Ogledano: Zootropolis (2016)
METACRITIC.COM7.8
IMDB.COM8.1
ROTTENTOMATOES.COM9.8
FILMSTART.SI9
Pozitivno
  • reference na kultne filme / serije
  • tempiranje
  • kompleksna moralna nota
Negativno
  • prodaja Shakirine pesmi
8.7Skupna ocena
Ocena bralcev: (5 Votes)
8.3

Zootropolis Zootopia animirani filk risanka Naslov: Zootropolis (Zootopia)   
Premiera:
3. 3. 2016 (Slovenija)
Žanr:
animirani, akcija, pustolovščina
Država:
ZDA
Igrajo:
Idris Elba, J. K. Simmons, Jason Bateman, Ginnifer Goodwin, Alan Tudyk, Katie Lowes,
Režija:
Byron Howard, Rich Moore


OPIS:

V Zootropolisu se po uspešno zaključeni policijski akademiji znajde nadebudna policistka Judy Hopps, ki pa jo novi šef zaradi njeje drobne pojave dodeli redarsko službo – pisanje parkirnih kazni. Med svojim delom naleti na malopridnega lisjaka Nicka, s katerim se mora pozneje skupaj podati na iskanje za izginulim vidro Emmetom. Primer zraste preko vseh meja in detektiva odkrijeta, da se v mestu dogaja veleizdaja.


FILMSTART. RECENZIJA:

Zgodba mladega dekletca s podeželja, ki v upanju na izpolnitev svojih otroških sanj zapusti družino in dom ter se odpravi v oddaljeno mesto, se lahko zdi kot le še ena klišejska filmska zgodba, vendar je Disneyevim ustvarjalcem pri izdelavi Zootropolisa uspelo dostaviti izdelek na takšnem nivoju, da klišejska zasnova gledalčeve izkušnje po ogledu filma zagotovo ne moti.

Zootropolis Zootopia Disney 2016 risanka animirani film

Podeželjska zajkljica si zastira pogled pred nudisti v mestu

Glavna junakinja Judy Hopps je upodobljena kot mlada zajkljica, ki si na vse pretege želi postati policistka in s svojim delom izboljšati svet. Čeprav so se v njenem univerzumu živali že toliko civilizirale, da se ne delijo več na plenilce in plen ter lahko v glavnem mestu (Zootropolisu) vsakdo postane tisto, kar si želi, Hoppsova na svoji poti do izpolnitve sanj vseeno naleti na številne težave. Le-te pa so precej iznajdljivo zapakirane v napeto kriminalno zgodbo, tekom katere srečuje najrazličnejše živali, ki včasih bolj, drugič manj ustrezajo našim stereotipom o njihovi vrsti.

Posebej vredno je izpostaviti tiste dele, kjer sta režiserja Byron Howard in Rich Moore ob sodelovanju z množico scenaristov izjemno lepo izpeljala reference na številne kultne filme in serije. Tekom filma tako naletimo na prizor, v katerem zagotovo vsak prepozna značilnosti mafijskega Botra. Na zaprti postaji podzemne železnice pa denimo opazimo laboratorij, ki v barvnih odtenkih zaščitne opreme in produktov, ki jih v njem izdelujejo, spominja na slavno televizijsko serijo Kriva pota.

Zootropolis Zootopia Disney 2016 risanka animirani film

Morda tudi tukaj zloglasni kemik “le” poskuša poskrbeti za dobrobit svoje družine

Pohvaliti gre tudi celotno zasnovo zgodbe, ki je zastavljena kot “film policijskih kolegov” (buddy cop movie). Na podobno izvedbo smo v letošnjem letu v kinematografih že naleteli preko kriminalne komedije Shana Blacka Prava fanta. Čeprav nobeden od omenjenih filmov v glavni vlogi zares nima dveh policistov (Prava fanta sta zasebni detektiv in izterjevalec, v Zootropolisu pa sledimo zgodbi zajčje policistke in prevarantskega lisjaka), si oba zaslužita takšno oznako in zagotovo spadata med boljše filme, ki jo nosijo.

Pri animiranih filmih velikokrat slišimo očitke, da so to le risanke za otroke, vendar Zootropolis lepo pokaže, da lahko sposobni ustvarjalci tudi v animirani film uvrstijo precej kompleksne moralne nauke. Takšnega, ki lahko o enakopravnosti in pravičnosti nauči gledalca prav vsake starosti, pokaže tudi Zootropolis. Navezava na aktualne dogodke v svetu se v mislih starejših gledalcev porodi kar sama. Med povodi za obojestransko nasilje med policisti in temnopoltimi v Dallasu, zaostrovanje razmer za begunce iz Bližnjega vzhoda na poti v Evropo in tistimi, ki antagoniste v filmu vodijo pri njihovih dejanjih, bi lahko brez težav potegnili povsem bližnje vzporednice.

Ogled bi filmskim sladokuscem lahko malce zmotila le količina navezovanja na komercialno glasbo, ki jo je s seboj zagotovo pripeljala Shakira, ki na trenutke film nekoliko preveč izrabi za svojo promocijo. Ali pa so glede na nekaj nedavnih dobitnikov oskarja za najboljšo izvirno pesem ustvarjalci poskusili prodreti ravno na tak način?

Zootropolis Zootopia Disney 2016 risanka animirani film

Izpostaviti velja še zelo razvito tehnolgijo baterij mobilnih telefonov, saj uspe protagonistkin mobilni aparat igrati vlogo svetilke nepredstavljivo dolgo

Inovativna ideja ustvarjalcev je bil tudi eden izmed napovednikov. Letošnje leto je očitno leto inovacij za le-te, saj smo v napovednikih za Odred odpisanih in Deadpoola lahko opazili zelo zanimiv trend sinhronizacije zvočnih efektov iz slike z udarci skladbe, ki igra poleg. Pri Zootropolisu pa je bilo zanimivo videti, da so v enega od napovednikov uvrstili kar en cel prizor. Takšen način predhodnega draženja občinstva bi se zagotovo izkazal za manj kvarilniškega od trenutnega, saj se je že ničkolikokrat zgodilo, da že v napovedniku izvemo za ključen preobrat zgodbe in vidimo čisto vse smešne prizore. Še bolje pa bi bilo, če prizora v končni izdelek sploh ne bi vključili in bi lahko ostal v vlogi nekakšne krajše predzgodbe za film.

Kakorkoli že, Zootropolis je kot celota zelo všečen izdelek in prav nič ne bi bilo čudno, če bi ga čez desetletje ali dve začeli videvati na lestvicah uspešnejših Disneyevih klasik, saj s svojo igrivo živalskostjo, posrečenim humorjem, napetim stopnjevanjem zgodbe in globokim sporočilom težko pusti ravnodušnega še takšnega ravnodušneža nad animirankami.

O avtorju

Nik Rus
Copy Writer

Človek tisočerih zanimanj in interesnih dejavnosti, ki si v svojem življenju z veseljem ogleda tudi kakšen film. Zaslug za veselje do pisanja pa ne pripisujem svoji srednješolski profesorici slovenščine.

Podobni prispevki

Pošlji komentar

avatar
  Subscribe  
Obvesti me