Ogledano: Zberi se, babica (2020)
Imdb.com7.6
Filmstart.si7
Pozitivno
  • humor
  • mešanje družinskih in političnih tem
Negativno
  • okostnjaki iz omare
7.3Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

Naslov: Zberi se, babica (Koncentriši se, baba)
Premiera: 11. 11. 2020
Žanr: drama, komedija
Država: Bosna in Hercegovina, Turčija
Igrajo: Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović (Stojanka)
Režija: Pjer Žalica


OPIS:

April 1992. Ob babičini smrtni postelji se zbere številčna družina, sicer raztresena po vsej Jugoslaviji. Njeno zdravstveno stanje ni rožnato, a zdravnikova ocena, da je smrt le vprašanje minut, se izkaže za prenagljeno. Minute se pretvarjajo v ure in ure v dneve. Družinske člane vse bolj grabi nervoza. Med njimi vznikajo prevare in spori glede nasledstva; še posebej vroča tema je dedovanje velike družinske hiše v Sarajevu.


FILMSTART. RECENZIJA:

V filmu Parada Srđana Dragojevića Srb, Hrvat, Bošnjak in kosovski Albanec varujejo homoseksualce na paradi ponosa v Beogradu. Film je sila zabaven, pa vendar sem pogrešal prisotnost večno zapostavljenih Slovencev in Makedoncev, dasiravno so slednji na nek način vseeno imeli zastopnika v obliki Tonija Mihajlovskega, ki je (kontroverzno) upodobil Albanca. Podobno se v najnovejšem filmu sarajevskega režiserja Pjera Žalice (Gori, Pri stricu Idrizu) bošnjaška družina zbere iz različnih krajev že razpadle nekdanje domovine. Sarajevo, Zagreb, Beograd, Črna gora. Celo Milano. Razumljivo se ni nihče preselil v Makedonijo, kar bi bilo morda možno zgolj iz konteksta “vojnog lica”, smo pa Slovenci svojstvenega poklona vseeno deležni …

Zgodba je postavljena v staro družinsko hišo na gričevnatih obronkih Sarajeva. Interier se kredibilno približa letu ’92, scenarij pa ni ostal prazen določenih simbolov časa in prostora, ki so jedrnato predstavljeni na nakupovalnem seznamu razširjene družine, katero skupaj zbere umirajoča babica. Tekom dogajanja se pričenjajo razkrivati družinska ozadja in skrivnosti, celo intrige, v ozadju pa je vseskozi prisotna slutnja bližajoče se vojne, ki ima za seboj pustiti pogrom v mestu večstoletnega sobivanja različnih kultur. Glavi junaki obdelajo Jugoslavijo, Tita, Goli otok, JLA, separatiste, takratno medijsko poročanje, tuje diplomate … Zanimivo je izražanje različnega pogleda na osamosvojitvene težnje določenih republik; medtem ko Srbkinja in Črnogorec razpredata o “osvoboditvi Vukovarja” in “ameriški propagandi”, hrvaška Bošnjakinja govori o “demokraciji”, kar aktualizira današnje obtožbe v duhu “fake news” in uči, da dober politični sistem neke države ne potrebuje niti propagande niti medijskega zavajanja niti enostrankarskega sistema niti zapora za politične disidente niti vojaške represije. Seveda Bosanci ne bi bili Bosanci, če ne bi vpeljali tudi nekaj humorja in (samo)ironije.

Igralci iz nekdanjega skupnega prostora pregovorno veljajo za mojstre svojega posla. Njihove predstave so nedvomno ena izmed svetlih točk, med vsemi Žaličinimi starimi znanci pa bržkone največ karizme in obrtniške veličine premore Emir Hadžihafizbegović, zvezda tamkajšnje filmske scene. Od ostalih omenimo starosto Miro Banjac v naslovni vlogi, Jasno Žalico, sicer Pjerovo soprogo, in Admirja Glamočaka, ki igra edinega prispelega moškega potomca umirajoče starke, saj drugi izmed sinov do konca ne pozabi starih zamer, a sorojence vseeno opozori, naj svoje otroke čim hitreje spravijo čez mejo …

Filmi Pjera Žalice – Zberi se, babica je šele njegov tretji celovečerec – imajo poseben glasbeni nadih. Glasbo za prejšnja je prispeval Saša Lošić, gledalcem pa sta v spominu gotovo ostali pesmi “Iznad Tešnja” in “Malo je malo dana” Halida Bešlića. (Ob tem je Žalica leta 2008 režiral kolaboracijo Edina Dervišhalidovića, bolj znanega pod imenom Dino Merlin, s Hajrudinom “Harijem” Varešanovićem – videospot za pesem “Dabogda”.) Tokrat film sklene interpretacija pesmi “Zarjavele trobente”, za katero malokdo ve, da sta jo v originalu napisala pokojni Aljoša Buha in Adam Subašić iz sarajevskega banda Kongres.

Zberi se, babica bi lahko postal Ko to tamo peva za milenijce, škoda le, da se babici ne upe zbrati dovolj, da bi ji s humorjem in zapomnljivimi citati uspelo preseči okostnjake iz omare, ki se po (južno)slovanski navadi usujejo iz nje.

O avtorju

Copy Editor & Copy Writer

Obožujem dobre filme. O njih zelo rad debatiram, zato se me je v bolj "laičnih" krogih prijel sloves filmskega poznavalca in filmofila. Prijatelji me radi vprašajo, kateri film jim priporočam. Zaradi omenjenega in zaradi dejstva, da pisanje spodbuja razmišljanje, sem se pridružil ekipi Filmstart. Ko ne gledam filmov, sem sicer sveže pečeni zdravnik, ker pa ta poklic za razliko od filma domišljiji ne pušča ravno odprte poti, je projekt Filmstart zame toliko bolj dobrodošel.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x