Za nami je še zadnja epizoda sedme sezone HBOjeve serije Igra prestolov. Epizoda z imenom Zmaj in volk je bila najdaljša do sedaj (trajala je kar 80 minut) in je lepo zaključila letošnjo sezono, hkrati pa nas je pustila nestrpne pred prihajajočo osmo!

Pozor: Noč je temna in polna kvarilnikov.

Tako mali kot veliki liki Igre prestolov so se v ključnem trenutku zbrali v Kraljevem pristanku, da bi se pogodili o začasnem premirju. Daenerys rada navduši, zato na pogajanja zamudi jadraje na hrbtu zmaja. Cersei, čeprav vidno napeta, ostane zvesta sebi in Daenerys okara zaradi njene zamude. Pred velikim srečanjem so imeli tudi drugi liki čas, da izmenjajo nekaj besed. Končno so se ponovno srečali tudi Podrick, Tyrion in Bronn, ustvarjalci pa so nas hitro opomnili na Tyrionovo obljubu Bronnu, da lahko podvoji vsako plačilo, če bo le služil njemu. Tudi Brienne dobi priložnost, da se pogovori s Psom. Sandor je bil deležen enega izmed najboljših razvojev lika v celotni seriji. Vrhunec predstavlja njegov rahel nasmeh, ko izve, da je Arya več kot dovolj sposobna braniti se pred kakršnokoli nevarnostjo.

game of thornes, got, igra prestolov, dragon and the wolf, stark, targaryen, HBO, lannister, Jon Snow, Daenerys, Tyrion, Peter Dinklage

Tako Jaime kot tudi Cersei sta bila presunjena nad prizorom živega mrveca in videti je bilo, da sta Jon in Daenerys slednjo uspela pridobiti na svojo stran, vendar je njen pogoj Jonova nevtralnost v prihodnji vojni za Zahodnje. Jon, tako kot Eddard Stark, ne prelomi svoje besede in odkloni Cersejino prošnjo, ter ostane popolnoma zvest Daenerys Targaryen. Njegovo argumentiranje, zakaj je potrebno ostati mož beseda, je eden izmed boljših citatov v sezoni, vendar sta bila tako Tyrion kot tudi Daenerys bolj naklonjena temu, da se Jon malo zlaže. Sledil je pomemben “ena na ena” med Tyrionom in Cersei. Ta prizor je bil odličen in deležni smo bili tudi enega boljših dialogov v seriji. Čeprav je bilo videti, da se je Cersei strinjala s Tyrionovim načrtom, je Jaimeju povedala to, kar smo ves čas sumili. Cersei ne namerava pomagati Severu. To razkritje je popolnoma v njenem značaju in zanimivo bo videti, kako se bo lahko Daenerys bojevala, kar na dveh frontah. Tudi Jaime je končno zapustil Cersei, kar se je v knjigah zgodilo že nekaj časa nazaj. Bolje pozno kot nikoli, Jaime.

Zgodba na Zimišču je prišla do vrhunca. Dogajanje tam je bil najmanj zanimiv del letošnje sezone, saj je bil spor med Aryo in Sanso zelo dolgočasen, Bran pa se je zdel kot dokaj neuporaben lik. Najhuje od vsega je bilo to, da smo morali še kar naprej spremljati Mezinčkovo spletkarjenje. Igra prestolov je letos temu naredila konec, zato njegov obstoj v seriji ni bil več upravičen. Arya in Sansa sta to napako odpravili v zaključni epizodi. Njegova obtožba je bil odličen prizor, in lepo je bilo videti, da se je vso Mezinčkovo spletkarjenje obrnilo proti njemu. Tudi Bran je končno postal uporaben in povedal vse, kar je Mezinček storil proti družini Stark (zakaj ni zinil prej, ostaja vprašanje). Za piko na i je smrtni udarec zadala Arya; z bodalom, ki je zanetilo vojno petih kraljev.

game of thornes, got, igra prestolov, dragon and the wolf, stark, targaryen, HBO, lannister, Jon Snow, Daenerys, Tyrion, Peter Dinklage

Ni pa manjkalo tudi nekaj lakotnejših trenutkov. Samwellov odziv nad Branovim zatrjevanjem, da je Triioki vran, je bil dober trenutek humorja. Njuno srečanje je odprlo vrata pojasnilu, kdo in kaj je Jon Snow. Skozi Branove oči smo prvič videli “sijajnega” Rhaegarja Targaryena (zelo spominja na svojega preminulega brata Viserysa), ki se je v Dorniji poročil z Lyanno Stark. Zgodovino pišejo zmagovalci in Robertova različica zgodbe je bila, da je Rhaegar ugrabil in posilil Lyanno, vendar so vsi dokazi ves čas kazali nasprotno. Jon Snow je v resnici Aegon Targaryen (vsi bralci knjig smo bili nekoliko začudeni nad tem imenom) in resnični dedič Železnega prestola. Romantični prizor med Daenerys in Jonom je bil lep, vendar vam ne zamerimo, če vas je odvrnilo dejstvo, da gre za občevanje med teto in nečakom. Bo novica o Jonovem poreklu Daenerys oddaljila? Ju še bolj zbližala? Upamo, da Bran ne bo čakal predolgo, da novico deli s svojim bratrancem!

game of thornes, got, igra prestolov, dragon and the wolf, stark, targaryen, HBO, lannister, Jon Snow, Daenerys, Tyrion, Peter Dinklage

Če se je prejšnja sezona končala pozitivno, so nam ustvarjalci serije ponovno dokazali, da nič dobrega ne traja večno. Vojska živih mrtvecev je končno prišla do Zidu. Mnogi oboževalci so teoretizirali, da je morje ob Zidu zamrznilo in da bo lahko vojska mrtvecev Zid preprosto obšla, vendar je resnica dosti bolj zastrašujoča. Viserion, zmaj, ki ga je Nočni kralj povzdignil na stran mrtvecev, je s svojim zastrašujočim modrim ognjem uničil velik del Zidu. Kaj se je zgodilo s Tormundom in Bericom ni znano, vendar glede na to, da niso pokazali trupel, lahko sklepamo, da sta preživela.

Čeprav nismo videli zloglasnega “Cleganebowla”, je bila letošnja zadnja epizoda Igre prestolov soliden zaključek sezone. Presenetljivo je tudi Theon dobil svojih pet minut slave in sprejel, da je tako Stark kot tudi Greyjoy. Njegov pogovor z nekdanjim kraljem Severa je bil eden izmed boljših v sezoni in upamo, da bo se bo v zadnji sezoni znebil svojega alter ega. Trenutno še ni znano, kdaj bo ta izšla, vendar se snemanje uradno začne oktobra. Do naslednje sezone pa lahko upamo, da bo George R. R. Martin končno izdal šesto knjigo v seriji Pesem ledu in ognja.

game of thornes, got, igra prestolov, dragon and the wolf, stark, targaryen, HBO, lannister, Jon Snow, Daenerys, Tyrion, Peter Dinklage

O avtorju

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x