Ogledano: Zbeži! (2017)
Metacritic.com8.4
Imdb.com7.8
Rottentomatoes.com9.9
Filmstart.si8
Pozitivno
  • režija
  • preigravanje določenih klišejev
  • humor
Negativno
  • predvidljivost
8.5Skupna ocena
Ocena bralcev: (8 Votes)
7.1


Naslov:
Zbeži! (Get Out)
Premiera: 17. 3. 2017 (Slovenija)
Žanr: triler
Država: ZDA
Igrajo: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Bradley Whitford
Režija: Jordan Peele


OPIS:

Chris (Daniel Kaluuya) je Afroameričan, ki je v razmerju z belko Rose (Allison Williams). Glede na to, da sta že lep čas v zvezi, se napotita na obisk k njenim staršem, ki ne vedo, da je Chris črnec. Slednji že ob prihodu spozna, da se v njihovem domovanju dogajajo zelo čudne stvari.


FILMSTART. RECENZIJA:

Jordan Peele, polovica humorističnega dvojca Key & Peele, je velik oboževalec žanra grozljivk, zato s tega vidika ni prav nič presenetljivo, da si ga je izbral za svoj režijski prvenec. Toda po drugi strani pa je prav zanimivo videti komedijanta, ki se loti njemu povsem nasprotnega žanra. Podobno kot bi se npr. Jurij Zrnec lotil snemanja akcijske kriminalke. Po prvih odzivih sodeč je Peele s svojim prvencem dokazal, da ni samo velik oboževalec, toda tudi talentiran ustvarjalec žanrskega filma in tako je njegov film prehodil pot vse od nedolžnega zanimanja gledalcev do velikega hita.

Zbeži! je namreč (dokaj) nizkoproračunska srhljivka, ki je svoj proračun petih milijonov dolarjev pretvorila v 130 milijonov dolarjev zaslužka na kinoblagajnah. In znova se je pokazalo, da je manj velikokrat tudi več, saj je v filmu mogoče najti Peelova entuziazem in iznajdljivost. Zbeži! je namreč izredno efektiven film, ki vsebuje ravno dovolj napetosti in krvi, ki pripadata žanru, obenem pa je vse podkrepljeno z izredno suvereno režijo, ki jo oplemeniti atmosferična glasbena podlaga. Peele seveda ni pozabil na svoje komične korenine in tako v svojem prvencu odlično križa prvine trilerja in humor, ki je posledica situacijske komike in zelo prebrisanih dialogov. Ob tem je potrebno omeniti, da v vlogi protagonistovega najboljšega prijatelja skoraj vsak prizor ukrade LilRey Howery, ki je del pretežno manj znane igralske zasedbe in bo skupaj z glavnim igralcem Danielom Kaluuyo film gotovo izkoristil kot odlično odskočno desko za nadaljevanje kariere.

Premisa, ki je navdušila občinstvo predvsem zaradi svoje politične obarvanosti in komentarja na medrasne odnose onkraj luže, je izvedena odlično in kar je najbolj potrebno, povsem nepretenciozno. Peele želi s svojim prvencem opozoriti na prisotnost rasizma v ameriški družbi dandanes, a se na srečo ni lotil oportunističnih prijemov kot sta dramatazicija suženjske tematike ali dogodkov iz časov boja za državljanske pravice, toda je pripravil nadvse zabavno mešanico komedije Ugani, kdo pride na večerjo (Guess Who’s Coming to Dinner, Stanley Kramer, 1967) in Stepfordskih žensk (The Stepford Wives, Bryan Forbes, 1975). Obtoženi rasizma tako niso neki zakotni južnjaki, toda progresivni malomeščani, ki bi, kot pravijo v filmu, tudi tretjič volili za Obamo, če bi bilo možno. Obenem pa film ne favorizira temnopoltih, saj tudi njim primaže marsikatero opazko.

38-letni komedijant je svojo prebrisanost dokazal tudi pri pisanju scenarija, saj se poleg že omenjenega družbenega komentarja, zelo dobro poigrava s klišeji žanra grozljivk. Črnec je ponavadi tisti, ki umre med prvimi, toda tu je glavni junak, in stranski zabavljač začuda ni najbolj neumen ter nadležen del filma. Seveda je tekom filma mogoče zaslediti nekaj nespametnih odločitev glavnih likov in v realnosti malo verjetnih situacij, toda film je v celoti zelo dobro spisan. Še največjo negativno kritiko si zasluži predvidljivost dogajanja, saj razkritja ne šokirajo kot bi lahko. A tukaj je potrebno pohvaliti tempiranje filma, saj je tudi po razkritjih dogajanje še vedno zanimivo in pritegne gledalca, kar pa ni mogoče trditi za Shyamalanovega Razcepljen (Split, 2016), s katerim je mogoče potegniti nekaj vzporednic.

Zbeži! je tako eden boljših režiserskih prvencev onkraj luže v zadnjih letih in Jordan Peele je ime, ki ga bo v prihodnosti potrebno podrobneje spremljati. Film je ravno prav dramatičen, humoren, krvav in trapast, da kot celota deluje in ni primeren le za ljubitelje tega žanra, ampak tudi filma nasploh. V času, ko se Hollywood vse bolj zateka k obujanju zaprašenih franšiz, je največ vznemirjenja onkraj luže mogoče najti ravno v t.i. indie grozljivkah, ki tako iz leta v leto vse bolj presenečajo.

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x