Ogledano: Živi mrtveci (6. sezona)
Metacritic.com7.9
Imdb.com8.6
Rottentomatoes.com8.9
Filmstart.si7
Pozitivno
  • dogajanje v Alexandriji
  • razvoj mnogih likov
  • Jeffrey Dean Morgan kot Negan
Negativno
  • spet preveč nepotrebnih prizorov sprehajanja
  • "cop-out" momenti
  • katastrofalno slabi cliffahnger
8.1Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
10.0

the-walking-dead-season-6b-Poster-Vert-2400Naslov: Živi mrtveci (The Walking Dead) – 6. sezona
Premiera: 11. 10. 2015 (Slovenija)
Žanr: drama, grozljivka
Država: ZDA
Igrajo: Andrew Lincoln, Norman Reedus, Steven Yeun, Chandler Riggs, Danai Gurira, Melissa McBride


OPIS:

Rick in skupina so končno našli svoj dom v Alexandriji in so vztrajni, da ga zaščitijo za vsako ceno. Njihovemu novemu domu zdaj grozi horda živih mrtvecev in skupina ljudi, ki sebe imenujejo Volkovi. Rickovi ekipi se je tokrat pridružil tudi njegovi stari znanec Morgan, ki narekuje življenje pacifizma v svetu, kjer je ta beseda mrtva, kot ljudje okoli njega.


FILMSTART. RECENZIJA:

Televizijska serija Živi mrtveci je trenutno najbolje gledana in število gledalcev presega to, ki ga ima Igra prestolov. Serijo ste lahko spremljali na televizijskem kanalu Fox in ker nobena sezona ni bila tako odmevna kot je bila ta, smo se odločili spisati recenzijo in o šesti sezoni podati tudi svoje mnenje.

Ustvarjalci serije, avtor istoimenskih stripov Robert Kirkman in tudi igralci so na intervjujih večkrat povedali, da je serija Živi mrtveci serija o ničemer. Težko se je ne strinjati s to trditvijo, saj bi nekomu, ki serije ne spremlja redno, težko opisali osrednje dogajanje, saj ga ni. Vendar, tisti ki serijo spremljamo od samega začetka, se še zmeraj oglasimo za vsako epizodo, kljub ogromnim napakam serije. Tudi šesta sezona je imela svoje vzpone in padce, o katerih bomo spregovorili nekaj besed.

Merritt Weaver as Denise, Melissa McBride as Carol Peletier, Lennie James as Morgan Jones, and Benedict Samuels as the W Man - The Walking Dead _ Season 6, Episode 8 - Photo Credit: Gene Page/AMC

Carol proti Morganu!

Prvih osem delov so se ustvarjalci odločili posvetiti enemu samemu dnevu in po našem mnenju je bila to dobra ideja, saj nismo imeli preveč razvlečenih prizorov, ko se naši junaki zgolj sprehajajo. Sezona se je začela odlično, s poskusom Ricka in njegove ekipe, da odženejo mrtvece daleč proč od njihovega novega doma, Alexandrije. Ta načrt se je seveda ponesrečil in poleg napada mrtvecev na njihovo novo zavetišče je veliko grožnjo predstavljala tudi skupina ljudi, ki sebe imenujejo Volkovi. Čeprav Volkovi niso bili najbolje dodelani zlikovci, so omogočili razvoj nekaterih junakov, še posebej Carol in Morgana. Se spomnite Carol iz druge sezone, ko je bila tiha in bojazljiva? Mi tudi ne. Hitro je postala eden izmed najboljših likov v seriji in ne boji se pokazati, kako daleč bi šla, da ubrani svoje ljubljene. Morgan je njeno dihotomno nasprotje in ceni vsako življenje, tudi nasprotnikovo. Mnogim je šlo Morganovo mišljenje zagotovo na živce, vendar je kljub temu seriji dajalo občutek potrebne svežine, saj v seriji ne potrebujemo več Rickov.

