Ogledano: Zakaj ravno on? (2016)
METACRITIC.COM3.8
IMDB.COM6.4
ROTTENTOMATOES.COM4
FILMSTART.SI5.8
POZITIVNO
  • izbira glavnih igralcev
NEGATIVNO
  • zanašanje na zunanje elemente
5Skupna ocena
Ocena bralcev: (4 Votes)
5.7

zakajNaslov: Zakaj ravno on? (Why Him?)
Premiera: 20. 12. 2016 (Slovenija)
Žanr: komedija
Država: ZDA
Igrajo: Zoey Deutch, James Franco, Bryan Cranston, Megan Mullally, Griffin Gluck, Keegan-Michael Key
Režija: John Hamburg


OPIS:

Zagnana študentka Stephanie (Zoey Deutch) družini predstavi svojega fanta, uspešnega lastnika programskega podjetja Lairda (James Franco), ki pa na njenega očeta Neda (Bryan Cranston) ne naredi ravno najboljšega vtisa …


FILMSTART. RECENZIJA:

Nov teden, nova komedija. Nedavno sem pisal o Božični žurki v pisarni, pretekli vikend sem si ogledal Slabe mame (recenzije se mi ni zdelo vredno spisati, dovolj je, če rečem, da gre za enega najslabših filmov, ki sem jih videl v zadnjih letih), sedaj pa je tu nov izcedek hollywoodske produkcije zabavnic, Zakaj ravno on?. Glede na vložek bi lahko rekli, da gre za še slabši izdelek od prej omenjene Božične žurke v pisarni, čeprav ga absolutno vseeno prekaša. Poglejmo zakaj.

Ugani, kdo pride na večerjo je postavil določena merila takrat nepoznanega žanra, katerega glavna značilnost je predstavitev izbranca družini. Po letu 1967 pomnimo morda le še en film, ki je vsaj približno primerljiv s Kramerjevim, to pa so Njeni tastari (mimogrede, režiser filma, katerega recenzijo prebirate, je tu sodeloval kot eden od scenaristov). Zakaj ravno on? se stvari res loti nekonvencionalno in “moderno”, vendar slednjemu – kaj šele prvemu! – ne seže do kolen.

c

Pri ekstenzivni produkciji pogrešam malo več indie umirjenosti, prvinskosti, enostavnosti, iznajdljivosti in grajenja zgodbe na z denarjem nemerljivih prvinah. Konkretno je pri Zakaj ravno on? preveč zanašanja na zunanje elemente, na nedomiselna pomagala. Ali film res potrebuje Elona Muska in dva člana skupine Kiss, da mu v kina uspe privabiti gledalce? Kritikov to prav gotovo ne gane.

Pohvaliti sicer velja izbiro glavnih igralcev. James Franco je ravno pravšnji za vlogo mladega, seksi in odpuljenega “tehnološkega mogula”, Bryan Cranston pa se v vlogi konzervativnega očeta odreže nemara še bolje, sploh če se spomnimo, da si je nekaj izkušenj nabral že med snemanjem serije Glavca. Tudi njuni izbranki, Zoey Deutch, še ena vzhajajoča zvezda iz Los Angelesa, in Megan Mullally, morda najbolj znana iz serije Will in Grace, sta vsaka za svojo starost prikupni in delo opravita solidno. Nikakor ne moremo mimo Keegana-Michaela Keya (letos smo ga skupaj s sodelavcem in prijateljem Jordanom Peelom že lahko spremljali v gledljivi akcijski komediji Keanu in v še bolj kritiško čislani komični drami Don’t Think Twice), ki s svojo karakterno vlogo filmu vsekakor vliva dodano vrednost, prezreti pa ne gre tudi mladega Griffina Glucka, katerega se nemara spomnite iz Moje neprave žene.

Kje se torej zatakne? Odgovor je preprost. Pri scenariju in izvedbi. Da se ne bomo spet ponavljali, naj povem, da večino pri Božični žurki v pisarni kritiziranih elementov najdemo tudi v Zakaj ravno on?. Kot že zapisano, vse skupaj potencira še prekomerna želja ugajati in zanašanje na zunanje elemente: “cameos”, reference, sama podoba in umestitev Mayhewega dvorca itd. Glavni motiv zgodbe je (tokrat?) seks, v nekoliko bolj domiselni in zabavni obliki pa smo deležni tudi nekaj (dobesedno) straniščnega humorja. Sceno z japonskim straniščem morda velja celo posebej izpostaviti in pohvaliti.

e

Zakaj ravno on? je film, ki režiserju in soscenaristu Johnu Hamburgu ne bo v tak ponos kot Stari, rad te imam izpred sedmih let, med ogledom pa iz dvorane ne boste oddrveli samo zaradi tega, ker boste v glavni vlogi lahko občudovali Bryana Cranstona in se spominjali starih dobrih časov, ko je kot Walter White pustošil po Albuquerqueju. No, pa sem vsemu skupaj primerno tudi jaz svoje pisanje izdatno začinil in tudi zaključil z referencami.

O avtorju

Copy Editor & Copy Writer

Obožujem dobre filme. O njih zelo rad debatiram, zato se me je v bolj "laičnih" krogih prijel sloves filmskega poznavalca in filmofila. Prijatelji me radi vprašajo, kateri film jim priporočam. Zaradi omenjenega in zaradi dejstva, da pisanje spodbuja razmišljanje, sem se pridružil ekipi Filmstart. Ko ne gledam filmov, sem sicer sveže pečeni zdravnik, ker pa ta poklic za razliko od filma domišljiji ne pušča ravno odprte poti, je projekt Filmstart zame toliko bolj dobrodošel.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x