T’Challa oz. Črni panter. T’Challina prisotnost deluje naravno in kljub temu, da ni glavni junak, skozi film uspe dobiti nek celosten razvoj. Boseman je za afriškega superjunaka perfektna izbira in veselimo se njegovega samostojnega filma, ki izide leta 2018.

Film žal ni popoln. Največja kritika, s katero se morda ne bodo strinjali vsi je ta, da studio z zgodbo ni šel en korak dlje. Zimski vojak je z opustošenjem organizacije O.B.O.D. (S.H.I.E.L.D.) popolnoma spremenil Marvelov filmski svet. Nikakor ne bi rekli, da je film “filler” v Marvelov repertoarju, vendar bi lahko bile posledice malo bolj obsežne. Daniel Brühl je bil kot negativec Zemo sicer zelo dober in je pokazal dobro ter za gledalce razumljivo motivacijo za sovraštvo do Maščevalcev, vendar je bil njegov “načrt” absurdno nemogoč in brez supermoči napovedovanja prihodnosti res ne vemo, kako bi mu ga uspelo izpeljati. Kar nekaj logičnih ovir moramo gledalci preskočiti, da njegovo vlogo sprejmemo.

Če povzamemo, je Stotnik Amerika: Državljanska vojna eden izmed najboljših superherojskih filmov sploh! Rekli bi tudi, da je vreden večkratnega ogleda. Predstavil nam je tako novega Spider-Mana kot tudi Črnega Panterja, spor med Iron Manom in Stotnikom je čustveno nabit in izjemno zanimiv, akcija pa na izredno visokem nivoju. Brata Russo sta že drugič zapored ustvarila odličen superjunaški film, ki ponovno preseže omenjeni žanr. Maščevalci: Vojna neskončnosti je v dobrih rokah!

captain-america-civil-war-ca3-12

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x