Ogledano: Zgodba o N.W.A. (2015)
Metacritic.com7.2
Imdb.com8.2
Rottentomatoes,com9
Filmstart.si8.3
Pozitivno
  • Glasba in hip hop atmosfera 90ih
  • Odlično izbrana zasedba za vse vloge
  • Zelo dobra režija, predvsem v prvi polovici filma
Negativno
  • Slabši zadnji del, film želi povedati preveč in je zato vse zelo pospešeno
  • Polepšana resnica, povedana iz ust Dreja in Cuba
8.2Skupna ocena
Ocena bralcev: (8 Votes)
7.5

straight_outta_compton_posterNaslov: Zgodba o N.W.A. (Straight Outta Compton)
Premiera:
20.8.2015 (Slovenija)
Žanr:
 biografija, drama, glasba, kriminal
Država:
ZDA
Igrajo:
O’Shea Jackson Jr., Corey Hawkins, Jason Mitchell, Paul Giamatti
Režija: 
F. Gary Gray


OPIS:

Zgodba o ustanovitvi in propadu najbolj nevarne hip hop skupine direktno iz Camptona, N.W.A. Kako so sedaj velika imena Ice Cube, Dr. Dre in Eazy E prišli skupaj kot najstniki in izrazili svoja čustva, mnenja in talent v glasbi.


FILMSTART. RECENZIJA:

Ker sem odpotoval v Južno Korejo prihaja ta recenzija z manjšo zamudo. Film Zgodba o N.W.A sem si ogledal že na slovenski tribute premieri. Na tem mestu še enkrat hvala Karantaniji cinemas ter Kinu Bežigrad za prav poseben večer s slovenskimi raperji in oboževalci hiphopa. N.W.A. je skupina, ki jo pozna vsak, ki posluša hip hop oz. ga je poslušal v 90-ih. Kdor ne pozna skupine pa je vsaj slišal za njihove člane, ki so dominirali v hip hop industriji. Ice Cube in Dr. Dre imata še vedno ogromno prisotnost v glasbeni in filmski industriji. Oba pa sta tokrat sodelovala kot producenta, kar bom še kasneje omenil v recenziji.

Že zelo dolgo nismo videli dobrega hip hop filma, zadnji katerega se spomnim je film Notorious iz leta 2009. Prav z veseljem pa lahko potrdim, da je Straight Outta Compton ena boljših biografij, kar sem jih videl. Filme, ki so posneti po resničnih dogodkih, je vedno težko ocenjevati, saj se scenarija ne da preveč spreminjati in morajo kar se da dobro imitirati resnico. Zelo pogosto imajo takšni filmi slabo tempiranje, ker bi zgodba bolj ustrezala dokumentarcu kot pa celovečercu. Tukaj takšne težave niso tako očitne. Pravzaprav se zdi, da so bili ti dogodki kot nalašč narejeni za snemanje filma. Scenarij je odličen, no vsaj za prvi dve tretjini filma.

Corey Hawkins kot Dr. Dre.

Corey Hawkins kot Dr. Dre.

Vse se je začelo s pogledom na njihova normalna življenja v Comptonu. Soseska v kateri so živeli je bila zelo nevarna in za vsakim lokalom je bila kakšna nevarna tolpa. Vendar pa so bili še večji problem možje v modrem, ki so vsakega v tej soseski obravnavali kot kriminalca. Zelo hitro smo spoznali glavne tri osebe filma; Dr. Dreja, Easy Eja ter Ice Cuba. Presenetljivo sta imela Easy E in Ice Cube še večjo vlogo v zgodbi kot Dre. Režija in tempiranje sta bila odlična vse skozi nastajanje skupine ter njihovega vrhunca. V tretjem delu filma, pa se je atmosfera zelo spremenila, ko se je začelo razpadanje skupine. Kot večji kritiki, sem tudi jaz dobil občutek, da je konec filma režiral nekdo drug. Morda je razlog v tem, da kariere Ice Cuba in Dr. Dreja še ni konec, film se pa konča v sredini njihove solo kariere. V zadnji tretjini filma se zgodba zelo razvleče saj sledimo ne samo skupini, ampak vsakemu članu posebej. Zdi se, da so proti koncu zelo hiteli z zgodbo. Pred koncem se zgodi kar nekaj dogodkov, ki niso tako pomembni in se tudi ne zaključijo ustrezno. Prav tako vidimo osebe, ki so bile v tistem času popularne, vendar ne prinesejo ničesar k zgodbi.

Producenti filma so bili Dre, Cube in žena Easy Eja. Veliko kritik je prav na ta račun, saj je film zelo polepšan. Znano je, da je bilo kar nekaj incidentov s skupino NWA, ki pa so bili ignorirani v filmu. Vendar mislim, da je to čisto razumljivo. Res bi bil presenečen, če bi filmski Dre pretepel novinarko, saj je pravi Dre takšne obtožbe vedno zavračal. So pa zato dobro in pogumno ustvarili antagoniste filma; policiste, Jerryja Hellerja in producenta Suga Knighta. Pohvala na tem mestu vsem igralcem v filmu. Paul Giamatti, ki je igral Jerryja Hellerja, je še edino prepoznavno ime v zasedbi. A ostali niso čisto nič zaostajali. Ice Cuba je igral kar njegov sin O’Shea Jackson Jr., ki sicer nima izkušenj z igranjem, vendar je kljub temu dobro opravil svoje delo. Vsi smo bili presenečeni nad dejstvom kako podoben je svojemu očetu. Na trenutke se res zdi, da je v filmu pravi Ice Cube. Imitacije so bile enostavno odlične, še posebej v cameo nastopih od Tupaca ter Snoopa.

O'Shea Jackson Jr. kot Ice Cube

O’Shea Jackson Jr. kot Ice Cube

Dokler imate še možnost, si oglejte film v kinu. Kljub malo slabšemu koncu je film še vedno eden boljših v tem poletju. Film zelo prepričljivo ustvari čas in prostor in za slabi dve uri sem bil res nazaj v devetdesetih. Poleg tega pa uspe navdušiti gledalce za klasični hip hop, ki ga sedaj več ni v tej obliki. Dobro vemo, da je glasba iz tistega časa najboljša. Zakaj torej ne bi to uživali ob velikem platnu in obkroženimi zvočniki.

O avtorju

Founder & Admin

Portal Filmstart sem ustvaril zaradi ljubezni do filma in dolgočasja. Trenutno se nahajam v Seulu, kjer študiram korejščino, vendar v prostem času se vedno najbolj posvetim filmom. Zakaj filmom? Mislim, da tega ne znam razložiti. Enako bi me lahko vprašali, zakaj jem hrano.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
4 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Ogledano: Zgodba o N.W.A. (2015) […]

trackback

[…] avgusta je Ice Cube (sicer kot filmski lik) v biografski drami Straight Outta Compton z ostrimi rimami udrihal čez policiste, kmalu pa se bo že drugič zapored pridružil njihovim […]

trackback

[…] o lokacijah snemanja. Osmi po vrsti, ki ga bo režiral F. Gary Gray (Italijanska misija, Zgodba o N.W.A.), se imenuje Fast 8. Dele le-tega naj bi posneli v New Yorku, po novih podatkih pa tudi na […]

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x