Ogledano: Zabava (2017)
Metacritic.com7.3
Imdb.com7.2
Rottentomatoes.com9.2
Filmstart.si8.1
Pozitivno
  • humor
  • igralske predstave
Negativno
  • že videne stvari
8Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
8.3

Naslov: Zabava (The Party)
Premiera: 17. 11. 2017 (Liffe)
Žanr: drama, komedija
Država: Velika Britanija
Igrajo: Patricia Clarkson, Bruno Ganz, Cillian Murphy , Kristin Scott Thomas, Timothy Spall
Režija: Sally Potter


OPIS:

Janet (Kristin Scott Thomas) je bila pravkar oklicana za ministrico, kar je največji dosežek njene politične kariere. Z možem Billom (Timothy Spall) prirejata zabavo, da bi z najbližjimi prijatelji proslavila ta uspeh. Ko gostje že prispejo v njuno hišo v Londonu, pa razpoloženje na zabavi nenadoma pokvari Billovo razodetje novic, ki šokira vse navzoče.


FILMSTART. RECENZIJA:

Britanka Sally Potter je prava veteranka med režiserkami, saj je že leta 1992 posnela film Orlando, kjer je glavno vlogo igrala takrat rosno mlada Tilda Swindon. Petindvajset let kasneje se vrača s komedijo, kjer je zbrala zavidljivo igralsko zasedbo, polno znanih obrazov, med katerimi lahko najdemo kar nekaj nominirancev za oskarja. Tu je tudi vedno dobra premisa družinskega praznovanja, kjer pride do razkritij temačnih skrivnosti, ki omajajo razmerja med udeleženci.

Udeleženci pravzaprav praznujejo imenovanje lika Janet za ministrico. A tu se skriva pomemben detajl. Janet namreč postane le ministrica za zdravje vlade v senci. Torej je le nekakšna ministrica poražencev, saj uradnih pristojnosti pravzaprav nima. Že tu je prvi absurd, ki ga poseduje komedija, dogajanje pa se nato še stopnjuje. Porterjeva pričara pravo paleto zanimivih likov, kjer blesti predvsem zvezdnik Cillian Murphy (Dunkirk), zelo dobro pa mu parira tudi nemški veteran Bruno Ganz (Propad), ki ima izredno dober komični timing. Njuna lika sta tista bolj ekstravagantna, saj je prvi odvisnik od drog, medtem ko je drugi zdravilec oz. kot se poimenuje sam: življenjski trener.

Potterjeva z Zabavo dobro karikira novodobno meščansko elito, saj imajo prav vsi udeleženci zabave službe, ki so nekako plod moderne družbe, toda v grobem družbi ne doprinesejo prav veliko koristi. Lik Murphyja je tako bančni veljak, Ganz je zdravilec, protagonistka je ministrica za zdravje vlade v senci, medtem ko lahko v družbi najdemo tudi specialistko za feminizem v utopični ameriški družbi … Režiserka njihov družbeni položaj dodobra izkoristi za zanimive dialoge, kjer se udeleženci zabave povečini zbadajo med seboj in tako poskrbijo za veliko humornih vložkov.

V grobem pa film ne prinese nič novega, saj je premisa že dodobra oguljena, predvsem v gledališkem svetu. Tudi sam film zelo spominja na kako izmed odrskih predstav in najverjetneje se je ravno zaradi tega Potterjeva odločila za črno-belo tehniko, da pusti določen avtorski pečat. Tudi v svetu filma smo videli lahko odlično dansko dramo Praznovanje (Festen, 1998), ki premiso še bolje izkoristi. Toda ko potegnemo črto je Zabava zelo kratkočasen in zabaven film, ki poseduje odlične igralske predstave in več kot solidne humorne vložke.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x