Druga polovica sezone je bolj sporna, vendar začnimo s pozitivnimi točkami. Začne se odlično in vsi skupaj uspejo ubiti vse vdrle žive mrtvece, no, Carl izgubi oko in družino Anderson pojedo (ne bomo jih pogrešali). Oče Gabriel, ki je bil v prejšnji sezoni skrajno nadležen lik in nas je večina hotela videti, kako ga bo Rick ustreli v glavo, je zdaj postal izjemno zanimiv in na trenutke celo zabaven, še posebej, ko citira biblijo, medtem ko ubija ljudi (referenca na Šund?). Ustvarjalci so gradili neko razmerje med Jessie Anderson in Rickom Grimesom, vendar je bil ta poskus klavrn. Vendar, Jessiejina smrt je odprla vrata za Rickov novi ljubezenski interes – Michonne! Tako je, “Richonne” je postala stvar resničnosti, kar je presenetilo tako gledalce, kot tudi bralce stripov. Njunemu razmerju verjamemo in razumemo, zakaj sodita skupaj. Predstavili so tudi nove like, skupine in mesta. Spoznali smo spretnega Jezusa (tako ga kličejo zaradi brade), ki prihaja z mesta imenovanega Hilltop, in skupino dobro organiziranih nasilnežev, ki so si nadeli ime Rešitelji. Rickovi skupini je uspelo ubiti med 20 in 25 Rešiteljev, vendar po koncu sezone izgleda, da jih je mnogo več, kot smo pričakovali.

the-walking-dead-season-6-lucille-is-not-going-to-end-glenn-s-life-765580

Ne, Glenn v tej epizodi ne umre.

Sezona pa ima kljub temu veliko težav. Začnimo najprej z čudnimi rezi, ki nakazujejo smrt naših dragih junakov. V prvi polovici imamo prizor, kjer Glenn pade med veliko skupino živih mrtvecev in ta je posnet tako, da izgleda, kot da ti jedo njegova čreva. Šele nekaj epizod kasneje izvemo, da to niso bila Glennova čreva, vendar od Nicholasa (lika, ki bi moral umreti sezono nazaj). Ta “cop-out” ni bil zadnji v sezoni. Naslednji tak prizor najdemo na koncu predzadnje epizode, kjer Rešitelj Dwight ustreli Darryla in prizor se nemudoma zatemni. Zadnji je seveda ta, zaradi katerega nori ves internet. Težko pričakovani zlikovec serije Negan s svojim kijem nasilno pretepe enega izmed naših junakov. Koga ubije, pa ni znano, saj je bil prizor posnet iz prvoosebne perspektive napadenega in ni jasno, koga si je Negan izbral. Obstaja več razlogov, zakaj je temu tako. Prvi razlog je ta, da so ustvarjalci hoteli ustvariti zelo močan “cliffhanger”, da si zagotovijo gledalce za premiero naslednje sezone. Drugi, bolj verjeten razlog je ta, da se ustvarjalci še zmeraj niso odločili, koga bodo ubili. Ne glede na razlog je bil to zelo poceni zaključek serije in namesto da bi govorili o tem, kako odličen je Jeffrey Dean Morgan kot Negan in kako nasilna je bila smrt enega izmed naših junakov, trenutne debate tečejo o tem, kako sovražimo zaključek sezone.

the-walking-dead-finale-last-day-on-earth

Jeffrey Dean Morgan kot Negan s svojo drago “Lucille”!

Žive mrtvece je težko priporočiti novim gledalcem. Serija ima veliko svetlih točk, vendar še zmeraj ohranja napake preteklih epizod. Preveč je dolgih segmentov, kjer junaki samo hodijo od kraja A do kraja B in preveč je poceni “cliffhangerjev”. Negan je za serijo odlična pridobitev in čeprav smo ga na koncu sezone videli le za 10 minut, je na gledalce pustil velik vtis. Če se bo serija držala stripov, nas čaka napeta sedma sezona, ki bo korenito spremenila njeno celotno podobo.

O avtorju

Christoffer Larsson

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x