Za nami je predzadnja epizoda sedme sezone Igre prestolov. Predzadnje epizode slovijo kot tiste najboljše v seriji, saj med njimi lahko najdemo dogodke kot so smrt Neda Starka, Bitka pri Črni vodi, Rdeča poroka, Bitka pankrtov ipd., in lahko rečemo, da smo tudi tokrat lahko videli nekaj vrhuncev serije, a obenem tudi precej slabosti sage.

Pozor: Noč je temna in polna kvarilnikov.

Sedem veličastnih, kot so oboževalci serije poimenovali sedmerico, ki se je konec prejšnje epizode podala onkraj Zidu, je imelo pred seboj le eno nalogo. Zajeti mrtveca (wight) in ga uporabiti v prihajajočih pogajanjih s Cersei, kjer jo želijo pridobiti na svojo stran in tako povečati prepotrebno število vojakov za boj proti Nočnemu kralju. Čeprav se zdi ta sedmerica sestavljena precej na silo, so scenaristi poskrbeli za odlične izmenjave med njimi in za še dodaten ščepec testosteronskega humorja je manjkal samo še Bronn. “Briga me za divježe, oranžnolasci so tisti katere sovražim!” je samo eden od smešnih citatov, ki si jih je druščina izmenjala med epizodo in morda je za to Cleganovo sovraštvo do tega dotičnega dela prebivalstva pravzaprav kriv Ed Sheeran? Naj spomnimo, da je Pes dolga leta služil Lannisterjem, katerih pripadnik je bil tudi lik, ki ga upodobil slavni pevec.

K temu segmentu zgodbe spada tudi dogajanje na Zmajevem kamnu, kjer sta Daenerys in Tyrion zopet prišla do razhajanj med kovanjem taktike. Še prej jo je mali Lannister zbodel glede potencialnih simpatij do Jona Snega, Daenerys pa je pravilno ocenila, da je slednji zelo pogumen, toda to mu marsikdaj zamegli razum, kar je bil lep primer pri celotnem načrtu, da se poda za Zid in ujame mrtveca. Naloga pri kateri bi potreboval izdatno pomoč višjih sil. In na nek način jo je tudi dobil.

Pričakovano se je sedmerica onkraj Zidu znašla v težavah in postala obkoljena s strani vojske Belih hodcev, ki so dogajanje nadzirali z varne razgledne točke. Toda še predtem je bil Gendry uspešno poslan nazaj do Vzhodne straže, od koder je moral poslati krokarja, ki bi priklical pomoč zmajske kraljice. In tu je ena od prvih razpok nove sezone, ki je vidna že dlje časa, toda v tej epizodi je postala vidna še tako slabovidnemu gledalcu. Igra prestolov je slovela kot večplastna serija z zanimivimi liki, ki je poleg vseh fantazijskih stvari, ki jih ponuja, raje stavila na vsebino, politiko in logiko. To je veljalo vse do zadnjih nekaj sezon (od točke razhajanja z Martinovimi knjigami), saj se vse bolj v ospredje pomika spektakel. Gendry je namreč v eni noči prišel od ledene puščave onkraj zidu, kljub temu, da je prvič v življenju videl sneg (to je bilo eksplicitno povedano na začetku epizode) in je povsem tuj v teh krajih, do Zidu, od koder je bil poslan krokar do Zmajskega kamna in od tam je Daenerys prijezdila s svojo zmajsko trojico. V dobrih štiriindvajsetih urah? Serija kjer smo popotovanje Arye in Psa, Brienne in Jaimieja ter mnogih drugih spremljali po skorajda celotno sezono se v zadnjih nekaj sezonah tako hitro premika, da še sami scenaristi najverjetneje ne sledijo najbolje celotni logiki. Argument ustvarjalcev, da se različne zgodbe ne dogajajo v istem časovnem razmerju tu ne pije več vode, saj postaja le še izgovor. Za še boljšo predstavo je spodaj zemljevid, kjer si lahko ogledate kilometrino likov v epizodi.

Zmaji so tako seveda prispeli pravočasno in naše glavne junake rešili tik pred smrtjo. V teh trenutkih je Igra prestolov postregla z neverjetno napetostjo, ki jo lahko dosežejo le redki predstavniki tega formata, saj se v Igri prestolov lahko zgodi prav vse. V njej umirajo tudi zmaji in met kopja Nočnega kralja je bil pravi udarec v srce tudi za gledalca. Če je predstavitev škorpijona (orožja s katerim se je Bronn lotil zmaja v četrti epizodi) marsikoga zaskrbela o njihovi usodi, smo sedaj videli še veliko mogočnejše orožje. Žal pa Igra prestolov ni zablestela tudi na strani usode likov, saj smo že drugič v sami epizodi doživeli moment deus ex machina, enega najpogostejših klišejev, saj je bil Jon tako že tretjič rešen pred gotovo smrtjo s strani neke tretje osebe (dobro, enkrat je umrl, tako da si lahko privošči kako božje posredovanje več). Od nikoder se je vzel Benjen in poskrbel za nekajsekundno ponovno združitev Starkov. Na papirju je morda to zvenelo veliko boljše, kot pa v sami izvedbi, ki je bila izredno poceni. Tu bi se lahko scenaristi domislili kake boljše rešitve. Že Jonovo jezdenje zmaja bi bilo veliko boljše, tudi na čustveni ravni.

Toda, da ne bomo samo črnogledi, je potrebno gledati na te dogodke tudi z druge strani. Vojska Nočnega kralja je dobila neverjetno pridobitev, saj ji je s pomočjo orjaških verig (poraja se vprašanje, kje so jih dobili) iz ledenega jezera uspelo potegniti mrtvega zmaja in ga obuditi kot njihovega najnovejšega člana. Prizor je sprožil kurjo polt in zanimivo bo videti ali bo Viserion bruhal ogenj ali led? Veseli pa da so se razmerja moči ponovno premešala in popestrila situacijo pred epskim spopadom, ki bo gotovo sledil v zadnji sezoni. Zapletlo pa se je tudi razmerje med Jonom in Daenerys. Teta in njen nečak sta se namreč zagledala in pričakujemo lahko novo romanco. Ali bosta informacije o njuni sorodstveni povezavi prejela dovolj hitro?

Nismo pa pozabili še na Zimišče, kjer si Starkovi dekleti vidno nasprotujeta. Izkazalo se je, da je v pismu, ki ga je Arya zaplenila Mezinčku, zapisan Sansin poziv k premierju, ki ga je bila prisiljena spisati s strani Cersei. Resda so preskoki v Zimišče ubijali tempo epizode, toda zanimivo bo videti kako se bo celotna drama med sestrama Stark razpletla. Sami se nagibamo k koncu Mezinčka in otoplitvi odnosa med Sanso in Aryo, toda kot je bilo prej zapisano, je Igra prestolov serija, kjer se lahko zgodi prav vse in ta opcija bi bila že malce preveč pravljična. Lansko leto smo po dolgem času z nasmeškom zapustili Zahodnje za eno leto. Zna se zgoditi, da je bila to izjema in se vračamo k temačnim koncem sezon.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x