Ogledano: Zapoj (2016)
METACRITIC.COM7
IMDB.COM7.3
ROTTENTOMATOES.COM7.8
FILMSTART.SI7.2
Pozitivno
  • glavni zaplet
Negativno
  • prežvečena tema
  • stereotipni liki
7.3Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
5.5

ZapojNaslov: Zapoj (Sing)
Premiera: 8. 12. 2016 (Slovenija)
Žanr: animirana glasbena komedija
Država: ZDA
Igrajo: Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Seth MacFarlane, Taron Egerton, Tori Kelly, John C. Reilly, Garth Jennings
Glasovi v slovenski sinhronizaciji: Aljaž Jovanović, Gorazd Žilavec, Vesna Slapar, Miha Rodman, Lija Pečnikar, Goran Hrvaćanin, Matevž Mueller, Ajda Smrekar, Kristijan Ostanek, Srđan Milovanović, Luka Štucin
Režija: Ron Clements, John Musker


OPIS:

Mama pujsa, nežni gorila, uporna ježevka in sramežljiva slonica uspejo na pevskem tekmovanju, ki ga z namenom ohranitve gledališča pred propadom organizira njegov direktor, skoraj priti do zaključne točke. Tam pa jih pričaka ne prav prijetno presenečenje.


FILMSTART. RECENZIJA:

Sosedova mama Pujsa precej rada popeva in poplesuje ob zvokih najnovejše ritomigne Anakondine uspešnice, ki se vsak dan vsaj šestkrat zavrti na radiu. Ko pa izve, da lahko s svojim nezavednim hobijem čez noč še obogati, nemudoma pusti vse dnevne opravke in se po hitrem postopku odpravi na stanje v vijugasto kačo, ki jo sestavljajo vsi njej podobno misleči. Direktor gledališča pa si mane svoje koalaste tačke in že vidi, kako bo v rdeče številke tonečemu gledališču povrnil nekdanji sijaj. A vse le ne gre tako, kot gre pričakovati iz ogleda napovednikov.

Illumination Entertainment so očitno našli skrivni recept za humor pri populaciji mlajši od 10 let. Pred začetkom filma Zapoj se je odvrtel njihov promocijski video, v katerega so prebrisano vtaknili tudi like, zaradi katerih so poznani večini splošnega občestva. To so njihovi rumenoglavi TicTacoidni nerodneži, ki so iz pomočnikov v enem izmed izdelkov (Jaz, Baraba) zrasli v povsem svoj fenomen, sedaj pa se samo prikažejo na platnu (najbrž je enako tudi na malih ekranih) in karkoli naredijo zagarantirano povzroči salve smeha med v začetku odstavka omenjeno starostno skupino.

Zapoj Sing miš

Lahko bi rekli, da je studio s tem še pred začetkom filma lepo pridobili pozornost in ko začnejo odkrivati pravo zgodbo, je večina gledalcev že skoncentrirana na dogajanje na platnu. Tako se podamo na sprehod in spoznavanje zanimivih kotičkov povsem živalskega mesta, v katerem se odvija studijev najnovejši Zapoj. Tu velja izpostaviti posrečeno zasnovo menjavanja kadrov, kjer kamera naključno frči po lokacijah v mestu in tako brez rezov predstavlja določene like in posebnosti, ki pritičejo takšnemu mestu. Ena izmed takšnih prikupnosti, ki zna ostati v spominu, so na primer stopnice sestavljene iz slapov, ki nato omogočajo ribam, da niso prikrajšane za dostop v področja z različno nadmorsko višino.

Sprva celotna zadeva kaže na precej standarden in lahko pričakovan razvoj zgodbe. Izbrani liki so sicer zanimivi z nekaj posebnimi karakternimi lastnostmi in življenjskimi težavami, vendar brez preobrata, ki zna mogoče presenetiti tudi kakšnega starejšega gledalca, sami liki ne bi zmogli ustvariti najbolj pozitivnega izkupička po ogledu. Le koga se ne bi vsaj na površini dotaknil ubogi sinko šefa roparske tolpe, ki mu v resnici ni mar za očetove posle, ampak raje uživa v petju. Ali pa morebiti nadvse sramežljiva najstnica, ki za zaprtimi stenami svojega doma brez težav zapoje na vsa pljuča, ko pride na oder, pa ji odpovejo skorajda vse telesne funkcije. Vendar pa bi lahko oba ta lika, in tudi vse ostale, precej ukalupili v razne stereotipe. Sramežljiva slonica v najstniških letih; mladi gorila, ki mu oče vsiljuje svoje ambicije; mali in “nasikani” miš; tolpa ruskih medvedov in tako dalje. Zaradi takšne površinskosti likov globlje navezanosti nanje gledalci ne uspejo začutiti.

Sing Zapoj gorila gorilla Johnny

Če se zaradi “manjše” nevšečnosti z gledališčem na koncu zadeva ne bi spremenila v 15-minutni spektakel za bobniče in tudi oko, bi zadeva zagotovo doživela precej mnogo slabših odzivov. Nekaj pridoda zagotovo tudi izbira glasbe, saj se tekom filma zvrsti obilna bera (bojda naj bi jih bilo kar 85) uspešnic vse od 1940 pa do dandanašnjih. Manjša kritika gre tu lahko na slovensko sinhronizacijo, ki se je odločila obdržati pesmi v originalni obliki in za razlike od nedavne Vaiane, ki je na sceno pripeljala izvrstno produkcijo v slovenščino prevedenih filmskih skladb, Zapoj na tem področju pusti bolj varčevalski vtis. Precej nenavadno izpade, da, ko lik govori slišimo en glas, ob petju pa kar naenkrat dobi povsem drugega.

Glavna kritika pa zagotovo leti na preveč enostavno in hkrati tudi za par let prepozno izbiro teme, ki za starejše gledalce ne predstavlja nikakršnega izziva ali porebe po premisleku. Raznorazne pevsko-talentne oddaje so na malih zaslonih prisotne že kar nekaj let in le s prežvekovanjem starih motivov ni še nikomur uspelo doseči nečesa navdušujočega. Tu velja za dober primer predstaviti lansko uspešnico Vrvež v moji glavi, ki je lahko s svojo genialno zasnovo in izbiro teme, ki jo obravnava, svetel zgled za ustvarjalce, h kakšnim idejam naj v prihodnosti težijo.

Zapoj Sing

O avtorju

Nik Rus
Copy Writer

Človek tisočerih zanimanj in interesnih dejavnosti, ki si v svojem življenju z veseljem ogleda tudi kakšen film. Zaslug za veselje do pisanja pa ne pripisujem svoji srednješolski profesorici slovenščine.

Podobni prispevki

Pošlji komentar

avatar
  Subscribe  
Obvesti me