Ogledano: Zvezdne steze: Onkraj (2016)
Metacritic.com7
Imdb.com7.6
Rottentomatoes. com8.4
Filmstart.si8
Pozitivno
  • zanimivi liki in interakcije med njimi
  • poklon originalni seriji in igralcem
  • Karl Urban kot Bones
Negativno
  • Krall je povprečen antagonist
7.8Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
9.0

212-zvezdne-steze-onkraj
Naslov:
Zvezdne steze: Onkraj (Star Trek: Beyond)
Premiera:
 28. 7. 2016 (Slovenija)
Žanr:
 znanstvena fantastika
Država: ZDA
Igrajo:
Chris Pine, Zachary Quinto, Idris Elba, Karl Urban, John Cho, Anton Yelchin, Sofia Boutella
Režija: 
Justin Lin


OPIS:

Kapitan Kirk (Chris Pine) in posadka vesoljske ladje Enterprise se sredi petletne raziskovalne misije znajdejo pred novo preizkušnjo. Tokrat jih na kotičku nepoznanega konca vesolja napadejo prav tako neznani sovražniki, ki jih vodi neusmiljeni Krall (Idris Elba). Posadka je hitro prisiljena zapustiti ladjo in najti zatočišče na Krallovem planetu. Sovražniki ujamejo večji del le-te, zato mora Kirk skupaj z ostalimi svobodnimi člani rešiti svoje kolege in najti pot domov.


FILMSTART. RECENZIJA:

Bilo je 8. septembra 1966. leta, ko so na ameriških televizijah predvajali prvo epizodo znanstvenofantastične serije Zvezdne steze. Po šestih serijah in dvanajstih filmih se poraja vprašanje, ali je v zvezi z njimi sploh še mogoče povedati kakšno zgodbo? Letos, 50 let po rojstvu te gigantske znanstvenofantastične franšize, se je studio Paramount odločil obletnico proslaviti še z enim filmom “rebootane” franšize, ki tokrat nosi podnaslov Onkraj. Je izpadel dobro tudi brez vodstva režiserja J. J. Abramsa?

kirk, chris pine, zachary quinto, star trek, beyond, onkraj, zvezdne steze, zvezdne steze: onkraj, zoey saldana, simon pegg, justin lin, abrams, krall, idris elba, bones, spock

Onkraj je soliden dodatek franšizi, kar nas je presenetilo, glede na to, da so bili napovedniki za film obupni, pa tudi menjava Abramsa za Justina Lina, ki je znan po režiji filmov Hitri in drzni, je pred izidom filma poglobila našo črnogledost. Na koncu so Lin in posadka zvezdne ladje Enterprise presenetili občinstvo s filmom, ki ujame popolno ravnotežje med starim in novim. Zvezdna ladja Enterprise je v tretjem letu svoje petletne misije in kapitan Kirk se med svojim rojstnim dnem sprašuje, zakaj počne to, kar počne. Zdaj je eno leto starejši, kot je bil njegov oče, ko je dal svoje življenje za posadko zvezdne ladje Kelvin, in ni več prepričan, če je življenje na ladji zanj. Vendar njegovo ladjo napade mogočni in neustavljivi sovražnik Krall, ki prisili posadko, da zapustijo ladjo in najde zatočišče na bližnjem planetu.

Neznana bitja uspejo uničiti vesoljsko ladjo Enterprise že skoraj na začetku filma in posadka se na planetu loči, saj pristanejo na različnih koncih. Tako dobimo zelo zanimive pare, kot so Chekov (ki ga igra pred kratkim preminuli igralec Anton Yelchin) in Kirk, Spock in Bones ter Scotty in novi dodatek k franšizi, Jaylah. Vsi so zelo zabavni, vendar najbolj izstopata Spock in doktor Leonard “Bones” McCoy. Karl Urban je že v prvih dveh filmih pokazal odličen komični “tajming” in tu preseže samega sebe. Ne bi se branili, če bi celoten film spremljali samo njiju. Jaylah, ki jo igra Sofia Boutella (Kingsman: Tajna služba), je odličen dodatek k franšizi in nepričakovano tudi ona doprinese veliko humorja, zato se je ne bi branili videti v naslednjem delu. Film poteka gladko in ni trenutka, ko bi nam bilo dolgčas, za kar se lahko zahvalimo scenaristu filma, Simonu Peggu. Za Pegga je znano, da je oboževalec originalne serije Zvezdne steze, in to se pozna tudi tu. Če ste še najbolj goreči sovražniki novih Zvezdnih stez, boste v Onkraju našli mnogo stvari, ki vam bodo všeč. Poleg dobrih dialogov in napete akcije je pristono veliko poklonov originalni seriji. Onkraju se uspe pokloniti tudi pokojnemu igralcu Leonardu Nimoyu, kar bo oboževalce originalnega Spocka prisililo, da spustitijo solzo ali dve.

kirk, chris pine, zachary quinto, star trek, beyond, onkraj, zvezdne steze, zvezdne steze: onkraj, zoey saldana, simon pegg, justin lin, abrams, krall, idris elba, bones, spock

Po mnogih novih filmih sodeč je očitno zelo težko ustvariti zanimivega zlikovca. V prvem filmu je bil Nero popolnoma pozabljiv antagonist, medtem ko je bil Benedict Cumberbatch kot Khan odličen, vendar je popolnoma razočaral oboževalce originalnega Khana iz Zvezdnih steze 2: Khanova jeza. Tokrat je v čevlje sovražnika Enterprisa stopil angleški igralec Idris Elba. Elba je odličen igralec in težko bi rekli, da je bil v kateremkoli filmu slab, vendar je njegov lik pogrešal kompleksnost, ki jo je imel Khan v predhodniku. Cumberbatchov Khan je dvignil veliko prahu med oboževalci, vendar je premogel toliko kompleksnosti, da smo vsaj malo razumeli, zakaj je storil vsa zla dejanja. Pri Krallu na koncu filma izvemo za razlog njegovega sovraštva do Federacije, vendar to ne pojasni, zakaj bi hotel ubiti milijone nedolžnih ljudi. Krall je daleč od tega, da bi bil zelo slab negativec, vendar je zagotovo najbolj pozabljiv del filma.

kirk, chris pine, zachary quinto, star trek, beyond, onkraj, zvezdne steze, zvezdne steze: onkraj, zoey saldana, simon pegg, justin lin, abrams, krall, idris elba, bones, spock

Če povzamemo, je tretji film Zvezdnih stez Ambramsove produkcijske hiše Bad Robot popolnoma soliden dodatek k franšizi. Vsi liki sijejo, posebni učinki so odlični in Pegg se s scenarijem uspe lepo pokloniti originalni seriji. Krall vas morda ne bo prepričal kot antagonist in naši junaki čez celoten film ne dobijo veliko razvoja, vendar se boste kljub temu med ogledom lahko zabavali. Justin Lin je dokazal, da zna režirati še kaj več kot pa samo filme o hitrih avtomobilih in ne bo nas motilo, če bo režiral tudi naslednji (že potrjeni) del franšize.

O avtorju

Christoffer Larsson

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x