Ogledano: Življenje v letu (2020)
Imdb.com5
Filmstart.si4
Negativno
  • nekarizmatična protagonista
  • generičnost
  • prežvečena zgodba
4.5Skupna ocena
Ocena bralcev: (7 Votes)
6.4

Naslov: Življenje v letu (Life in a Year)
Premiera: 14. 12. 2020 (Voyo)
Žanr: romantična drama, komedija
Država: ZDA
Nastopajo: Jaden Smith, Cara Delevingne, Cuba Gooding Jr.
Režija: Mitja Okorn


OPIS:

Daryn (Jaden Smith) je ambiciozen srednješolec, ki želi na Harvard; njegova pot do tja pa je jasno zastavljena z načrtom njegovega očeta. Nato spozna samosvojo Isabelle (Cara Delevingne), ki ne razmišlja o prihodnosti in prevprašuje Darynovo, saj umira za rakom in ji je ostalo le še leto dni življenja. Daryn naredi načrt, kako bosta v enem letu preživela vse pomembne mejnike.


FILMSTART. RECENZIJA:

Zgodba Mitje Okorna je zelo fascinantna in tudi odmevna v našem prostoru. Potem, ko je za res male denarce posnel svoj kultni prvenec Tu pa tam (2004), se je po zavrnitvi s strani Slovenskega filmskega centra, odpravil na Poljsko, kjer je posnel dva velika hita Pisma Sv. Nikolaju (Listy do M., 2011) in Planet samskih (Planeta Singli, 2016). Ta situacija je danes še toliko bolj aktualna, saj aktualna vlada blokira sredstva slovenskim filmarjem, ki tako še vedno niso dobili izplačanih sredstev za že opravljeno delo, na drugi strani pa je Okorn prodrl vse do Hollywooda in predstavil tamkajšnji prvenec. Slovenski film iskreno že lep čas nima najboljšega odnosa s slovenskim občinstvom in se ga drži mantra kot depresivnega in dolgočasnega. Kritike so na mestu, saj so slovenski filmi vse preveč vpeti v socialni realizem in le redko so bolj žanrsko usmerjeni. Okorn na drugi strani ima to žilico, s katero zelo dobro igra na čustva gledalcev, o čemer priča tudi priljubljenost njegovih poljskih izdelkov v naši državi. Toda zagotovo ni vse črno-belo. Slovenija premore tudi dobre filmarje, medtem ko tudi Okorn ni ravno odrešenik, kot ga mnogi radi prikazujejo, saj mu primanjkuje izvirnosti, ki odlikuje največje sodobne evropske režiserje (Vinterberg, Lantimos …). Toda kot ustvarjalec se zelo dobro prodaja (tega primanjkuje slovenskemu filmu kot celoti) in dodobra razume komercialno plat filma.

Od kje očitki o neizvirnosti? Že njegov prvenec Tu pa tam je zelo navdihnil Ritchiejev Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki (Lock, Stock and Two Smoking Barrels, 1999) in tudi njegova Pisma Sv. Nikolaju so evropska (in boljša) verzija Curtisovega Pravzaprav ljubezen (Love Actually, 2003). Tudi njegov najnovejši film Življenje v letu je že velikokrat videna mladostniška romanca, kjer eden od protagonistov umira za rakom. Vidno je, da je film pravzaprav odmev uspešnice Krive so zvezde (The Fault in Our Stars, 2014), ki je hitro spodbudil še nekaj podobnih kopij skozi leta. Toda, če se je pri svojih prejšnjih filmih zelo izkazal s tem, ko je zgodbo prilagodil za lokalno občinstvo in jo še nadgradil s poistovetljivimi in izjemno simpatičnimi liki, mu žal v njegovi hollywoodski pustolovščini tega drastično primanjkuje.

Življenje v letu je namreč nov družinski projekt družine Smith. Film sta tako producirala oba zakonca Will in Jada, v glavni vlogi pa je seveda nihče drug kot njun sin Jaden, za katerega si oče na vse kremplje prizadeva, da mu ustvari spodobno igralsko kariero. Projekt je namreč sredstvo za glorificiranje kvazi talenta Smitha mlajšega, ki je vnovič dokazal, da mu kronično primanjkuje karizme, ki jo poseduje njegov zvezdniški oče, Okorn pa je žal le kolateralna škoda. Žal bi ta film lahko režiral skorajda kateri koli kompetenten režiser. Saj ne, da je v filmu kaj posebno slabega, toda vse je izredno podpovprečno, predvidljivo in že mnogokrat videno ter totalno generično. Tukaj bi morala izstopati igralska zasedba, toda če imaš na voljo Jadena Smitha in Caro Delevingne (ki je dejansko dokaj spodobna za spremembo), ti ne pomaga tudi Stanley Kubrick za kamero. Dokaj zgovorno je tudi ozadje filma, saj je ta ležal na policah skorajda dve leti in je kljub izjemno oslabljeni beri letošnjega leta, šel povsem mimo vseh kritikov.

Kot je razvidno iz recenzije, je na žalost vse bolj zanimivo kot sam film. Sicer je lepo videti, da je Slovenec tudi režiral kak hollywoodski film, toda kot je trditev, da so vsi slovenski filmi slabi, izjava na prvo žogo, je tudi ideal ustvarjanja v Hollywoodu mnogokrat precej bolj privlačen na papirju kot pa v realnosti. Resnici na ljubo, so se onkraj luže izgubili tudi mnogo večji režiserji od Okorna. Toda štejejo dobri filmi in Življenje v letu to žal ni.

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x