Ogledano: Zamolčani dokumenti (2017)
Metacritic.com8.3
Imdb.com7.2
Rottentomatoes.com8.8
Filmstart.si7.7
Pozitivno
  • relevantnost, sporočilo
  • igralske predstave
  • momenti suspenza
Negativno
  • tempo
  • rutinski oskarjevski film
8Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
8.2

Naslov: Zamolčani dokumenti (The Post)
Premiera: 18. januar 2018
Žanr: biografski, drama
Država: ZDA
Igrajo: Tom Hanks, Meryl Streep, Bob Odenkirk, Bruce Greenwood
Režija: Steven Spielberg


OPIS:

Film opisuje resnično dogajanje okoli škandala t.i. „pentagonskih dokumentov“ oziroma okoli tega, kakšno vlogo so v tem škandalu odigrali ameriški časniki. Zgodba se osredotoča na objavo dokumentov iz Pentagona v Washington Postu, s pomočjo katerih so novinarji tega časopisa leta 1971 razkrili resnico o vietnamski vojni.


FILMSTART. RECENZIJA:

Steven Spielberg se v zadnjem desetletju povečini loteva t.i. resnih tem, ki prinašajo filmske nagrade in zdi se, da je letos šel s tega vidika povsem do konca. Scenarij za Zamolčane dokumente naj bi mu bil tako všeč, da je vse svoje projekte zamaknil in v pol leta zaključil celoten proces okoli filma, glavni vlogi pa je podelil igralskima velikanoma in ljubljencema oskarjev Tomu Hanksu in Meryl Streep. V kombinaciji z dejstvom, da gre za resnično zgodbo, je prav lahko pričakovati kopico cehovskih nominacij, toda ali nov Spielbergov projekt preseže okvirje rutinske okvirje oskarjevske vabe, je pa prav gotovo že drugo vprašanje.

Kot rečeno se Zamolčani dokumenti osredotočajo na razkritje skrivnih vojaških dokumentov ameriške vlade, ki vsebujejo pravo ozadje vietnamske vojne. Slednja je sprožila množične proteste, ki so imeli skupaj s hipijevsko kulturo ogromen vpliv na politično in popkulturno dogajanje konca šestdesetih in začetka sedemdesetih, tako da je razkritje vladnih laži še toliko bolj sprožilo burne polemike v javnosti in omajalo Nixonovo administracijo. Največji adut na katerega računa tudi Spielberg in je zaradi njega tudi pospešil produkcijo filma je zagotovo relevantnost, saj Trumpova administracija z “lažnimi novicami” zmerja vse novinarje, ki so kritični do nje. Tako bi v filmu zlahka zamenjali Nixona za soproga Knavsove Melanije, časovno obdobje pa prestavili v sedanjost in dobili bi pravzaprav skorajda identični izdelek. Poleg tega se slavni režiser loti še vloge žensk v družbi, saj je lik Kat Graham (Meryl Streep) povečini neslišna v svetu moških, kar lahko še posebej ob vseh aktualnih seksualnih škandalih, prinese dodatne točke pri večini liberalnih kritikov in podeljevalcev nagrad, tako da je Spielbergova poteza, da tako hitro posname ta film povsem razumljiva.

Zgoraj omenjenim trditvam je težko oporekati. Film je zagotovo relevanten za današnji čas, svoj vidik pa lahko najdemo tudi Slovenci, saj lahko potegnemo določene vzporednice s procesom JBTZ, ki se je odvil v Jugoslaviji ob koncu osemdesetih. Toda kljub temu so Zamolčani dokumenti povečini rutinski Spielbergov film, ki se zagotovo lahko pohvali z dobro režijo in igranjem, toda manjka mu tiste ostrine/svežine, ki bi gledalca presunila. Tu so še vedno tisti staromodni Spielbergovi klišeji, ki dandanes ne delujejo tako dobro kot so še nekaj desetletij nazaj in zgodbe o nadpovprečnih Američanih, ki so v pravem trenutku storili tisto pravo stvar. Toda tu in tam Zamolčani dokumenti še vedno spominjajo na Spielbergove vrhunce, saj so mnogi prizori polni suspenza, ki bi v zavist spravili tudi Indiano Jonesa.

Kako se pa obnese prvo filmsko srečanje dveh izjemnih igralcev svoje generacije? Tom Hanks je kot vedno zelo dober in kaj drugega ni za pričakovati, kljub nekaterim nedavnim polomijam v katerih je bil udeležen (V mreži, Inferno). Streepova je na drugi strani tudi zanesljiva, toda iskreno povedano je njen lik precej nezanimiv in tempo filma precej trpi, ko se pojavi v ospredju. Ob tem velja omeniti, da tudi liki nasploh niso najbolje razviti, tako da se med kopico odličnih stranskih igralcev (Sarah Poulson, Matthew Ryhs, Bradley Whitford), ki jih povečini poznamo po televizijskih vlogah, še najbolje izkaže Bob Odenkirk, znanec iz serij Kriva pota in Pokličite Saula. V najnovejšem Spielbergovem filmu zasenči mnoge stanovske kolege in ne bi bilo presenetljivo, če bi se znašel med nominiranci za najboljšo stransko vlogo.

Zamolčani dokumenti so tako tipičen Spielbergov film zadnjega desetletja. Obrtniško spoliran, nadpovprečno odigran film, ki ga kiti resna tematika, a tudi pretirana rutina in tavanje v coni udobja. Vsi navdušenci nad novinarskimi dramami bodo gotovo prišli na svoj račun, še posebej oboževalci klasike Alana J. Pakule Vsi predsednikovi možje (All the President’s Men, 1976) , saj najnovejši Spielbergov film uporabi formulo Rogue One (Rogue One: A Star Wars Story, 2016) in zgodbo zaključi nemudoma pred izbruhom škandala Watergate. Lahko bi rekli, da gre za prvi oskarjevski prequel.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x