Ogledano: Zvezda je rojena (2018)
Metaciritic.com8.8
Imdb.com8.4
Rottentomatoes.com9.1
Filmstart.si7.7
Pozitivno
  • igralske predstave
  • pevski nastopi
  • prva polovica filma
Negativno
  • konvencionalna druga polovica, ki ne pusti močnejšega vtisa
8.5Skupna ocena
Ocena bralcev: (2 Votes)
9.0

Naslov: Zvezda je rojena (A Star is Born)
Premiera: 4. oktober 2018
Žanr: glasbena romantična drama
Država: ZDA
Igrajo: Bradley Cooper, Lady Gaga, Sam Elliot
Režija: Bradley Cooper


OPIS:

Zgodba govori o izkušenem glasbeniku Jacksonu Mainu (Bradley Cooper), ki odkrije mlado umetnico Ally (Lady Gaga) in se v njo zaljubi. Ally je tik pred tem, da obupa nad svojimi sanjami o pevski karieri, vendar jo Jackson prepriča v nasprotno. Ker pa se sam bori z lastnimi demoni, njun odnos ob njenem kariernem vzponu začne razpadati.


FILMSTART. RECENZIJA:

Zvezda je rojena je gotovo naslov, ki bo največkrat uporabljen na prvo žogo v filmskih recenzijah širom sveta. Temu je tako zaradi filmskega igralskega debija glasbene zvezdnice Stefani Joanne Angeline Germanotta, ki je bolje poznana pod psevdonimom Lady Gaga. 32-letnica je sicer že dobitnica nagrade Emmy za gostovanje v seriji Ameriška grozljivka (American Horror Story, 2011), toda tisti pravi začetek njene igralske kariere bo zagotovo sprožila že četrta izvedba klasične holywoodske zgodbe o ljubezni, slavi in uspehu.

Glede na vokal ameriške pevke in ne povsem nepopisano igralsko ozadje hvalospevi za njeno predstavo niti niso tako presenetljivi. V zgodovini filma smo videli kar nekaj glasbenikov, ki so prešli v igralske vode. Če naštejemo samo nekaj aktualnih zvezdnikov, kot so Will Smith, Mark Wahlberg, Justin Timberlake in drugi, potem vidimo, da je to precej običajen pojav v Hollywoodu in mnogokrat prinese dobre rezultate. Toda Gaga je morda naredila še najudarnejši prvi korak, saj ji je vloga pisana na kožo in lahko pokaže tudi svoje pevske adute, ki jih je tekom kariere mnogokrat skrivala pod plehkimi pop komadi. Kljub temu, da je to že četrta izvedba Zvezda je rojena, je film obenem tudi malce avtobiografski, saj lahko njen lik Ally potegne veliko vzporednic s samo kariero pevke italijanskega rodu.

Večje presenečenje je zagotovo Bradley Cooper. Njegove igralske kvalitete zagotovo nikoli niso bile sporne, čeprav se 43-letnik ponaša s kar tremi oskarjevskimi nominacijami (kakšna je dejansko odveč po mojem skromnem mnenju) in to dokaže tudi v svojem režijskem debiju, saj prepričljivo upodobi odvenelega ter prepitega country-rock zvezdnika, obenem pa za to poseduje dovolj karizme. Cooper bolj preseneti z režiserskega vidika, saj film lepo teče, kot režiser iz igralcev izvleče izredno dobre igralske predstave, kjer je še posebej potrebno poudariti pristne pevske nastope, obenem pa dobro ujame blišč glasbene slave rockovskega zvezdnika. Sicer popularni igralec iz franšize Prekrokana noč (The Hangover) ne poseduje kakšnega specifičnega vizualnega ali pripovedovalnega sloga, toda se podobno kot nekateri njegovi uspešni predhodniki (Clint Eastwood, Ben Affleck …) dobro opre na svoje igralce in iz njih izvleče nekatere najboljše prvine.

Prva polovica filma je sicer odlična in gotovo je spoznavanje med likoma Cooperja ter Gage najmočnejši adut filma. Takrat scenarij tudi dobro nastavi določene podzgodbe in teme filma, ki pa se na žalost v drugi polovici malce izgubijo in ostanejo nerazdelane. Mainova alkoholizem in bolezen, pritisk slave, razmerje z bratom (sicer odlični, a premalo izkoriščeni Sam Elliot), avtorski pomen glasbe v komercialnem svetu, romanca glavnih likov … To so vse tematike, ki bi si zaslužile večjo pozornost, toda nekatere jo dobijo, medtem ko druge spet ne. Cooper tako povsem konvencionalno pripelje film do ciljne točke, kar je sicer dovolj za zabavo ob romantičnem zmenku ali preživetju sproščenega ženskega večera, toda z izjemo dobre glasbe (Shallow ima oskarja že v žepu), ne pusti dolgotrajnejšega vtisa in hude umetniške vrednosti.

Zvezda je rojena si kljub temu lahko obeta dobro oskarjevsko sezono, saj bo celovečerec prejel lepo število nominacij. Predvsem pa bo to film, ki nas bo spomnil na začetek uspešne kariere Lady Gaga na velikem platnu, kaj lahko pa tudi na uspešen začetek Cooperjeve režiserske kariere.

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
Tomo
Tomo
2 leta nazaj

Pozabili ste dodati da je film remake uspešnice iz 1976 kjer nastopata chris kristofferson in barbra streisand.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x