Ogledano: Sherlock: The Abominable Bride (2016)
Imdb.com8.8
Rottentomatoes.com5.8
Filmstart.si8
Pozitivno
  • viktorijanska doba in primer umorjene neveste
  • kemija med Sherlockom in Watsonom
  • reference na knjige in meta šale
Negativno
  • v zadnji tretjini preveč zapletena zgodba
7.5Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

MV5BMTkzMDAwNDIwMF5BMl5BanBnXkFtZTgwMTEyMTk5NjE@._V1_SY317_CR8,0,214,317_AL_Naslov: The Abominable Bride
Premiera: 1.1.2016
Žanr: detektivska kriminalka
Država: Velika Britanija
Igrajo: Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Mark Gatiss, Una Stubbs, Andrew Scott, Rupert Graves
Režija: Douglas Mackinnon


OPIS:

V posebni novoletni epizodi popularne britanske serije Sherlock, se naš priljubljeni detektiv s svojim partnerjem Watsonom tokrat znajde v Londonu, leta 1890. Skupaj morata rešiti primer umorjene neveste, ki nekega dne oživi in začne pobijati na videz nepovezane osebe angleške gospode.


FILMSTART. RECENZIJA:

sherlock-ab

Tranzicijo v pozno 19.stoletje so ustvarjalci odlično izpeljali. Scenografija je odlična in počutimo se, kot da bi bili zares tam. Na začetku, sem se malo bal, da bodo ponovili prvo epizodo serije le, da tokrat v drugačnem časovnem obdobju. Začne se resda isto (Watson ranjen v Afganistanu, išče cimra v Londonu, spozna Sherlocka), vendar po petih minutah že dobimo prvi časovni preskok in naša glavna junaka sta prijatelja že nekaj časa. Če prisegate na knjige avtorja Arthurja Conana Doyla, boste tu našli mnogo referenc na njegove Sherlockove zgodbe in ravno to je ena izmed prednosti te posebne Sherlock epizode. Reference so zelo dobro izpeljane in najboljše pridejo s strani Watsonovih literanih del, v katerih (s knjižnim pretiravanjem) opisuje svoje prigode s Sherlockom. Gospodična Hudson ima najboljši odziv na Watsonova dela, saj je po njegovem opisu njena edina vloga, da ponuja zajtrk in čaj našima junakoma. Takšne meta-šale lepo dopolnjujejo to epizodo. Edina referenca, ki bi jo morda lahko izpustili (ali pa vsaj ne tako pretiravali z njo) je ta, ki se navezuje na fizično postavo Mycrofta Holmesa. V knjigah je bil resda opisan kot malce zajetnejši moški, vendar nikakor ni izgledal huje kot Debeli pankrt s filma Austin Powers. Vendar, tudi za to referenco proti koncu epizode razumem, čemu so z njo toliko pretiravali.

Dinamika med Sherlockom in Watsonom še nikoli ni bila tako dobra. Benedict Cumberbatch nepresenetljivo opravi odlično delo kot Sherlock in Martin Freeman ga odlično dopolnjuje kot njegov prijatelj in kolega Dr. John Watson. Kar sem morda pogrešal pri vseh treh sezonah serije, je večji vpogled v Sherlockovo psiho. V tej epizodi smo končno dobili malce občutka o njegovi odvisnosti od drog, nekaj kar smo oboževalci lika že dolgo želeli videti. Hkrati pa Watson postavi mnogo vprašanj svojemu prijatelju glede njegovega spolnega življenja in prvič vidimo tudi, kako zmeden lahko Sherlock postane ob takšnih vprašanjih. Sherlockova odvisnost od drog in odsotnost želje po ljubezni (vsaj po njegovem mnenju) sta pomankljivosti, ki ga naredijo bolj resničnega in vesel sem, da smo to lahko končno ugledali v BBC-jevi seriji. Seveda pa imamo tudi tu klasične Sherlockove opazke in behaviorizme, ki so naredili to serijo tako uspešno. Tudi Watson ima veliko komičnih trenutkov, še posebej, ko našteva skupine ljudi, za katere meni, da so potencialni skriti nasprotniki države (socialisti, Srbi, Francozi, anarhisti, itd.)

p0393lfl

Če pa se kje zalomi, je to na žalost v zgodbi. Primer ustreljene neveste, ki oživi in začne ubijati naključne nepovezane moške je zelo zanimiv in tudi strašen. Watson je seveda prepričan, da gre za duha in še nas uspe za sekundo prepričati v to. Vendar na koncu vedno zaupamo racionalističnemu umu Sherlocka. Primer tudi ni predvidljiv sam po sebi, saj je razplet primera v veliki meri nepričakovan in podkovan z dobrim političnim sporočilom (če dobro spremljate namige, boste hitro dojeli sporočilo). Problem nastane pri zgradbi druge zgodbe, katere pa v recenziji nočem pokvariti. Rekel bom samo to, da me je zadnja tretjina filma preveč spominjala na film Izvor, le da sem tam lažje spremljal dogajanje kot tu. Hkrati pa ostanemo tudi brez zadovoljivega zaključka in smo prisiljeni nanj čakati najmanj 1 leto, da izvemo, kako globoko gre ta zajčja luknja (in glede na to kako uspešna sta postala glavna igralca, se bojim potencialne ukinitve serije).

Če povzamem je Sherlock: The Abominable Bride zabavna Sherlock epizoda, ki nam ponudi veliko smeha, skrivnosti in dobrih dialogov. Kemija med Cumberbatchom in Freemanom je najboljša v seriji in vpogled v Sherlockove notranje demone nam pokažejo ranljivo plat našega junaka. Žal pa zgodba na trenutke postane preveč zapletena in je zagotovo med slabšimi v seriji, kar pa na srečo pomeni, da je le v redu in nikakor ne slaba.

gothic-horror-for-sherlock-before-season-4-but-who-exactly-is-the-abominable-bride-sher-717854

O avtorju

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Ogledano: Sherlock: The Abominable Bride (2016) […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x