Ogledano: Zelena soba (2015)
Metacritic.com7.9
Imdb.com7.7
Rottentomatoes.com9.1
Filmstart.si7
Pozitivno
  • Zanimiva zasnova zgodbe
  • Nepredvidljivost filma
Negativno
  • Ne preseže žanra
  • Priročen razvoj zgodbe
7.9Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

greenroomposterartSaulnierbig591
Naslov:
 Zelena soba (Green Room)
Premiera: 12. 11. 2015 (Liffe)
Žanr: triler, grozljivka
Država: ZDA
Igrajo: Anton Yelchin, Imogen Poots, Macon Blair, Patrick Stewart
Režija: Jeremy Saulnier


OPIS:

The Aint Rights je dokaj neznana punkovska skupina, ki igra, koder se jim ponudi priložnost. Po propadlem koncertu dobijo ponudbo, da nastopijo v odmaknjenem baru, ki pripada skupini neonacistov. Da bi pokrili stroške turneje, se mladi glasbeniki seveda odločijo za nastop, toda ko že kaže, da bo koncert minil brez zapletov, so med pospravljanjem opreme priča umoru.


FILMSTART. RECENZIJA:

Kot naslednjega z letošnje izvedbe največjega slovenskega filmskega festivala LIFFe smo si ogledali ameriški nizkoproračunski triler Zelena soba. Njegov režiser Jeremy Saulnier je označen za enega izmed vzhajajočih upov v svoji državi, kar potrjuje tudi Zelena soba, ki je njegov drugi zaporedni zelo dobro kritiško sprejet film.

Že je bilo omenjeno, da gre za nizkoproračunca, in režiserju Saulnierju je treba priznati, da je izjemno dobro posnel film in nam pripravil pristno vzdušje. Gledalec se tako kot glavni junaki počuti izoliranega, kar je zelo dobro ujeto predvsem v naravi, ki obdaja ta zakotni bar, in kaj hitro se med samim ogledom tudi sami spomnimo kakšne podobne lokacije iz svojega spomina.

11059121

Veliko pohval si zaslužijo tudi sami protagonisti, ki se ognejo večini klišejev, značilnih za podoben tip filmov. Tako znotraj ujete skupine ne najdemo stereotipov, kot so simpatična zguba, pretirano boječe dekle ipd. Med igralci izstopa predvsem Imogen Poots (Želja po hitrosti), omeniti pa velja še Antona Yelchina (Terminator: Odrešitev, Zvezdne steze). Tudi med antagonisti je podobna zgodba, saj neonacisti niso prikazani kot kakšna brezglava tolpa in med njimi vlada stroga hierarhija, ki jo vzdržuje njihov vodja Darcy (Patrick Stewart). Ob tem je treba priznati, da Stewart kot edino res zvezdniško ime v filmu ostane kar malce neizkoriščen in bi njegov lik brez problema lahko zaupali kakšnemu manj znanemu igralcu.

Če bi film popredalčkali, bi ga lahko uvrstili med “slasherje”, kar pomeni, da je prisotno ogromno nasilja in krvi. In ravno tu film klecne, saj se zdi razvoj zgodbe namenjen samo temu, da nas pripelje do naslednjega krvavega prizora. Zdi se, da so protagonisti v videoigrici preživetja in da je vsak naslednji val hujši ter zahteva čedalje več iznajdljivosti med njimi. Dogajanje je resda precej nepredvidljivo, toda na trenutke se ne zdi nič kaj logično, kar utegne marsikoga med samim ogledom zmotiti.

Zelena soba je tako zelo soliden nizkoproračunec, ki utegne zadovoljiti ogromno oboževalcev žanra, toda v širšem okviru žal ne ponudi hudih presežkov. Zagotovo velja opazovati nadobudnega Saulnierja tudi v prihodnje in spremljati, v katero smer utegne zaviti njegova kariera. Pred ogledom velja še opozoriti občutljivejše gledalce na obilico krvavih prizorov, ki jih ne pričakujemo med samim branjem vsebine.

green-room

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
trackback

[…] Leto 2017 je bilo nadvse uspešno kar se tiče filmskega izkupička, saj smo bili priča mnogim presenečenjem in tudi novim presežkom že ustaljenih odličnih režiserjev. Kaj pa ponuja leto 2018? Na prvi pogled se zdi precej skromnejše od lanskega, toda ponavadi nas na levi nogi ujamejo ravno tisti manjši filmi, medtem ko so blockbusterji že pozabljeni na poti domov iz kinodvorane. Naš seznam najbolj pričakovanih filmov je tako zelo mešan in povsem namerno smo izpustili nekatere visokoleteče franšize. Tako na seznamu ni naslednjega filma Vojne zvezd, ki se bo osredotočal na mladega Hana Sola (Solo: A Star Wars Story), saj se nam zdi popolnoma nepotreben, Marvelov Črni panter deluje solidno, toda tudi povsem formulaično. Na drugi strani utegne presenetiti stripovski Venom s Tomom Hardyjem v glavni vlogi, medtem ko napovednik nadaljevanja velikega zaslužkarja Jurski svet deluje kot manjša parodija. Se pa letos vračata tudi zadnja temnopolta junaka oskarjev Steve McQueen (12 let suženj) in Barry Jenkins (Mesečina), na vidiku so pa tudi filmi mladih ustvarjalcev v vzponu kot je Jeremy Saulnier (Zelena soba). […]

1
0
()
x