Ogledano: Zelena soba (2015)
Metacritic.com7.9
Imdb.com7.7
Rottentomatoes.com9.1
Filmstart.si7
Pozitivno
  • Zanimiva zasnova zgodbe
  • Nepredvidljivost filma
Negativno
  • Ne preseže žanra
  • Priročen razvoj zgodbe
7.9Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

greenroomposterartSaulnierbig591
Naslov:
 Zelena soba (Green Room)
Premiera: 12. 11. 2015 (Liffe)
Žanr: triler, grozljivka
Država: ZDA
Igrajo: Anton Yelchin, Imogen Poots, Macon Blair, Patrick Stewart
Režija: Jeremy Saulnier


OPIS:

The Aint Rights je dokaj neznana punkovska skupina, ki igra, koder se jim ponudi priložnost. Po propadlem koncertu dobijo ponudbo, da nastopijo v odmaknjenem baru, ki pripada skupini neonacistov. Da bi pokrili stroške turneje, se mladi glasbeniki seveda odločijo za nastop, toda ko že kaže, da bo koncert minil brez zapletov, so med pospravljanjem opreme priča umoru.


FILMSTART. RECENZIJA:

Kot naslednjega z letošnje izvedbe največjega slovenskega filmskega festivala LIFFe smo si ogledali ameriški nizkoproračunski triler Zelena soba. Njegov režiser Jeremy Saulnier je označen za enega izmed vzhajajočih upov v svoji državi, kar potrjuje tudi Zelena soba, ki je njegov drugi zaporedni zelo dobro kritiško sprejet film.

Že je bilo omenjeno, da gre za nizkoproračunca, in režiserju Saulnierju je treba priznati, da je izjemno dobro posnel film in nam pripravil pristno vzdušje. Gledalec se tako kot glavni junaki počuti izoliranega, kar je zelo dobro ujeto predvsem v naravi, ki obdaja ta zakotni bar, in kaj hitro se med samim ogledom tudi sami spomnimo kakšne podobne lokacije iz svojega spomina.

11059121

Veliko pohval si zaslužijo tudi sami protagonisti, ki se ognejo večini klišejev, značilnih za podoben tip filmov. Tako znotraj ujete skupine ne najdemo stereotipov, kot so simpatična zguba, pretirano boječe dekle ipd. Med igralci izstopa predvsem Imogen Poots (Želja po hitrosti), omeniti pa velja še Antona Yelchina (Terminator: Odrešitev, Zvezdne steze). Tudi med antagonisti je podobna zgodba, saj neonacisti niso prikazani kot kakšna brezglava tolpa in med njimi vlada stroga hierarhija, ki jo vzdržuje njihov vodja Darcy (Patrick Stewart). Ob tem je treba priznati, da Stewart kot edino res zvezdniško ime v filmu ostane kar malce neizkoriščen in bi njegov lik brez problema lahko zaupali kakšnemu manj znanemu igralcu.

Če bi film popredalčkali, bi ga lahko uvrstili med “slasherje”, kar pomeni, da je prisotno ogromno nasilja in krvi. In ravno tu film klecne, saj se zdi razvoj zgodbe namenjen samo temu, da nas pripelje do naslednjega krvavega prizora. Zdi se, da so protagonisti v videoigrici preživetja in da je vsak naslednji val hujši ter zahteva čedalje več iznajdljivosti med njimi. Dogajanje je resda precej nepredvidljivo, toda na trenutke se ne zdi nič kaj logično, kar utegne marsikoga med samim ogledom zmotiti.

Zelena soba je tako zelo soliden nizkoproračunec, ki utegne zadovoljiti ogromno oboževalcev žanra, toda v širšem okviru žal ne ponudi hudih presežkov. Zagotovo velja opazovati nadobudnega Saulnierja tudi v prihodnje in spremljati, v katero smer utegne zaviti njegova kariera. Pred ogledom velja še opozoriti občutljivejše gledalce na obilico krvavih prizorov, ki jih ne pričakujemo med samim branjem vsebine.

green-room

Pošlji komentar

Komentirajte in ocenite novico!

Obvesti me
avatar
wpDiscuz

Ostanite redno obveščeni!

Prijavite se na e-novičke Filmstart in ostanite redno obveščeni o najnovejšem dogajanju v svetu filmov!

Uspešno ste se prijavili na naše E-novičke!