Ogledano: Zoolander 2 (2016)
Metacritic.com3.4
Imdb.com4.9
Rottentomatoes.com2.3
Filmstart.si2
Pozitivno
  • glavni liki se niso kaj prida spremenili
Negativno
  • povsem nepotrebno nadaljevanje
  • preveliko število zvezdniških pojav
  • nič kaj smešna komedija
3.2Skupna ocena
Ocena bralcev: (2 Votes)
2.0

POSTER_ZOOLANDER 2
Naslov:
 Zoolander 2
Premiera: 18. 2. 2016 (Slovenija)
Žanr: komedija
Država: ZDA
Igrajo: Ben Stiller, Owen Wilson, Penélope Cruz, Kristen Wiig, Will Ferrell
Režija: Ben Stiller


OPIS:

Derek Zoolander (Ben Stiller) je najuspešnejši moški maneken svojega časa, toda zaradi družinske tragedije se je umaknil v osamo. Dolga leta pozneje se je primoran vrniti nazaj v posel, da bi razrešil serijo skrivnostnih umorov, povezanih z njim, in da bi poiskal svojega sina, ki so mu ga pred leti odvzeli. Pri tem mu pomagata prijatelj Hansel (Owen Wilson) in prelepa agentka Interpola Vanessa (Penélope Cruz).


FILMSTART. RECENZIJA:

Od triminutnega skeča do celovečerca in naposled petnajst let pozneje še nadaljevanja. Taka je zgodovina Dereka Zoolanderja v kratkem. Kljub ne največjemu kritiškemu in finančnemu uspehu je prvi Zoolander eden vrhuncev Bena Stillerja, saj je film z leti pridobil nemalo število oboževalcev in pravcati kultni status. Dejstvo pa je, da imajo nadaljevanja komedij nadvse neuspešno zgodovino in tako so se Ben Stiller in druščina znašli pred izjemno težkim izzivom.

Na kratko povedano je Zoolander 2 razočaranje. Film je še eno v vrsti nadaljevanj, ki so popolnoma nepotrebna, in tako sledi prepozno ponovno obujenim komedijam, kot sta nadaljevanji Butca in butca (Dumb and Dumber) ter Voditelja (Anchorman: Legend of Ron Burgundy). Svetla stran filma so liki iz predhodnika, ki so še vedno enaki, in ne zdi se, da bi preteklo kar petnajst let, odkar so nam bili predstavljeni, toda tokratni scenarij jim ne ponudi prav veliko kakovostnega materiala. Will Ferrell v zadnjih minutah je edini, ki vdahne nekaj življenja v sam film in razen nekaj šal, ki delujejo predvsem kot opomnik na najboljše prizore iz prvega dela, filmu popolnoma spodleti v elementu zabave in smeha pri gledalcu. Novinki Penélope Cruz in Kristen Wiig pustita zelo bled vtis, prva je tipičen potrošni material komedij v obliki ženske, na kateri si lahko moški del občinstva napase oči, medtem ko je edini atribut slednje čudaški naglas, ki naj bi bil smešen v vsakem prizoru v katerem se pojavi, a slika je žal popolnoma nasprotna.

null

Podobno kot pri prvem delu je tudi tokrat mogoče najti ogromno število epizodnih vlog zvezdnikov popkulture in žal so ustvarjalci povsem pretiravali v tem elementu, saj nimajo efekta na gledalca in zgodbo, mnogokrat izpadejo celo vsiljive. Film se je preveč trudil spotoma parodirati današnji čas z nekaterimi referencami, ki pa bodo zastarele že čez pol leta. In ravno tu se najde največja razlika med obema filmoma. Prvi je izredno dobro ustrezal takratnim družbenim trendom in je obenem tudi imel videz MTV-ja in podobnih televizij ter oddaj, ki jih parodira. Nekatere stvari vžgejo samo enkrat in zato že sama ideja o morebitnih nadaljevanjih ni ravno najboljša zamisel in v večini primerov komedij se to tudi pokaže potem v praksi. Film je tudi velika zmešnjava glede same zgodbe in na trenutke hoče biti malce družinska drama, akcijska pustolovščina in primarno še komedija obenem. Med ogledom se mnogokrat vprašamo, ali ustvarjalci v petnajstih letih niso dobili boljše ideje glede same zgodbe.

Zoolander 2 je, resnici na ljubo, izguba časa, tako za povprečne gledalce kot tudi oboževalce prvega dela. Izdelku spodleti nasmejati gledalca, spodleti pa mu tudi pritegniti ga s svojo zgodbo. toda Hollywood se težko izogne pogrevanju priljubljenih filmov in gotovo bomo v prihodnosti videli še kakšen podoben primer nadaljevanja. Omeniti velja sicer še, da film ni festival straniščnega humorja in stereotipov, kot so nekatere “komedije”, ki smo jih že lahko zasledili v letošnjem koledarskem letu, toda na drugi strani tudi izpusti prvi pridevnik v besedni zvezi dobra neumna komedija, ki zelo dobro opisuje njegov predhodnik.

null

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x