Ogledano: Hladna vojna (2018)
Metaciritic.com9.1
Imdb.com8
Rottentomatoes.com10
Filmstart.si8.5
8.9Skupna ocena
Ocena bralcev: (2 Votes)
4.8

Naslov: Hladna vojna (Zimna wojna)
Premiera: 10. maj 2018 (Cannes)
Žanr: drama
Država: Poljska, Francija
Igrajo: Joanna Kunig, Tomasz Kot, Borys Szyc
Režija: Pawel Pawlikowski


OPIS:

Zgodba o paru iz različnih družbenih razmer in drugačnih temperamentov, ki ju srž hladne vojne združi, a tudi mnogokrat loči, na njuni ljubezenski poti.


FILMSTART. RECENZIJA:

Hladna vojna poljskega režiserja Pawla Pawlikovskega sodi med letošnje paradne konje uglednih filmskih festivalov. Prvi film 61-letnega ustvarjalca po Idi (2013), ki mu je prinesla oskarja za najboljši tujejezični film, je debitiral v prestižnem Cannesu, sedaj pa nadaljuje pot po Evropi. Tudi tokrat je bil režiserjev film dobro sprejet, saj je v Franciji prejel nagrado za najboljšo režijo, prav mogoča pa bo še druga nominacija za oskarja.

V slogu svojega predhodnika je Poljak tudi tokrat zaupal črnobeli tehniki in formatu 4:3, ki nakazujeta umetniške ambicije režiserja. Ravno ambicioznost je ključna beseda Hladne vojne, saj je film za evropski standard zastavljen velikopotezno in se seli po različnih lokacijah, med njimi tudi na prostor naše bivše države, obenem pa poskrbi tudi za mnoge plesno-pevske točke poljske ljudske glasbe, ki služijo kot okvir zgodbe v katero sta postavljena oba protagonista.

Gre namreč za ljubezensko zgodbo, ki v poteku malce spominja na francoskega Adelino življenje (La vie d’Adèle, 2013). Glavna lika se spoznata v okolju, ki ljubezni med njima ne dovoljuje, nato sta postavljena v prostor, ki jima na papirju bolj ustreza, a le sproži samodestruktivnost zaradi njunih nerazčiščenih zadev iz preteklosti in kulturnih razlik. Film postavlja mnoga vprašanja. Bi ljubezen med Wiktorjem in Zulo vzplantela tudi v bolj urejenih in svobodnejših razmerah? Je morda ravno državna represija poskbrela, da sta se sorodni duši ujeli? Je morda sistem kriv, da se je njuno razmerje izjalovilo in na koncu znašlo pred nepovratnim dejanjem?

Je Hladna vojna v katerem koli pogledu prelomen in inovativen film? Zagotovo ne, saj se tako po slogu kot tudi vsebini poklanja preteklosti. Toda kljub na trenutke klišejskim elementom, Pawlikowski pripoved predstavi večplastno in vizualno dovolj unikatno  in pri tem ne ovinkari z nepotrebno ekspozicijo. Pravzaprav je ravno črno-beli slog prednost filma, saj ga skupaj s časovnim okvirom v katerem se dogaja, naredi kar malce brezčasnega in gledalca skorajda prepriča, da je bil pravzaprav posnet v petdesetih.

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x